Πολιτιστικά
Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 13:40

Δημήτρης Τρύφων: «.... ένα από τα πιο γραφικά και καλώς συντηρημένα χωριά της χώρας...»

«…ο Μόλυβος αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και καλώς συντηρημένα χωριά της χώρας…» μας είπε  ο Δημήτρης Τρύφων, ένας από τους ιδρυτές του Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

«…ο Μόλυβος αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και καλώς συντηρημένα χωριά της χώρας…» μας είπε  ο Δημήτρης Τρύφων, ένας από τους ιδρυτές του Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Φέτος, πραγματοποιείται, για έκτη συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Θα θέλατε να μας πείτε πώς δημιουργήθηκε στη Λέσβο μας,  η ιδέα ενός Φεστιβάλ που γιορτάζει την κλασική μουσική;

«Η ιδέα ενός Φεστιβάλ στη Λέσβο και τον Μόλυβο προέκυψε από μια ομάδα ανθρώπων που έχουμε καταγωγή από το νησί και παραθερίζουμε εκεί τα καλοκαίρια. Είμαστε όλοι συναισθηματικά δεμένοι με τον τόπο και θέλαμε να προσφέρουμε κάτι δημιουργικό για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του νησιού. Η κλασική μουσική, συγκεκριμένα, προέκυψε καθώς αφενός αυτό είναι το είδος στο οποίο δραστηριοποιούνται επαγγελματικά οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ -Δανάη και Κυβέλη-  και αφετέρου γιατί αυτό το είδος πιστεύουμε ότι ταιριάζει περισσότερο αισθητικά στον Μόλυβο. Για όσους, πιθανώς, να μην τον έχουν επισκεφτεί, ο Μόλυβος αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά και καλώς συντηρημένα χωριά της χώρας, έχοντας κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός από τη δεκαετία του 1960».

Λίγα λόγια για την επιχειρηματική σας δραστηριότητα, σε συνδυασμό και με την παρουσία σας στο Φεστιβάλ;

«Ένα κομμάτι που με ενδιαφέρει επιχειρηματικά είναι ο τουρισμός τρίτης ηλικίας . Αυτός, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της διαΝΕΟσις  θα αποτελεί το 24% του συνολικού τουρισμού, μέχρι το 2030. Στην ίδια μελέτη αναφέρεται πως αυτό το δημογραφικό όταν ταξιδεύει έχει ως βασικό κριτήριο τις πολιτιστικές δράσεις που θα καταναλώσει. Το καλό με το δημογραφικό των συνταξιούχων είναι πως έχει περισσότερο μέσο διαθέσιμο εισόδημα συγκριτικά με τα νεότερα δημογραφικά, διαμένει περισσότερες ημέρες στον προορισμό του, καθώς και ταξιδεύει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν θέλουμε σαν χώρα να γίνουμε βασικός προορισμός για αυτό το δημογραφικό θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ενισχύσουμε το πολιτιστικό μας προϊόν.

Τα Φεστιβάλ, σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από καλλιτεχνική δράση, αποτελούν και ένα απόλυτα αναπτυξιακό προϊόν που δύναται να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο ενός τόπου καθώς και να προσελκύσει τουρισμό υψηλού εισοδήματος.  Έτσι αντιλαμβανόμαστε και εμείς το Φεστιβάλ του Μολύβου και αυτές οι σκέψεις είναι που αποτέλεσαν κίνητρο για να το δημιουργήσουμε».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΟΛΥΒΟΥ 2020

Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι Synchronicity -ο Συγχρονισμός, συμβολίζοντας την ιδέα ότι η μουσική μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του χρόνου και του χώρου για να στείλει ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας και ενότητας, καθώς μουσικοί Έλληνες και ξένοι συγχρονίζονται  από το Μόλυβο, την Στουτγάρδη και το Βερολίνο για να ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα απαιτητικό, αντάξιο της αξίας που έχει καθιερώσει το Φεστιβάλ στις συνειδήσεις των μουσικόφιλων, διεθνώς.  

Το πρόγραμμα φέτος ενώνει την Ελλάδα και τη Γερμανία με μεταδόσεις μέσω live streaming από τα social media του Φεστιβάλ, ραδιοφωνικά στην Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά και τηλεοπτικά.

Οι φετινές συναυλίες  θα δοθούν σήμερα και αύριο σε ειδικά επιλεγμένο σημείο του Μολύβου, με άριστη ακουστική αλλά και τις προϋποθέσεις για να προβληθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο οικισμός ο οποίος θα «φωτιστεί» από τον γνωστό σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη. Αύριο το πρωί, θα πραγματοποιηθεί κονσέρτο μπροστά από το «Βοστάνειο» νοσοκομείο στην Μυτιλήνη προς τιμήν των γιατρών και νοσοκόμων του νησιού, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα συγχρονιστούν για να ερμηνεύσουν το μουσικό πρόγραμμα.

Στο φετινό Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του συνθέτη Νίκου Χαριζάνου «MOMENTS» op.219. Εννέα παιδιά που ζουν στη Λέσβο ηχογράφησαν ήχους, τραγούδια και μελωδίες που αντιπροσωπεύουν το νησί ή αρέσουν στα ίδια και ο συνθέτης τα «έντυσε» με μελωδίες 4 οργάνων: φλάουτο, φαγκότο, τσέλο και γαλλικό κόρνο. Το έργο έχει 3 μέρη. Τα δύο θα παρουσιαστούν βιντεοσκοπημένα και το 3ο, ζωντανά στον Μόλυβο, από το μουσικό Στάθη Καραπάνο. 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που πραγματοποιείται με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την υποστήριξη του Δήμου Δυτικής Λέσβου και ιδιωτικών επιχειρήσεων, στέκεται και φέτος, ως σύμβολο ελπίδας, επιμονής και δράσης σε δύσκολες περιόδους, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μιας θετικής αντίρροπης δύναμης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.