Έπειτα από την προχθεσινή ανάπαυλα – στις 17/8 ανακοινώθηκαν 150 νέα κρούσματα- , η ανακοίνωση των χθεσινών κρουσμάτων εντείνει εκ νέου τις ανησυχίες.
Έπειτα από την προχθεσινή ανάπαυλα – στις 17/8 ανακοινώθηκαν 150 νέα κρούσματα- , η ανακοίνωση των χθεσινών κρουσμάτων εντείνει εκ νέου τις ανησυχίες.
Το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 269 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα- και δύο θάνατοι. Από τα 269 κρούσματα, τα 98 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 70 στην Θεσσαλονίκη και τα 39 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα υπόλοιπα, τα 10 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο ενώ διάσπαρτα κρούσματα καταγράφηκαν σε άλλες 21 περιοχές της χώρας μας- αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ευρεία διασπορά του ιού στην κοινωνία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.
«Τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού και τα κρούσματα είναι σταθερά στα 200» σχολίασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως αυτή την στιγμή έχουμε ομάδα ατόμων που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι το έχουν.
Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στα περισσότερα τεστ, αλλά και στο αυξημένο ιικό φορτίο που υπάρχει στη χώρα μας σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό εξήγησε ότι συνολικά γίνονται πάνω από 12.000 τεστ για τον κορωνοϊό- όταν το Φλεβάρη γίνονταν 800 την ημέρα, το Μάη 4.500 και τον Ιούνιο 6.500.
Από τα νέα κρούσματα, συνολικά τα 220 από αυτά είναι εγχώρια και τα υπόλοιπα 49 εισερχόμενα (τα 39 από τις πύλες και τα 10 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο), αριθμοί που συμφωνούν με την παρατήρηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό επεσήμανε ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και το 17% εισαγόμενα.
Στο μεταξύ με συστάσεις και τεστ πραγματοπιοείται η «επανένταξη» των εργαζομένων που επιστρέφουν από τις διακοπές, ενώ αναμένονται οι επίσημες αποφάσεις για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία. Σύσταση προς τους δημόσιους υπαλλήλους για παραμονή κατ’ οίκον για επτά ημέρες μετά την επιστροφή από διακοπές στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ από την άλλη επιστρέφουν με τεστ, όπως και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ προτου επιστρέψουν στην εργασία τους- να σημειωθεί ότι βρέθηκαν 14 κρούσματα κορωνοϊού σε υγειονομικούς του ΑΧΕΠΑ με την Α΄ Παθολογική Κλινική να κλείνει ως την Παρασκευή για απολύμανση- , ενώ οι εργαζόμενοι της ΟΣΥ απαντούν σε σχετικό ερωτηματολόγιο.
Τέλος, χθες καθορίστηκαν οι βασικές γραμμές για τη λειτουργία των σχολείων που θέλουν τα σχολεία να ανοίγουν με όλους τους μαθητές αλλά με αυξημένα τα μέτρα προστασίας. Μιλώντας στην ΕΡΤ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εξήγησε πως αυξημένα μέτρα σημαίνει διαφορετικά διαλείμματα, χρήση μάσκας και από τους καθηγητές, χρήση μάσκας και κατά τη μεταφορά, χρήση αντισηπτικών, Διευκρίνισε, ωστόσο, το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων είναι υπό συζήτηση ακόμα και πως τα μέτρα που θα ληφθούν μπορούν να επικαιροποιηθούν ανά πάσα στιγμή και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου.
naftemporiki.gr