Πολιτική
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2007 13:51

Γ. Παπανδρέου: Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την Παιδεία

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού καναλιού ΑΝΤ1.

«Δύο φορές στο υπουργείο Παιδείας ποτέ μα ποτέ, δεν είδα τέτοιο χάλι στις εξετάσεις, να έχουμε τρία γεγονότα που υπονομεύουν τις γενικές εξετάσεις - έναν θεσμό που θεωρείται από τους πιο αξιόπιστους στη χώρα μας- να έχουμε διαβλητές εξετάσεις, να έχουμε διαρροή θεμάτων, να έχουμε παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές στις βαθμολογίες και να βγάζουν λάθος τις βάσεις, για να δημιουργούν προβλήματα σε πάρα πολλές οικογένειες, που είχαν κλείσει σπίτια, που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά για τις σπουδές τους», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου.

Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτο το επιχείρημα της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της διανομής των βιβλίων στα σχολεία λόγω φόρτου εργασίας στο τυπογραφεία εν όψει των εκλογών. «Είναι απαράδεκτη η δικαιολογία. Πρώτα απ’ όλα, έπρεπε να το είχε δει ο κ. Καραμανλής, πριν αποφασίσει τις εκλογές, αν αυτό είναι το πρόβλημα, γιατί είναι πρώτη φορά που έχουμε εκλογές στις αρχές της σχολικής χρονιάς», τόνισε ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας επίσης απαράδεκτη την καθυστέρηση στην έκδοση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. «Είναι απαράδεκτο, η παιδεία να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους κομματικά παιχνίδια», παρατήρησε.

Προτεραιότητα η επένδυση στην Παιδεία

«Πρέπει να επενδύσουμε στα παιδιά, στην παιδεία, στους νέους ανθρώπους. Αυτό είναι και το δικό μας Πρόγραμμα, η δική μας προτεραιότητα. Μια κοινωνία της γνώσης, μια κοινωνία του πολυπολιτισμού. Μια κοινωνία, όπου η οικογένεια θα αισθάνεται ασφάλεια», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Γιατί είναι πολλοί γονείς, που πηγαίνουν σήμερα στο σχολείο με τα παιδιά τους, οι οποίοι είναι οι γονείς του Σαββατοκύριακου που, ουσιαστικά, δεν βλέπουν τα παιδιά τους. Οι γονείς των 700 ευρώ, που αισθάνονται μεγάλη πίεση και για το κόστος για το σχολείο, το οποίο εμείς θα άρουμε με το Πρόγραμμά μας». «Και βεβαίως -συμπλήρωσε- είναι και τα παιδιά των μεταναστών και, σε αυτά τα παιδιά, πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα τα αγκαλιάζει και δημιουργεί μια κοινωνία πολυπολιτισμική, που θέλει να τους δώσει μια νέα προοπτική ζωής και ελπίδας».

Προσωρινή η καρέκλα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμα ότι «όποιος είναι σε θέση εξουσίας, είναι προσωρινός». «Δεν είναι καρέκλες, τις οποίες κρατάμε. Αυτή η αντίληψη, να τελειώνει στη χώρα μας», τόνισε.

«Όσοι έχουν τις καρέκλες της εξουσίας, είναι για να υπηρετούν, δεν είναι δική τους η καρέκλα, όπου και να βρίσκονται», επεσήμανε, υποστηρίζοντας πως η αντίληψη ότι «είναι δική μου η καρέκλα» επανήλθε με τον πιο υπερβολικό τρόπο, με την κυβέρνηση Καραμανλή. «Ηρθαν με την θεώρηση ότι το κράτος είναι δικό τους. Αυτό είναι το λάθος», παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

Όπως είπε, «πρέπει επιτέλους -και νομίζω ο ελληνικός λαός αυτό ζητάει πια- να ξεφύγουμε από τη λογική, ότι επειδή είμαι ένα κόμμα της εξουσίας και πάω και παίρνω την εξουσία, μετά κάνω ό,τι θέλω, βολεύω τους δικούς μου, κάνω τις γαλάζιες συνεντεύξεις, δεν υπάρχει αξιοκρατία, βάζω τους κολλητούς στη Διοίκηση, βάζω τους κολλητούς στο ΙΚΑ κλπ.». «Αυτό πρέπει να τελειώσει», τόνισε και δεσμεύθηκε ότι ως πρωθυπουργός θα είναι αξιοκρατικές οι επιλογές του παντού.

«Ο λαός έδωσε στη ΝΔ μια μεγάλη ευκαιρία, μια μεγάλη πλειοψηφία. Ζητάει ο κ. Καραμανλής και, λέει, αυτοδυναμία και να έχω δύναμη. Μα είχε δύναμη τέσσερα χρόνια. Τι έκανε; Θα συνεχίσει αυτή την καταστροφική πορεία; Είναι ανεπίτρεπτο να λέμε ότι, σήμερα, μια σύγχρονη χώρα δεν μπορεί να προστατεύσει 75 ζωές. Ανεπίτρεπτο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Παπανδρέου και κατέληξε λέγοντας:

«Ο ελληνικός λαός έχει πάρει, στην πλειοψηφία του, απόφαση να πάμε σε έναν άλλο δρόμο. Δοκίμασε, έδωσε ευκαιρία, δεν δίνει άλλη ευκαιρία, όταν αυτή την ευκαιρία, δεν την αξιοποίησε καθόλου η παράταξη που είναι σήμερα κυβέρνηση.

Και είναι και απαραίτητο πια, διότι δεν πάει άλλο η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε έναν κατήφορο. Εγώ, θα τον σταματήσω τον κατήφορο αυτό, θα πάμε τη χώρα μπροστά. Ο κόσμος θέλει μια Νέα Αλλαγή. Και γίνεται πια εθνική επιταγή».