Πολιτική
Σάββατο, 08 Σεπτεμβρίου 2007 21:11

Oλόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

"Τις μέρες που πέρασαν η χώρα μας βίωσε μια πρωτοφανή φυσική καταστροφή. Χάσαμε συνανθρώπους μας. Όμως! Από αυτή τη δοκιμασία βγαίνουμε οπλισμένοι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Για τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που απαιτούνται. Για την ταχύτατη αποκατάσταση των πληγέντων. Για τη γρήγορη κατάρτιση του σχεδίου ανασυγκρότησης όλων των πυρόπληκτων περιοχών.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει με ένα πολύτιμο κεκτημένο: την ενότητα και την ομοψυχία. Την πρωτοφανή αλληλεγγύη και την άμιλλα προσφοράς που επέδειξαν οι Έλληνες στην πατρίδα και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός ο νέος πατριωτισμός υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά. Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Να κάνουμε το κράτος πιο γρήγορο, φιλικό στον πολίτη, πιο αποτελεσματικό. Να προετοιμάσουμε το αύριο, με διορατικότητα και ευθύνη, με αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα.

Το Μάρτιο του 2004, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Μας έδωσαν ρητή εντολή να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα. Στα τρεισήμισι αυτά χρόνια, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλές. Όμως, το έργο που συντελέστηκε είναι σημαντικό. Τα αποτελέσματα της κοινής μας προσπάθειας είναι χειροπιαστά. Αφορούν ολόκληρη τη χώρα, όλους τους πολίτες. Θέσαμε εξαρχής έναν διττό στόχο:

- Να επιτύχουμε την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με τον ηπιότερο δυνατό για τους πολίτες τρόπο.

- Παράλληλα, να τολμήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού: στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στο κράτος, σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.

Ξέραμε εξΆ αρχής ότι αυτός ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Είναι, όμως, ο δρόμος της ευθύνης. Και τον ακολουθούμε χωρίς ταλαντεύσεις. Οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις είναι καθολική απαίτηση της κοινωνίας. Είναι σταθερή στρατηγική επιλογή μας.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ήδη ορατά. Τα επισφραγίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών μας, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την οικονομία, για την χώρα, για όλους τους Έλληνες.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται για πρώτη φορά από την ένταξή μας στην ΟΝΕ κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Ελλάδα βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον, στηρίζει την επιχειρηματικότητα, ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας ενισχύει την παρουσία της στην Ευρώπη και τον κόσμο. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό ρόλο στη γειτονιά της. Είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατακτά τη θέση που δικαιούται στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δίνει τη μάχη για μια Ευρώπη πιο κοινωνική, πιο πολιτική, πιο κοντά στους πολίτες της. Με συγκροτημένη στρατηγική, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σήμερα σε διεθνή ενεργειακό δίαυλο, σε εμπορικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο, σε πύλη εισόδου επενδύσεων και προϊόντων στις δυναμικά αναπτυσσόμενες γειτονικές αγορές, σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Το νέο μίγμα της οικονομικής μας πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα επί τρία συνεχόμενα χρόνια η Ελλάδα να πετυχαίνει έναν από τους πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ανάπτυξη όχι κρατικοδίαιτη, όπως συνέβαινε επί χρόνια, αλλά αυτοτροφοδοτούμενη, στηριγμένη στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καταφέρνει σημαντικές επιτυχίες στο μέτωπο της καταπολέμησης της ανεργίας. Από το 11,3% που ήταν το 2004, η ανεργία έφτασε φέτος το Μάιο στο 7,7%. Δημιουργήθηκαν πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Δεν θριαμβολογούμε. Δεν δηλώνουμε ικανοποιημένοι. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που απαιτούν το στοιχειώδες δικαίωμά τους στην εργασία. Όμως τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Σήμερα η Ελλάδα πατάει με μεγαλύτερη σιγουριά στα πόδια της. Όλα αυτά που κερδίσαμε, όλα αυτά που πετύχαμε μαζί, με κοινή προσπάθεια και θυσίες, οφείλουμε τώρα να τα διασφαλίσουμε. Οφείλουμε ταυτόχρονα, να προχωρήσουμε πιο πέρα, πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι η προϋπόθεση, είναι το θεμέλιο για μια πολιτική που οδηγεί στην κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια πολιτική που ωφελεί όλους, που ενισχύει κυρίως εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, που δημιουργεί θέσεις δουλειάς και ευκαιρίες προκοπής για όλους τους πολίτες.

ΓιΆ αυτό ακριβώς οφείλουμε να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Οφείλουμε να πορευθούμε με νέα δυναμική, με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Οφείλουμε, κυρίως, να εργαστούμε για ένα δίκαιο, αξιόπιστο, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Που να κατευθύνει τους πόρους του σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Εκεί όπου παράγεται το μέγιστο κοινωνικό αποτέλεσμα.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να σταθώ σΆ ένα «ελληνικό παράδοξο». Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, δηλαδή όλες οι δράσεις και ενέργειες που αναπτύσσει το κράτος, δίνοντας σημαντικά ποσά για να χτυπήσει τη φτώχεια, στη χώρα μας έχουν σχετικά περιορισμένο αποτέλεσμα, εξΆ αιτίας αναχρονιστικών δομών που δύσκολα αλλάζουν, παρά τις προσπάθειες. Αν εξετάσουμε το δείκτη του ποσοστού της φτώχειας στη χώρα μας πριν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2005), η Ελλάδα με 23% κατείχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνεται στη Σουηδία (29%). Το ανησυχητικό για τη χώρα μας είναι ότι το ποσοστό της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις πέφτει στο 20% -μόλις κατά τρεις μονάδες δηλαδή- ενώ αντίστοιχα στη Σουηδία από το 29% πέφτει κατά 20 μονάδες στο 9%. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. το ποσοστό της φτώχειας μετά τις κοινωνικές παρεμβάσεις μειώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι στη χώρα μας οι κοινωνικές παρεμβάσεις δεν παράγουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές που θα επιτρέψουν στο κράτος να ασκήσει πραγματική κοινωνική πολιτική. Να μετεξελιχθεί σΆ ένα κράτος που θα δημιουργεί σε κάθε πολίτη αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για το αύριο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ένα κράτος που θα δημιουργεί σε κάθε πολίτη αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για το αύριο.

Εργαζόμαστε για μια κοινωνία με περισσότερη συνοχή, με περισσότερη δικαιοσύνη, με περισσότερη ανθρωπιά. Μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς. Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Η συγκρότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής ακριβώς σΆ αυτό στοχεύει: Την επιλογή μας για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κεντρική αυτή στόχευση για την περίοδο που ακολουθεί, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2008. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού αυτού, του πρώτου μετά την έξοδο από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, είναι εθνική υπόθεση. Σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή. Την εποχή ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους. Η κατάρτιση και η ψήφιση του προϋπολογισμού αυτού είναι ζήτημα που αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της Πατρίδας.

Υπογραμμίζω ότι τα νομοσχέδια που καταθέσαμε για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, πρόκειται να ψηφιστούν άμεσα από τη νέα Βουλή. Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη πριν ακόμα συμπληρωθεί τετραετία από το Μάρτιο του 2004.

Τα όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα επίπονης κοινής προσπάθειας. Είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού μας σχεδίου. Είναι αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα,

- του νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού νόμου

- της φορολογικής μεταρρύθμισης

- του θεσμικού πλαισίου για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

- Του νέου πλαισίου λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Υπενθυμίζω εδώ ότι όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ δεν είναι Δημόσιοι υπάλληλοι. Κάτι τέτοιο πριν από μερικά χρόνια φάνταζε αδύνατο να συμβεί στην Ελλάδα. Κι όμως το κάναμε! Χωρίς να φοβηθούμε το υποτιθέμενο πολιτικό κόστος. Πάνω από οτιδήποτε βάζουμε το συμφέρον των πολλών. Το συμφέρον του τόπου. Με την ίδια συνέπεια, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα συνεχίζουμε το έργο μας.

Όπως είναι αυτονόητο, στο διάστημα που ακολουθεί πρώτη, άμεση και κατεπείγουσα προτεραιότητα είναι η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, η διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και η αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος των πυρόπληκτων περιοχών. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε ήδη καταθέσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης. Όπως αποδείξαμε με την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν, η Πολιτεία θα πράξει οτιδήποτε χρειάζεται, για όσο χρόνο απαιτείται, για να επουλωθούν πλήρως όλες οι πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, για τη νέα κυβερνητική θητεία που διεκδικούμε, οι σχεδιασμοί και οι δράσεις μας εντάσσονται στους παρακάτω πέντε άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά στις αλλαγές στο κράτος. Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, το κράτος όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων εξελίχθηκε σε ένα ?μεγάλο ασθενή?, με συμπτώματα τα τεράστια δομικά κενά, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια. Γνωρίζετε καλά ότι δεν αρέσκομαι ούτε σε ωραιοποιήσεις, ούτε συνηθίζω να κρύβω τα υπαρκτά προβλήματα. Ασφαλώς και δεν έγιναν όλα τέλεια. Παρουσιάστηκαν αδυναμίες. Υπήρξαν και κάποιες καθυστερήσεις. Όμως, η αλήθεια είναι ότι τόσο μεγάλα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Η αλήθεια είναι ότι η δημοσιονομική εκτροπή έθεσε στενούς περιορισμούς στις αναγκαίες δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. ΠαρΆ όλα αυτά, κάναμε σημαντικά βήματα. Οι μεταρρυθμίσεις της πρώτης μας θητείας μπορεί να μην δημιούργησαν ακόμη το κράτος που θέλουμε, το κράτος που επιθυμούν οι πολίτες. Όμως,

- ενδυνάμωσαν την Αυτοδιοίκηση,

- περιόρισαν τη γραφειοκρατία,

- ενίσχυσαν τη διαφάνεια.

Έγιναν τα πρώτα βήματα. Την επόμενη περίοδο, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα! Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να αλλάξουν. Η εμπειρία των τελευταίων ημερών, με την απόφασή μας να περιορίσουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να εμπιστευθούμε τους πολίτες, έδειξε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, αλλά και για την εμπέδωση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος. Σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, στο διάστημα που ακολουθεί θα κινηθούμε ακόμα πιο αποφασιστικά. Στοχεύουμε σε βαθιές αλλαγές σΆ όλα τα επίπεδα, σε όλη την έκταση της κρατικής μηχανής, με έμφαση:

- στον περιορισμό των συναρμοδιοτήτων

- την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης,

- την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας,

- την περαιτέρω εμπέδωση της διαφάνειας,

- τον περιορισμό της ανομίας.

Σχεδιάζουμε, παράλληλα, (το έχουμε ξεκινήσει από καιρό!) τη νέα Διοικητική Δομή της Χώρας, με βασικό στόχο την περαιτέρω αποκέντρωση και τη σαφέστερη οριοθέτηση της εξουσίας, της ευθύνης και της αρμοδιότητας. Στόχος μας είναι λιγότερες, ισχυρότερες - και γιΆ αυτό - πιο αξιόπιστες μονάδες αυτοδιοίκησης. Οι προκλήσεις της νέας εποχής και οι προσδοκίες των πολιτών, ορίζουν επιτακτικά το χρέος μας:

- Κράτος πιο αποτελεσματικό, πιο υπεύθυνο.

- Κράτος ουσιαστικά ανθρώπινο.

Αυτό είναι προϋπόθεση για να αποδώσει καρπούς για τον πολίτη και ο δεύτερος, ο μεγάλος άξονας των προτεραιοτήτων μας για την επόμενη τετραετία: ο άξονας που αφορά στην ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους.

- Είναι, όπως είπα, δέσμευσή μας η πλήρης εφαρμογή των ρυθμίσεων που καταθέσαμε στη Βουλή, για την επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών του παρελθόντος.

- Ταυτόχρονα, προχωρούμε άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, για τη στήριξη των οικογενειών εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και λιγότερες δυνατότητες.

- Μετά από μια μακρά σειρά μέτρων, που ήδη εφαρμόσαμε για τις τρίτεκνες οικογένειες, από τον Ιανουάριο του 2008, χορηγούμε και το πολυτεκνικό επίδομα όπως είχαμε δεσμευθεί.

- Ψηφίζουμε νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στη βάση της αναπροσαρμογής του βασικού μισθού του Ανθυπολοχαγού στα 860 ευρώ. Αύξηση που επιφέρει αυτομάτως αναπροσαρμογή των συντάξεων των απόστρατων στελεχών.

- Αυξάνουμε (όπως, ήδη, δρομολογήθηκε) τις συντάξεις του ΟΓΑ, το Επίδομα Ανεργίας και το ΕΚΑΣ.

- Καθιερώνουμε, από το 2009, Κατώτατη Εθνική Σύνταξη, που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η αρχή γίνεται με τις προγραμματισμένες προσλήψεις νέων γιατρών και νοσηλευτών. Αναπτύσσουμε αυτόνομο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και μεταφέρουμε τις Υπηρεσίες Υγείας πιο κοντά στον πολίτη.

Τιμώντας τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των πολιτών με το πρόγραμμά μας, -πρόγραμμα 8ετίας, που καταθέσαμε το 2004- προχωρούμε στην κατεύθυνση της επίλυσης του ασφαλιστικού ζητήματος. Εξασφαλίζουμε πρόσθετους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα, μέσα από

- τον περιορισμό της σπατάλης,

- την ενοποίηση Ταμείων και Κλάδων,

- την αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας τους,

- την πάταξη της εισφοροδιαφυγής,

- την εξυγίανση των κλάδων Υγείας.

- την παροχή κινήτρων για την παραμονή στην εργασία όσων το επιθυμούν πέραν των ορίων συνταξιοδότησης.

- την εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών. Επενδύουμε στην ανοδική πορεία της Οικονομίας μας, ώστε να έχουμε επαρκείς πόρους, χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και χωρίς μείωση των συντάξεων.

Αυτή ακριβώς η συνέχιση της ανοδικής πορείας της Οικονομίας, η διαφύλαξη και ενδυνάμωση του πλέον σημαντικού επιτεύγματος των τελευταίων χρόνων, αποτελεί τον τρίτο κεντρικό άξονα των προτεραιοτήτων μας. Ελλάδα ανταγωνιστική, ελκυστική, εξωστρεφής: Αυτός είναι ο στόχος μας για την Οικονομία.

Στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν θεμελιώσαμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Δρομολογήσαμε την Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το 80% των πόρων της τέταρτης προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013 πηγαίνει στην Περιφέρεια. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο, οργανωμένο σε οκτώ τομεακά και πέντε περιφερειακά προγράμματα, διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια και αυξημένη αποτελεσματικότητα. Παράλληλα,

- Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα του Έλληνα και εντείνουμε τις δράσεις για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Δημιουργούμε νέες αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές, που βελτιώνουν την ελκυστικότητα της Χώρας σε επενδύσεις και επισκέπτες.

- Προχωρούμε στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, με τη δραστική απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων, που σήμερα επιβαρύνονται με πολλών μορφών φόρους.

Ανάμεσα στΆ άλλα:

- Καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών ακινήτων και αντικαθίσταται με ένα τέλος 1%, επί της αξίας του ακινήτου. Τα ισχύοντα αφορολόγητα όρια παραμένουν ως έχουν.

- Η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται πλήρως από φόρους ή τέλη, με στόχο να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους και ιδίως τα νέα ζευγάρια να αρχίσουν πιο εύκολα τη ζωή τους.

- Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση.

- Στηρίζουμε τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Έχοντας πλέον θέσει τις βάσεις που χρειάζονται, δίνουμε νέα διάσταση στις πολιτικές που ήδη δρομολογήσαμε.

Αφού ολοκληρώσαμε όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, ανοίγουμε τους «Δρόμους της Ανάπτυξης»:

- Την Ανατολική Οδό Πελοποννήσου.

- Την Περιφερειακή οδό Πελοποννήσου.

- Τον Ε65 της Κεντρικής Ελλάδας.

- Την Ιόνια Οδό.

- Τον άξονα Ράχες- Μαλιακού, Κλειδί- Ημαθίας.

Κάνουμε πράξη τις προσδοκίες δεκαετιών, όπως

- το Πέταλο του Μαλιακού,

- τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης,

- τα έργα για την ολοκλήρωση της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων,

- τις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας.

Προχωρούμε, παράλληλα, στην αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών, στη βελτίωση τοπικών οδικών αξόνων, τη δημιουργία φραγμάτων. Είναι ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων, το μεγαλύτερο στην ιστορία της Χώρας, που ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ.

Συνεχίζουμε, παράλληλα, τη δυναμική και εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές, την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, την ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, την προώθηση διεθνών συμφωνιών.

Κρατάμε σταθερά στο κέντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής μας, την Τουριστική Βιομηχανία, δίνοντας έμφαση στον εμπλουτισμό και την ποιοτική αναβάθμισή της.

Έχοντας εξασφαλίσει, μέχρι το 2013, 24 δισ. ευρώ για την Περιφέρεια και τους αγρότες μας, προχωρούμε με νέα αυτοπεποίθηση σε δράσεις για τη στήριξη του αγροτικού πληθυσμού:

- Προχωρούμε σε εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα.

- Μεριμνούμε για ταχύτερη απόδοση των κοινοτικών ενισχύσεων και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

- Προωθούμε τα σχέδια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και στηρίζουμε τους νέους αγρότες.

Ο τέταρτος άξονας των προτεραιοτήτων μας αφορά στην προστασία του Περιβάλλοντος. Μετά από δεκαετίες απραξίας, συντάξαμε επιτέλους το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, για τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να συμπληρωθούν και να βελτιωθούν, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Τώρα είμαστε έτοιμοι για τη θεσμοθέτησή τους. Η Χώρα αποκτά, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ολοκληρωμένο Σχέδιο για τις χρήσεις γης. Ταυτόχρονα, προχωρά ταχύτερα και σε νέες βάσεις το Εθνικό Κτηματολόγιο. Παράλληλα, εναρμονίζεται η εθνική με την κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον. Εφαρμόζεται Εθνικό Σχέδιο Κατανομής των Ρύπων, που αποβλέπει στη δραστική μείωσή τους. Πολλαπλασιάζονται και επεκτείνονται τα προγράμματα ανακύκλωσης και εφαρμόζονται Σχέδια Διαχείρισης για τα στερεά και υγρά απόβλητα. Τονίζω με κάθε δυνατή έμφαση: Δεν νοείται πλέον ανάπτυξη χωρίς προστασία του Περιβάλλοντος. Η συμπόρευση, η σύγκλιση των δύο μεγάλων ζητουμένων θα είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των επόμενων δεκαετιών. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι χρέος προς τις επόμενες γενιές. Είναι χρέος προς την Πατρίδα. Είναι στάση ζωής.

Ο πέμπτος άξονας των προτεραιοτήτων μας είναι αυτονόητος για μας: Είναι η Κοινωνία της Γνώσης. Ξεκινώντας τη συνολική μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας, ψηφίσαμε το νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προχωρήσαμε στην καίρια τομή της αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Στρατηγικός μας στόχος είναι η ολική αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος στις τρεις βαθμίδες, αλλά και την προσχολική αγωγή. Και βέβαια παραμένει σταθερή προτεραιότητά μας η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Να επιτύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, την αναγέννηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, την ενδυνάμωση της αυτοτέλειας του Λυκείου, την καθιέρωση, σε βάθος χρόνου,νέου συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση.

Δέσμευσή μας είναι να δώσουμε νέα δυναμική στη Στρατηγική για την Ψηφιακή Ελλάδα. Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να σταθώ ιδιαίτερα: Όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της Χώρας, η κατάσταση στον τομέα των νέων τεχνολογιών ήταν θλιβερή. Στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν, η πρόοδος στη διείσδυση του Διαδικτύου ήταν σημαντική, οι ρυθμοί αύξησης των συνδέσεων θεαματικοί. Το κόστος της πρόσβασης έπεσε κάθετα. Από σχεδόν μηδενική παρουσία το 2004, τα ευρυζωνικά δίκτυα συνδέουν σήμερα περίπου επτακόσιες χιλιάδες σπίτια και γραφεία.

Ασφαλώς και δεν εφησυχάζουμε. Στην τετραετία που έρχεται πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην Έρευνα και τις Νέες Τεχνολογίες. Για το σκοπό αυτό είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας. Ξεκίνησε ήδη η δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων και Πόλων Καινοτομίας στην ελληνική Περιφέρεια. Εφαρμόζεται Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική. Όλα αυτά είναι βασικές προϋποθέσεις για τη δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, την ατομική προκοπή και τη συλλογική πρόοδο. Είναι υποχρέωση στις νέες και τους νέους μας, που παλεύουν να φτάσουν ψηλότερα.

Πέρα από αυτούς τους άξονες των κυβερνητικών προτεραιοτήτων για την επόμενη τετραετία, υπογραμμίζω ακόμη ότι επιτακτική υποχρέωση της νέας Βουλής (όπως αποφασίστηκε από την προηγούμενη) είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η αναθεώρηση θα εγγυηθεί

- τη ενίσχυση της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο,

- την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης,

- την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της Παιδείας, με την ψήφιση του αναθεωρημένου άρθρου 16.

Η εποικοδομητική, ειλικρινής, υπεύθυνη συμβολή στη διαδικασία αυτή είναι το «αμόνι», στο οποίο δοκιμάζεται η αξιοπιστία του καθενός. Η αναθεώρηση είναι επιταγή των καιρών. Είναι αξίωση της κοινωνίας. Είναι χρέος όλων μας στη νέα γενιά.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει την ανάπτυξη, την πρόοδο που συντελείται στον Τόπο μας. Εκφράζει στην πράξη το οικονομικό και εμπορικό άνοιγμα της Πατρίδας μας στην ευρύτερη γειτονιά και το σύγχρονο Κόσμο. Σηματοδοτεί ένα καθοριστικής σημασίας σταθμό για τη μετάβαση της Μακεδονίας και της Θράκης, στο μέλλον που δικαιούνται.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία και τη Θράκη, όλα είναι έτοιμα για τα επόμενα βήματά μας.

- Η Εγνατία και ορισμένοι από τους κάθετους άξονες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και θα έχουν ολοκληρωθεί το 2008.

- Ξεκίνησαν τα έργα για την αναβάθμιση του Αεροδρομίου και του Λιμανιού της πόλης.

- Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

- Αρχίζει σύντομα η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

- Δρομολογήθηκε η δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας.

- Λειτουργεί ήδη, και δέχεται στις αρχές του χρόνου, τους πρώτους φοιτητές του το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

- Ολοκληρώθηκαν τα δίκτυα φυσικού αερίου στις Σέρρες, την Καβάλα, τη Δράμα, το Κιλκίς, τη Ξάνθη, την Κομοτηνή.

Η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν νέα δυναμική, νέα προοπτική. Αποκτούν το ρόλο που δικαιούνται στη Νέα Εποχή. Η Μακεδονία και η Θράκη λειτουργούν ήδη σαν πύλη που ενώνει το Βορρά με το Νότο, την Ανατολή με τη Δύση. Είναι το κέντρο για μια Ελλάδα διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Τραπεζικό, εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο. Επιχειρηματικό και οικονομικό κόμβο.

Στα τρεισήμισι χρόνια που πέρασαν, με τη στήριξη, με τις θυσίες, των Ελλήνων και των Ελληνίδων, η Πατρίδα μας διασφάλισε ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον και θεμελίωσε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Δημιούργησε νέες ευκαιρίες που αποτυπώνονται

- στη μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων,

- στη ραγδαία αύξηση των νέων επιχειρήσεων,

- στη μείωση της ανεργίας.

Πέτυχε, παράλληλα, διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που την εντάσσουν στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της, φέρνουν μεγάλες επενδύσεις, δημιουργούν νέα επαγγέλματα και νέες θέσεις εργασίας.

Ο απολογισμός μας είναι ειλικρινής και ξεκάθαρος. Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Δεν ολοκληρώθηκαν όμως όλα. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τα μπρος, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Στα χρόνια αυτά, όπως τόνισα πιο πριν, καταγράφηκαν και αδυναμίες. Τις γνωρίζουμε. Διότι μόνο έτσι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Όμως το βέβαιο είναι ότι παρήχθη σημαντικό έργο, ότι πολλά πράγματα, που σέρνονταν επί δεκαετίες, μπήκαν στο σωστό δρόμο.

Η πρόκληση που τώρα ανοίγεται μπροστά μας είναι αν η πορεία αυτή, που αποδεδειγμένα παράγει αποτελέσματα για όλους, θα συνεχιστεί. Ή αν ο Τόπος θα ξαναγυρίσει πίσω, στις σπατάλες, τα ελλείμματα και το τέλμα. Διότι υπάρχουν και εκείνοι που λένε «όχι» σε κάθε μεταρρύθμιση. Που κοιτάνε μόνο πίσω. Όμως, ο Τόπος χρειάζεται αλλαγές. Το βλέπει, το διαπιστώνει, το αξιώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων. Το μόνο που δεν χρειάζεται ο Τόπος είναι η αστάθεια και η παραλυσία.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, για να προχωρεί με αποφασιστικότητα στις βαθιές τομές που έχει ανάγκη ο Τόπος. Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και συστράτευση. Οι πολίτες κοιτάζουν μπροστά. Απορρίπτουν την πόλωση και την οξύτητα που οδηγούν σε αδιέξοδα. Ζητούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτή είναι και η δική μας, σταθερή επιλογή. Να διαφυλάττουμε το ήπιο πολιτικό κλίμα. Να ενώνουμε προσπάθειες στην επίτευξη κοινών στόχων.

Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να κρίνουν, να συγκρίνουν, να αξιολογήσουν, να αποφασίσουν. ¶λλωστε γνωρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σΆ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Προκλήσεις που απαιτούν χειρισμούς μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας και σιγουριάς. Εμείς εμπιστευόμαστε όλους τους πολίτες. Με πίστη στις δυνατότητες των Ελληνίδων και των Ελλήνων, με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία προχωρούμε μπροστά".