Νέο μήνυμα στην Άγκυρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μεσόγειο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της επιβολής κυρώσεων για την παράνομη συμπεριφορά της έστειλε χθες η Ε.Ε. Στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν σε ναυάγιο τον ελληνοτουρκικό διάλογο μέσα στο καλοκαίρι φέρνει στο φως ο γερμανικός Τύπος.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Νέο μήνυμα στην Άγκυρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μεσόγειο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της επιβολής κυρώσεων για την παράνομη συμπεριφορά της έστειλε χθες η Ε.Ε. Στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν σε ναυάγιο τον ελληνοτουρκικό διάλογο μέσα στο καλοκαίρι φέρνει στο φως ο γερμανικός Τύπος.
Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις η Κομισιόν διεμήνυσε χθες για μία ακόμη φορά στην Τουρκία ότι θα πρέπει να πάψει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εάν θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. «Η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να βρει μια ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρη την Ε.Ε.» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο αποκάλυψε σε δημοσιογράφους ότι ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ είχε προχθές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα. «Ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., για τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Στάνο και εξήγησε ότι «η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον ύπατο εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της Ε.Ε. από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε πολύ πιο αυστηρό τόνο κατά της Τουρκίας ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία. «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων» πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
Απτόητη η Άγκυρα
Ωστόσο η Τουρκία δεν φαίνεται να θορυβείται ιδιαίτερα από τον κατάλογο των κυρώσεων που συντάσσει η Ε.Ε. Χθες εξέδωσε νέα NAVTEX με ισχύ έως τις 12 Σεπτεμβρίου, για έρευνες εντός τις ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από το «Oruc Reis». Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του συμπολιτευόμενου κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ προχώρησε σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφιών του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που απεικονίζουν Έλληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται στο Καστελόριζο. Με ανάρτησή του στο twitter ο Τσελίκ χαρακτήρισε «βλακώδη» και «πειρατική» τη μετακίνηση στρατιωτών.
Η ανατροπή
Εν τω μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (SZ) προχώρησε σε αποκαλύψεις για τους λόγους που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις παρασκηνιακές συνομιλίες ΑθήναςΆγκυρας τον Ιούλιο υπό τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στιςαρχές Ιουλίου οι διπλωματικοί σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού (Ιμπραΐμ Καλίν και Ελένη Σουρανή) ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου, η πορεία των οποίων ήταν «πολλά υποσχόμενη». Σημειώνει δε ότι είχε συμφωνηθεί στις 7 Αυγούστου να πραγματοποιηθεί «μια δημόσια και παρεμφερής δήλωση» των αντιμαχόμενων πλευρών που είχε λάβει την έγκριση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν. Η δήλωση θα ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούσαν σε συνομιλίες και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ προφορικά είχε συμφωνηθεί και το μορατόριουμ. Ωστόσο, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, 22 ώρες πριν από την προγραμματισμένη δημοσιοποίηση του ελληνοτουρκικού εγγράφου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κάιρο και υπέγραψε «ακόμη πιο αιφνιδιαστικά» μια ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για τα θαλάσσια δικαιώματα μεταξύ των δυο χωρών. «Η αντίδραση δεν άργησε να έρθει. Η Άγκυρα έβραζε, τα τουρκικά μίντια άφρισαν, η κυβέρνηση έκανε λόγο για προδοσία» ανέφερε η εφημερίδα και σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Γαλλία «υποστηρίζει άνευ όρων την Αθήνα» αναγκάζοντας πολλές χώρες της Ε.Ε. να πάρουν θέση.