Υγεία
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 18:47

Διακοπή αποστολής δειγμάτων SARS-CoV-2 στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έως 8/9

Την πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και την αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Την πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και την αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως εξήγησε, λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ, το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα. Το ιδιο Κέντρο ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Χθες το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ενημέρωσε πως τελείωσαν τα αντιδραστήρια για εργαστηριακούς ελέγχους για τον Covid-19 και η επόμενη παραλαβή τους αναμένεται να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Στο ΕΚΕΑ διατίθενται κάθε εβδομάδα 6.000 αντιδραστήρια, ωστόσο μόνο χθες έλαβε 6.000 δείγματα.

Η διοίκησή του εξέδωσε εντολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες την 1η Σεπτεμβρίου να μη στέλνουν προς το ΕΚΕΑ δείγματα για test κορωνοιού, γιατί το Κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

«Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test;» διερωτάται η ΕΙΝΑΠ και συμπληρώνει: «Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον "Ευαγγελισμό" 160 δειγμάτων, στο δε "Σωτηρία" 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!

Το ερώτημα που τίθεται σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ είναι «πού γίνονται τα test; Σε αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων ή δεν θα γίνονται καθόλου;».