Πολιτική
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007 13:30

ΥΠΕΣΔΑ: Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους

Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους για τις εθνικές εκλογές της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου, δίνει με σχετική του ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΑ).

Μάθε πού ψηφίζεις

Τέσσερις ημέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές και όσοι δεν γνωρίζουν πού ψηφίζουν μπορούν να το πληροφορηθούν από την ιστοσελίδα του υπουργείου www.ypes.gr

Ειδικά για τον δήμο της Αθήνας, παρέχεται η δυνατότητα στον χρήστη της ιστοσελίδας να έχει πρόσβαση σε χάρτη που να τον καθοδηγεί για την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος.

Πληροφορίες για το πού ψηφίζουμε μπορούμε να αντλήσουμε καλώντας το τετραψήφιο νούμερο εξυπηρέτησης πολιτών του υπουργείου 1564, το οποίο λειτουργεί όλο το 24ωρο. Τρίτη εναλλακτική δυνατότητα είναι τα 1.050 ΚΕΠ της χώρας. Ειδικά οι εκλογείς της νομαρχίας Αθηνών μπορούν να καλέσουν και στον αριθμό 1539.

Ετεροδημότες

Οπως είναι γνωστό, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει σχετική αίτηση ως τις 30.6.2007, οπότε εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Στην περίπτωση αυτή δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν στον δήμο ή την κοινότητα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων εγγεγραμμένοι.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν όπου ψήφισαν και στις βουλευτικές εκλογές του 2004, εκτός αν υπέβαλαν την ανωτέρω αίτηση ως τις 30.6.2007.

Η ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών (αμιγή = όταν δηλαδή περιλαμβάνουν εκλογείς από μία μόνο βασική εκλογική περιφέρεια ή μικτά όταν περιλαμβάνουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μίας εκλογικές περιφέρειες) γίνεται, σε γενικές γραμμές, όπως και στα κοινά εκλογικά τμήματα.

Ωρες ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από 07.00 έως 19.00 της Κυριακής, 16 Σεπτεμβρίου 2007.

Πώς ψηφίζουμε

Η αναγνώριση των εκλογέων γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, ακόμη και αν έχει λήξει. Αρκεί και η «κομμένη» αστυνομική ταυτότητα, όχι όμως το δίπλωμα οδήγησης. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Ειδικά για την εξυπηρέτηση όσων εκλογέων έχουν χάσει την ταυτότητά τους, έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε το Σάββατο, 15.9.2007 από τις 7.30-22.00 και την Κυριακή 16.9.2007, από την έναρξη ως τη λήξη της ψηφοφορίας, τα Γραφεία Ταυτοτήτων να είναι ανοιχτά.

Αν για κάποιο λόγο τα στοιχεία του εκλογέα, όπως αναγράφονται στον εκλογικό κατάλογο δεν συμπίπτουν με τα στοιχεία της αστυνομικής ή υπηρεσιακής του ταυτότητας οι εκλογείς μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας που εκδίδεται από τον οικείο δήμαρχο ή πρόεδρο κοινότητας ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο μπορεί να προκύπτει η ταυτότητά τους.

Γυναίκες εκλογείς

Οι γυναίκες που :

1. Εχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους ενώ στο δελτίο ταυτότητας αναγράφονται με το πατρικό τους όνομα ή αντίστροφα.

2. Είχαν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο με το επώνυμο του συζύγου τους και στη συνέχεια πήραν διαζύγιο και άλλαξαν το επώνυμό τους χωρίς αντίστοιχη διόρθωση των στοιχείων τους στον εκλογικό κατάλογο, ψηφίζουν με αντιπαραβολή των στοιχείων εκλογικού καταλόγου και αστυνομικής ταυτότητας ή, αν με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες και με άλλα αποδεικτικά έγγραφα, π.χ. ληξιαρχική πράξη γάμου.

Στατιστικά στοιχεία για το εκλογικό σώμα

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 9.824.223. Επήλθε δηλαδή αύξηση του εκλογικού σώματος της τάξεως των 29.629 εκλογέων σε σχέση με το 2004 και των 848.088 εκλογέων σε σχέση με το 2000. Από αυτούς 4.746.516 είναι άνδρες και 5.077.707 είναι γυναίκες.

Ο αριθμός των νέων εκλογέων (ετών 18-21 και πολιτογραφηθέντων), όσων δηλαδή ενεγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους από το 2004 ως τις 30.6.2007, ανέρχεται σε 490.015. Οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 123.010, ενώ το 2004 ήταν 148.405. Οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 6.562, ενώ το 2004 ήταν 48.137.

Πυρόπληκτες περιοχές

Με αποφάσεις των οικείων νομαρχών έχουν ορισθεί τα εκλογικά τμήματα. Δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα στα τμήματα αυτά ούτε έχει ζητηθεί αντικατάστασή τους.

Εχει παραληφθεί από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όλο το αποσταλέν εκλογικό υλικό (βιβλία, πίνακες, εγκύκλιοι κ.λ.π.). Επίσης δεν έχει αναφερθεί έλλειψη σε κάλπες και παραβάν σε αυτές τις περιοχές.

Η ταυτοποίηση των εκλογέων των εν λόγω περιοχών, που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα γίνεται, όπως μας ενημέρωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τις τοπικές Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι οποίες εκδίδουν άμεσα δελτία ταυτότητας στους ενδιαφερόμενους, χωρίς παράβολο και μέχρι τις βραδινές ώρες.

Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από τους ΟΤΑ να παραμείνουν ανοικτά, μέχρι και τις βραδινές ώρες, τα γραφεία τους, καθημερινά και το Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2007 για να εκδίδουν τα αναγκαία πιστοποιητικά.

Επίσης θα πρέπει να ενημερώνουν, με κάθε πρόσφορο μέσο (τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ κ.λ.π.), τους δημότες τους για τη δυνατότητα αυτή.

Μάλιστα, έχει προβλεφθεί ότι οι ανήμποροι πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών, οι οποίοι στερούνται δελτίου ταυτότητος έχουν τη συνδρομή υπηρεσιακών οχημάτων των υπηρεσιών των οικείων Αστυνομικών Διευθύνσεων, προκειμένου να μεταβούν στις αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους.