Κόσμος
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2007 17:45

Eνός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν σήμερα οι Αμερικανοί την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος όπου σημειώθηκε η πρώτη από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (WTC) στη Νέα Υόρκη.

«Έξι χρόνια έχουν περάσει και ο τόπος μας εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό σας», είπε στις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν από την επίθεση ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ σε ομιλία που εκφώνησε από πάρκο που βρίσκεται πολύ κοντά στο «Σημείο Μηδέν», εκεί όπου πριν από 6 χρόνια βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι.

Τα ονόματα των 2.750 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν οι αεροπειρατές έριξαν το ένα μετά το άλλο τα δύο αεροσκάφη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου αναμένεται να διαβαστούν σήμερα δυνατά ενώπιον κυρίως του Ρεπουμπλικάνου Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο οποίος ήταν δήμαρχος της Νέας Υόρκης όταν σημειώθηκαν οι επιθέσεις και της Χίλαρι Κλίντον, που είναι γερουσιαστής της Νέας Υόρκης. Η ανάγνωση του μακρού καταλόγου των νεκρών θα διαρκέσει 4 ώρες.

Παρόμοιες τελετές διεξάγονται στην Ουάσινγκτον, όπου το Πεντάγωνο ήταν ο στόχος του τρίτου αεροσκάφους στο οποίο είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία και στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, όπου συνετρίβη το τέταρτο αεροσκάφος στο οποίο είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία, έπειτα από σύγκρουση των επιβατών με τους αεροπειρατές της Αλ Κάιντα εκείνη την ημέρα.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, τήρησαν σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων στους κήπους του Λευκού Οίκου.