Με εμπρηστική ρητορική και προκλητικές κινήσεις συνεχίζει να πορεύεται η Τουρκία, παρά τον νέο κύκλο αντιδράσεων που προκαλεί η στάση της. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εντείνει τον διπλωματικό μαραθώνιο, επισημαίνοντας πως διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με συγκεκριμένη ατζέντα και με την προϋπόθεση πως θα υπάρξουν ξεκάθαρα σημάδια αποκλιμάκωσης από την Τουρκία.
Από την έντυπη έκδοση
Με εμπρηστική ρητορική και προκλητικές κινήσεις συνεχίζει να πορεύεται η Τουρκία, παρά τον νέο κύκλο αντιδράσεων που προκαλεί η στάση της. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εντείνει τον διπλωματικό μαραθώνιο, επισημαίνοντας πως διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με συγκεκριμένη ατζέντα και με την προϋπόθεση πως θα υπάρξουν ξεκάθαρα σημάδια αποκλιμάκωσης από την Τουρκία. Τα «φώτα» πέφτουν στη σημερινή άφιξη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα και στην επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα. Η επίσκεψη αυτή γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία και λίγο πριν από την άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.
Ωστόσο, η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει στην ίδια ρότα και είναι χαρακτηριστικό ότι εκδόθηκε νέα NAVTEX για ασκήσεις σήμερα το πρωί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Είχε προηγηθεί η παράταση μέχρι τις 27 του μήνα της προηγούμενης παράνομης NAVTEX και η παραμονή του Oruc Reis στην περιοχή. Τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο η Άγκυρα φαίνεται πως εμμένει στην τακτική των προκλήσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να μιλά σε υψηλούς τόνους, επιχειρώντας να συσπειρώσει το εσωτερικό ακροατήριο σε μία εποχή που η οικονομία της χώρας δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Μάλιστα, χθες προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για ό,τι αρνητικό προκύψει στην περιοχή.
Σε ανάλογο ύψος κινούνται και οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων -όπως του υπουργού Άμυνας Χ. Ακάρ- που επιχειρούν να κρατήσουν όλα τα θέματα στο τραπέζι και επιμένουν σε μία ρητορική περί άκυρης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ενώ νωρίτερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας. Το μεσημέρι ο Χάικο Μάας θα έχει συζητήσεις με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι επαφές αυτές μπορούν να οδηγήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου και στο «ξεπάγωμα» των διερευνητικών επαφών.
Η Ελλάδα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα με NAVTEX εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ενώ επισημαίνει πως η Άγκυρα με τη στάση της δείχνει ότι η αναφορά της στο διεθνές δίκαιο και στο διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. «Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Προειδοποίηση από το γερμανικό ΥΠΕΞ
«Η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου στην παρούσα κατάσταση αποτελεί βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.
Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, ο κ. Μπούργκερ επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη της τις εντάσεις και «ανησυχεί πολύ» ότι αυτές οιεντάσεις «επιβαρύνουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και ότι, εάν οι εντάσεις αυξηθούν, μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο βαριές συνέπειες (σ.σ.: στις σχέσεις με την Ε.Ε.)».
Μπαράζ επαφών των υπουργών
Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης συνεχίζουν το μπαράζ επαφών. Χθες ο Νίκος Δένδιας είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τη συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Ουάλας.