Την ύπαρξη 50 εξωπλανητών επιβεβαίωσε ένας νέος αλγόριθμος μηχανικής μάθησης (machine learning) που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του University of Warwick.
Την ύπαρξη 50 εξωπλανητών επιβεβαίωσε ένας νέος αλγόριθμος μηχανικής μάθησης (machine learning) που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του University of Warwick.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο, οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά μια διαδικασία βασιζόμενη στο machine learning- μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης- προκειμένου να αναλύσουν ένα δείγμα πιθανών πλανητών και να καθορίσουν ποιοι είναι «πραγματικοί» και ποιοι «ψεύτικοι» (ή «false positives»), υπολογίζοντας την πιθανότητα του κάθε υποψηφίου να είναι πραγματικός πλανήτης.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας παρουσιάζονται σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, όπου επίσης πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλης κλίμακας σύγκριση τέτοιων τεχνικών επιβεβαίωσης πλανητών. Τα συμπεράσματά τους υποστηρίζουν την άποψη πολλαπλών τεχνικών επιβεβαίωσης, μεταξύ των οποίων και ο αλγόριθμός τους, κατά τη στατιστική επιβεβαίωση μελλοντικών εξωπλανητών.
Οι περισσότερες έρευνες για εξωπλανήτες «χτενίζουν» τεράστιους όγκους δεδομένων από τηλεσκόπια για ίχνη πλανητών που διέρχονται ανάμεσα από το τηλεσκόπιο και το άστρο τους- γνωστό ως transiting (διέλευση) αυτό προκαλεί μια πτώση φωτεινότητας του άστρου, την οποία το τηλεσκόπιο εντοπίζει, μα θα μπορούσε να προκαλείται και από ένα δυαδικό αστρικό σύστημα, παρεμβολή από κάποιο άλλο αντικείμενο ή ακόμα και σφάλματα στην κάμερα. Τα «false positives» αυτά μπορούν να «φιλτραριστούν» μέσα από μια διαδικασία επιβεβαίωσης πλανητών.
Ερευνητές από τα Τμήματα Φυσικής και Επιστημών Υπολογιστή του University of Warwick, καθώς και του Alan Turing Institute, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο βασιζόμενο σεο machine learning που μπορεί να ξεχωρίζει τους πραγματικούς πλανήτες από τους μη πραγματικούς σε μεγάλα δείγματα χιλιάδων υποψηφίων, που προέρχονται από τη λειτουργία τηλεσκοπίων σαν το Kepler και το TESS. O αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε να αναγνωρίζει αληθινούς πλανήτες χρησιμοποιώντας δύο μεγάλα δείγματα επιβεβαιωμένων πλανητών και «false positives» από την αποστολή Kepler. Οι επιστήμονες στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο σε ένα dataset ανεπιβεβαίωτων υποψηφίων από το Kepler, με αποτέλεσμα 50 νέους επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες- τους πρώτους που επιβεβαιώθηκαν μέσω machine learning.
Οι 50 αυτοί εξωπλανήτες κυμαίνονται από κόσμους μεγάλους σαν τον Ποσειδώνα μέχρι πλανήτες μικρότερους από τη Γη, με τροχιές από 200 ημερών μέχρι και μίας. Επιβεβαιώνοντας πως αυτοί οι 50 πλανήτες είναι πραγματικοί, οι αστρονόμοι μπορούν να θέσουν προτεραιότητα σε αυτούς για περαιτέρω παρατήρηση με τηλεσκόπια.