Η βουλευτής και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κατασκευή του νέου φράτη στον Έβρο, τοποθετήθηκε θετικά ως προς την επέκτασή του, αλλά άφησε αιχμές για τη συνολική πολιτική της Κυβέρνησης όσον αφορά στη διαχείριση του Μεταναστευτικού.
Επίσης κατηγόρησε την Τουρκία για «προσπάθεια εργαλειοποίησης των προσφύγων» για να εξοικονομήσει επιπλέον οφέλη από την ΕΕ και υπεναμύνθηκε της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό.
«Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία για να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, χαρακτήρισε την πρόσφατη κρίση στον Έβρο, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο.
Η Όλγα Γεροβασίλη απέρριψε τα περί εισβολής προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι «εισβολή αμάχων και αδύναμων δεν υπάρχει».
Η Τουρκία επιχείρησε να «εργαλειοποιήσει» τους πρόσφυγες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έκαναν «επίθεση» και «εισβολή» οι άοπλοι και κατατρεγμένοι πρόσφυγες και μετανάστες; Όχι. Η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς. Ήταν μια ελεγχόμενη κρίση αυτό που προκάλεσε η Τουρκία γιατί αν ήθελε να διοχετεύσει μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών δεν θα το είχε κάνει από τα 10 χλμ στα οποία βρίσκεται ο φράχτης, αλλά από τα υπόλοιπα 200 χλμ και από τα περάσματα. Αυτό όμως που παρατηρώ και με ανησυχεί είναι ότι υπάρχει έλλειμμα στο πώς διαβάζετε τις κινήσεις της Τουρκίας. Δεν κάνετε σωστή ανάγνωση των κινήσεων, γι αυτό δημιουργείτε οριζόντιο έλλειμμα στην εξωτερική πολιτική».
Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη ανάγκη.
Η κ. Γεροβασίλη τοποθετήθηκε θετικά στην κατασκευή του φράχτη, ζητώντας ωστόσο, διευκρινίσεις από τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη.
Ανέφερε ότι «η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη ανάγκη. Από το 2012 η κατασκευή του φράχτη έδωσε τη δυνατότητα να αποδεσμευτούν σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας (τότε 1800 αστυνομικοί που ήταν ανεπτυγμένοι κατά μήκος των συνόρων) και να μειωθεί η ανάγκη σε υλικοτεχνική υποδομή κι έτσι το κόστος» και συμπλήρωσε πως «Δεν αρκεί όμως ο φράχτης. Ούτε ο υπάρχων έλυσε το πρόβλημα, ούτε αυτός που σχεδιάζεται τώρα θα το λύσει.
Στο Μεταναστευτικό χρειάζεται συνολική πολιτική που δεν την έχει η Κυβέρνηση.
Χρειάζεται μια συνολική πολιτική που δεν την έχει η Κυβέρνηση. Ακόμη και σήμερα οι ροές είναι αυξημένες, όπως αποδεικνύεται από τις συλλήψεις παράτυπων μεταναστών που κινούνται από τη Θεσσαλονίκη προς στην Ειδομένη. Η Ευρώπη επίσης αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί οι δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα προς την Ευρώπη. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει και την πολιτική της Ευρώπης προς την Ελλάδα: π.χ. οι διαρροές που υπάρχουν για απομάκρυνση της FRONTEX κλπ. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν έχει αντιμετωπιστεί».
Η Κυβέρνηση με τις παλινωδίες της (κατάργηση Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στοίβαγμα χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά) επέτρεψε να δημιουργηθεί κρίση. « Η αποφασιστικότητα που έδειξαν η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός και η FRONTEX ανέκοψε τις ροές στον Έβρο και όχι η επικοινωνιακή της πολιτική», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τα σύνορα στον Έβρο και την ευρωπαϊκή συνεργασία.
Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αναφερόμενη στις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης επεσήμανε ότι «ενδεικτικά επί ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε το συγχρηματοδοτούμενο Σχέδιο Ασπίδα στον Έβρο, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για ενίσχυση και επέκταση του συστήματος επιτήρησης στον Έβρο με θερμικές κάμερες και γι’ αυτό είναι παραδοτέες τώρα, αναβαθμίστηκε η επιχειρησιακή συνεργασία με την EUROPOL, δρομολογήθηκε η ίδρυση Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Τμήματος Πλωτής Αστυνόμευσης στον Έβρο (τις οποίες από όσο γνωρίζω δεν τις έχετε προχωρήσει)».
Η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι « η αυτονόητη προστασία και φύλαξη των συνόρων δεν σημαίνει παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό ότι ο Υφυπουργός Άμυνας της Γερμανίας παρουσιάζει την Ελλάδα ως διεθνή παραβάτη και την καλεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και μην κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις».
Ως προς την κατασκευή του νέου φράχτη η κ. Γεροβασίλη έθεσε το ζήτημα σε ποια απόσταση από τη μεθοριογραμμή θα κατασκευαστεί το φράγμα και αν θα υπάρχουν δίοδοι από όπου θα μπορούν να εισέρχονται οι έχοντες το δικαίωμα να εισέλθουν στην Ευρώπη.
naftemporiki.gr