Πολιτική
Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 08:26

Αύριο ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο - Μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Με αυξημένη πλειοψηφία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα, Τετάρτη, η Βουλή των Ελλήνων, τις δύο κρίσιμες συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, την ώρα που η Τουρκία συντηρεί κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας έτσι τις ευρωπαϊκές κυρώσεις να δείχνουν μονόδρομος. Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση των δύο συμφωνιών στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει αύριο ονομαστική ψηφοφορία για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας λόγω κορωνοϊού κάθε μία ώρα θα εισέρχονται στην αίθουσα  60 βουλευτές για να ψηφίσουν.

Η Βουλή συνεδριάζει σήμερα για να κυρώσει τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Υπέρ και των δύο συμφωνιών έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει «ναι» στη συμφωνία  με την Ιταλία αλλά  “παρών” στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Καταψηφίζουν  και τις δυο συμφωνίες  το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.  Νωρίτερα ένσταση αντισυνταγματικότητας είχε καταθέσει η  Ελληνική Λύση.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση των δύο συμφωνιών στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιαςείχε τονίσει την ανάγκη συγκρότησης μετώπου «εθνικής ομοψυχίας» έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Ειδικότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου. Όμως οφείλω να σας πω, ότι στις δυσχερείς στιγμές, που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα, το απαραίτητο στοιχείο είναι η εθνική ομοψυχία. Αυτή θα επιφέρει τη νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρι».

Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως «οι συνέπειες που επιφέρει η συμφωνία στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και στην τουρκική θεώρηση εξηγούν και το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης».

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τη Γερμανία και την ΕΕ

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες, Τρίτη, την Ελλάδα και την Τουρκία, στο πλαίσιο σχετικών συναντήσεων, ήταν ξεκάθαρο: Αποκλιμάκωση και έναρξη διερευνητικών επαφών μόνο για το θέμα των θαλασσίων ζωνών ή αλλιώς κυρώσεις.

Η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φανερώνει  ότι το μήνυμα αυτό προκάλεσε εκνευρισμό, καθώς εκείνος αμέσως μετά προειδοποίησε την Ελλάδα να μην κλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία δε θα διστάσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο», επιμένοντας στην τακτική των προκλήσεων.

ΗΠΑ: Oι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο «αυξάνουν τις εντάσεις» στην περιοχή

Στη συνολική καταδίκη της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ουάσιγκτον στην περιοχή.

«Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισήμανε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ρίκερ υποστήριξε ότι βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διασφαλιστεί ότι οι γραμμές επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου να υποστηριχθεί η συμμαχική ενότητα εντός ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και εξήγησε την οπτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι «η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο νατοϊκών συμμάχων. Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηρίοτητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης».

Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν προκλήσεις που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Φίλιπ Ρίκερ είπε ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί της σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Νέα προειδοποίηση για τους S-400

«Είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του καταλαβαίνουν τη θέση μας», σημείωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιτίθεται σθεναρά στην αγορά των S-400 από την Τουρκία.

«Η αναστολή της συμμετοχής και η εκκρεμότητα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 σε αντίδραση για την αγορά των S-400 σηματοδοτεί τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα και τη βούλησή μας να υπάρξουν συνέπειες. Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές για να θέσει σε λειτουργία τους S-400 και έχουμε τονίσει ότι το ζήτημα των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο ίδιος.

naftemporiki.gr