Αδυναμία στην πολιτική προστασία να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις τρεις κρίσιμες δοκιμασίες του φετινού καλοκαιριού καταλογίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Αδυναμία στην πολιτική προστασία να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις τρεις κρίσιμες δοκιμασίες του φετινού καλοκαιριού καταλογίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Όπως επισημαίνει, η πολιτική προστασία δεν είναι μόνον υποχρέωση της πολιτείας. Είναι και δικαίωμα του πολίτη. Η δε πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση του πολίτη για οτιδήποτε αφορά στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς του αποτελεί αδιαπραγμάτευτο καθήκον όλων των επιπέδων, κυβερνητικών και κρατικών υπευθύνων.
Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρωτοφανή κυνισμό, έχει κάνει επάγγελμα το πολιτικό εμπόριο του ανθρώπινου πόνου στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Ο δε περιβόητος νέος νόμος για την πολιτική προστασία, που δήθεν θα θωράκιζε τους πολίτες από τις φυσικές καταστροφές, έμεινε ανενεργός με απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης».
Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως στην Εύβοια, οκτώ νεκροί, σημαντικές ζημιές σε 2.500 σπίτια και εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες είναι ο τελικός απολογισμός των πλημμυρών, τα ξημερώματα της Κυριακής 9/8/2020. «Από τον κυβερνητικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καμία έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, καμία προληπτική χρήση του 112. Από τις εισαγγελικές αρχές παραγγέλθηκε η διενέργεια έρευνας, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στις περιοχές που πνίγηκαν στη λάσπη» σημειώνει.
«Στην Πάρο και την Αντίπαρο ομολογήθηκε συνειδητή απόκρυψη από τους κατοίκους και τους παραθεριστές των στοιχείων δυσανάλογης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Καμία έγκαιρη πληροφόρηση ανά νησί, προκειμένου οι διαμένοντες στα δύο νησιά να λάβουν αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας. Καμία προληπτική χρήση του 112. Μόνον εκ των υστέρων και εντελώς αιφνιδιαστικά η ανακοίνωση έκτακτων μέτρων στα δυο νησιά, γεγονός που οδήγησε όχι απλώς στη στοχοποίηση, αλλά στην οικονομική τους εξόντωση.
Ο οικουμενικής αξίας αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών υπέστη για πρώτη φορά στην ιστορία του μια καταστροφική πυρκαγιά. Μία πυρκαγιά που λόγω της χαμηλής βλάστησης στην περιοχή - και μόνο γι’ αυτό -προκάλεσε μία μεγάλη ζημιά, που έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη» υπογραμμίζει ο Γιάννης Ραγκούσης.
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:
«1) Για ποιο λόγο εφέτος το καλοκαίρι, στις τρεις πιο κρίσιμες περιπτώσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής καθώς και για την προστασία της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι ουσιαστικά κατέρρευσε ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας;
2) Για ποιον λόγο δεν προειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι πολίτες στην Εύβοια, πριν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με τη χρήση του αριθμού 112, που, ενδεχομένως, θα απέτρεπε τον άδικο θάνατο οκτώ συμπολιτών μας, για ποιον λόγο δεν αντιμετωπίστηκε στο ξεκίνημά της η πυρκαγιά στις Μυκήνες, καθώς επίσης και για ποιον λόγο, ενώ η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνώριζαν την ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Πάρο και την Αντίπαρο, δεν φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να ειδοποιήσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά της νόσου σε ανυποψίαστους πολίτες τόσο στα δυο νησιά, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα;».