Με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων στα εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσχωρήσει στον μηχανισμό COVAX όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια: «Μόνο εάν συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πνεύμα αλληλεγγύης, μπορούμε να νικήσουμε τον κορονοϊό. Χρειαζόμαστε μια διεθνή προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς και, σήμερα, αποδεικνύουμε ότι η “Ομάδα Ευρώπη” -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ- είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιτυχία του μηχανισμού COVAX και να διευκολύνει την πρόσβαση σε εμβολιασμό με ισότιμο τρόπο για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο».
Με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων στα εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσχωρήσει στον μηχανισμό COVAX όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Κυριακίδου: «Μόνο εάν συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πνεύμα αλληλεγγύης, μπορούμε να νικήσουμε τον κορονοϊό. Χρειαζόμαστε μια διεθνή προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς και, σήμερα, αποδεικνύουμε ότι η “Ομάδα Ευρώπη” -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ- είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιτυχία του μηχανισμού COVAX και να διευκολύνει την πρόσβαση σε εμβολιασμό με ισότιμο τρόπο για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο μηχανισμός COVAX, του οποίου ηγείται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων κατά της COVID-19 και τη διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης για κάθε χώρα στον κόσμο.
Η συμμετοχή της ΕΕ στον COVAX θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με εταιρείες εμβολίων, οι οποίες έχουν ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των παρασκευαστών εμβολίων και τη συμβολή στις παγκόσμιες προσπάθειες.
Στο πλαίσιο κοινής δέσμευσης της ΕΕ (Επιτροπή, κράτη μέλη και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδίως ΕΤΕπ) για την κινητοποίηση πόρων για την παγκόσμια αντίδραση στον κορονοιό, η Επιτροπή μέσω της «Ομάδας Ευρώπη» προτίθεται να δώσει έως και 400 εκατ. ευρώ σε μορφή εγγυήσεων για την υποστήριξη του COVAX. Οι λεπτομερείς όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά της ΕΕ θα καθοριστούν κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον κα Κυριακίδου, η «Ομάδα Ευρώπη» θα αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη και τους πόρους της στο πλαίσιο του COVAX, με στόχο την επιτάχυνση και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων για τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, σε φτωχές και πλούσιες χώρες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη σημερινή ομιλία της τόνισε ότι η παγκόσμια συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να υπερκεράσουμε την παγκόσμια πανδημία.
«Είδαμε ότι ο κόσμος ένωσε τις προσπάθειές του στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό και της εκστρατείας “Παγκόσμιος στόχος: ενωμένοι για το μέλλον μας”. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 16 δισ. ευρώ, ενώ οι πλέον ταλαντούχοι ερευνητές καθώς και οργανισμοί συνενώνουν τις προσπάθειές τους για την παροχή εμβολίων, δοκιμών και θεραπειών, προς το καθολικό κοινό καλό. Σήμερα, η Επιτροπή ανακοινώνει συνεισφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ στον COVAX, με στόχο τη συνεργασία για την αγορά μελλοντικών εμβολίων προς όφελος των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας: να νικήσουμε, μαζί, αυτόν τον ιό» σημείωσε η κα φον ντερ Λάιεν. Ενώ, η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, επεσήμανε ότι μόνο με την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, σε ολόκληρο τον κόσμο, θα θέσουμε τέλος στην πανδημία και θα εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάκαμψη. Γι’ αυτό όπως είπε η συνεργασία των χωρών-μελών είναι ζωτικής σημασίας για καλύτερη και υγιέστερη ανοικοδόμηση.
Ο μηχανισμός COVAX και η παγκόσμια αντίδραση κατά του κορονοϊού
Ο COVAX, του οποίου ηγείται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εγκαινιάστηκε στα τέλη Απριλίου 2020, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από κοινού από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Έκτοτε, η ΕΕ συνεργάζεται στενά με την GAVI, τον CEPI και άλλες συμμετέχουσες χώρες για τη θέσπιση του πλαισίου διακυβέρνησης και των χρηματοδοτικών εργαλείων του COVAX. Ο καθορισμός των τελικών όρων της συμμετοχής της ΕΕ μετά τη σημερινή εκδήλωση ενδιαφέροντος βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.
Ο μηχανισμός COVAX αποσκοπεί στην αγορά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έως το τέλος του 2021, μέσω της διαπραγμάτευσης ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προμηθευτών εμβολίων που θα καλύπτει διαφορετικές επιστημονικές τεχνολογίες, χρόνους παράδοσης και τιμές.
Ο COVAX είναι ένας μηχανισμός ασφάλισης, ο οποίος θα μειώσει τον κίνδυνο για τους παρασκευαστές που διστάζουν να επενδύσουν χωρίς εξασφαλισμένη ζήτηση και για τις χώρες που ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ένα βιώσιμο εμβόλιο.
Ο COVAX αποτελεί τον πυλώνα εμβολίων του ACT-Accelerator, μια παγκόσμια συνεργασία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης όλων των χωρών ανά τον κόσμο σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια κατά της COVID-19.
Πως ξεκίνησε η παγκόσμια αντίδραση κατά του κορονοϊού
Στις 4 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος που χρειάζεται εμβόλιο θα έχει πρόσβαση σ' αυτό οπουδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ.
Επιπλέον, στις 4 Μαΐου η Επιτροπή πρότεινε ένα πλαίσιο συνεργασίας για την ευθυγράμμιση των παγκόσμιων προσπαθειών και την επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπευτικών αγωγών και διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό, καθώς και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας: τον επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT-Accelerator).
Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για ανάληψη δράσης και από τότε συγκέντρωσε σχεδόν 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό, της παγκόσμιας δράσης για καθολική πρόσβαση σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού και για την παγκόσμια ανάκαμψη.
Παγκόσμιος στόχος: ενωμένοι για το μέλλον μας
Η εκστρατεία όμως «Παγκόσμιος στόχος: ενωμένοι για το μέλλον μας», την οποία ξεκίνησε στις 28 Μαΐου από την ΜΚΟ Global Citizen, υπό την αιγίδα της προέδρου κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έκτοτε, αποτελεί ορόσημο στην παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό, τη δράση που έχει αναληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να εξασφαλιστεί καθολική πρόσβαση σε οικονομικά προσιτούς εμβολιασμούς, θεραπευτικές αγωγές και διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό.
Ανθή Αγγελοπούλου