Στο προσκήνιο έφερε η πανδημία του κορωνοϊού ένα καινοτόμο ελληνικό προϊόν, το οποίο είχε μείνει στο συρτάρι από την εποχή των capital controls.
Στο προσκήνιο έφερε η πανδημία του κορωνοϊού ένα καινοτόμο ελληνικό προϊόν, το οποίο είχε μείνει στο συρτάρι από την εποχή των capital controls.
Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνει ο νέος κορωνοϊός, η φυσική επαφή μειώνεται, συνεπώς το σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρα «talk2lift» -το πρώτο αντίστοιχο παγκοσμίως, που δημιούργησε η βορειοελλαδική εταιρεία «Entranet»- μαγνητίζει το ενδιαφέρον: κι αυτό διότι ο χρήστης του ανελκυστήρα δεν χρειάζεται να αγγίξει κάποια επιφάνεια.
Αρκεί κανείς να αναφέρει το όνομα του ενοίκου, του γραφείου ή απλά τον όροφο σε μία από τις 20 γλώσσες που «μιλάει» το σύστημα, για να μεταφερθεί εκεί.
Η «Entranet» έχει ήδη αποκτήσει τρεις αντιπροσώπους στις ΗΠΑ, ενώ μόνο μέσα στον Αύγουστο έχει πουλήσει περίπου 100 συσκευές «talk2lift» σε εταιρείες εμπορίας ανελκυστήρων σε διάφορες αγορές, μεταξύ άλλων σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιχειρηματίας Λευτέρης Παπαγεωργίου, εκ των συνιδρυτών της «Εntranet» χαρακτήρισε την πορεία του «talk2lift» ως μια ιστορία επιμονής κι εκπλήξεων, αφού η συγκυρία έπαιξε τον ρόλο της επανειλημμένως, αρνητικά ή θετικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2013 το προϊόν δεν συνάντησε θερμή υποδοχή, ενώ –αν και στην πορεία αρκετές εταιρείες είχαν πειστεί να το εντάξουν στους καταλόγους τους- το 2015 η «Εntranet» έχασε το 85% των πελατών της, στο τρίμηνο μετά την επιβολή των capital controls.
Το πρότζεκτ μπήκε στον «πάγο» μέχρι την έλευση του κορωνοϊού. «Τότε η εταιρεία άρχισε να δέχεται καθημερινά αιτήματα για ενημέρωση γύρω από το talk2lift, καθώς κανείς δεν θέλει πλέον να ακουμπάει τα κουμπιά του ασανσέρ», εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.
Η ζήτηση ξεκίνησε από την Ιταλία, ενώ από τον Αύγουστο άρχισαν οι εξαγωγές και σε ΗΠΑ, Γαλλία και Αγγλία. «Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος που δεχτήκαμε ξεχώρισαν κάποιες, όπως αυτή που μας ήρθε από τα γραφεία της Google στην Καλιφόρνια και εκείνες από τον δήμο του Λος Άντζελες, την Αστυνομία του Ντουμπάι και το Μετρό της Καλκούτας», επισήμανε ο κ. Παπαγεωργίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ