Κόσμος
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 17:34

Χιώτης από τη Βολισσό ο νέος υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ - Τι λένε γι’αυτόν στο χωριό του

Σήμερα, ο Μιχαήλ Κράτσιος-Κοτσακάς ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Σαν «αστραπή» ταξίδεψε η είδηση σε όλον τον κόσμο, φτάνοντας μέχρι και το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, τη Βολισσό, τον τόπο καταγωγής του. Το naftemporiki.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Βολισσού, Σωτήρη Παραδείση, ο οποίος εκμυστηρεύτηκε άγνωστες πτυχές της ζωής και του χαρακτήρα του «απλού παιδιού από τον τόπο τους».

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από το επενδυτικό τραπεζικό τμήμα της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών “Barclay Capital” πριν η διαδρομή του τον οδηγήσει, από το γραφικό χωριό Βολισσός της Χίου, στο Λευκό Οίκο ως επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και αναπληρωτής βοηθός του Προέδρου στο Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας, τον Μάρτιο του 2019.

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, ο Μιχαήλ Κράτσιος-Κοτσακάς ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σαν «αστραπή» ταξίδεψε η είδηση σε όλον τον κόσμο, φτάνοντας μέχρι και το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, την αμφιθεατρικά κτισμένη στην πλαγιά του λόφου, τη Βολισσό, τον τόπο καταγωγής του 33χρονου νυν υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ.

Εκεί, όπου πήγαινε τα καλοκαίρια ως παιδί για να χορτάσει τη θάλασσα  και τον ήλιο. Εκεί, όπου όλοι οι συγχωριανοί του είναι περήφανοι για εκείνον και περιμένουν να τον σφίξουν στην αγκαλιά τους και να τον συγχαρούν. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αφού η χώρα υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας.

Το naftemporiki.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Βολισσού, Σωτήρη Παραδείση, ο οποίος εκμυστηρεύτηκε άγνωστες πτυχές της ζωής και του χαρακτήρα του «απλού παιδιού από τον τόπο τους», όπως μοιράζεται -μεταξύ άλλων- με τους αναγνώστες.

 

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Τι πιστεύετε ότι ήταν αυτό, που έκανε τον νυν υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να ξεχωρίσει;

Οι γνώσεις και ο καλός του χαρακτήρας. Ο Μιχάλης Κράτσιος ή Κοτσακάς όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε εμείς, με το Βολισσιανό του επώνυμο, είναι ένα απλό και πολύ αγαπητό παιδί, που βαφτίστηκε στο μοναστήρι της πολιούχου του νησιού, της Βολισσιανής Αγίας Μαρκέλλας. Το σπίτι του βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι ερχόταν από την Αμερική, στον τόπο μας. Τελευταία φορά που ήρθε, ήταν πέρυσι τέτοια εποχή. Φέτος δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει λόγω της πανδημίας. Δεν μπόρεσε κανείς από την οικογένεια να έρθει, ούτε στην κηδεία της γιαγιάς του, η οποία θάφτηκε στην Βολισσό, τον περασμένο Απρίλιο.

Τι θα θέλατε να του μεταφέρετε ως εκπρόσωπος του τόπου καταγωγής του;

Όταν έχεις να κάνεις με έναν τέτοιο άνθρωπο, το πρώτο πράγμα που θέλεις να του πεις είναι συγχαρητήρια. Tον έχουμε στην καρδιά μας και πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τον τόπο του και δεν είναι απλά κάποιος, ο οποίος έχει μόνο ρίζες από εδώ. Πρόκειται για έναν πολύ προσιτό άνθρωπο, που μιλάει σε όλους μας και τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του, είναι όλοι τους πολύ αγαπητοί. Μάλιστα η θεία του, που ζει στην Ελβετία, είναι πρόεδρος ενός τοπικού ιδρύματος, του «Ιδρύματος Κουγιούλη» που χρηματοδοτεί διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

Οπότε, το πρώτο που ζητάει κανείς, όταν ένας άνθρωπος του χωριού του αναλάβει μια τόσο σημαντική θέση, δεν είναι το πώς θα τον εκμεταλλευτεί αλλά είναι το να χαρεί μαζί του και να αισθανθεί τιμή και περηφάνια.

Από εκεί και πέρα, και ακριβώς επειδή βρίσκεται τώρα πια σε αυτό το πόστο, φαντάζομαι ότι και ενόψει των γεγονότων των ημερών με τα ελληνοτουρκικά, θα βοηθήσει με τον τρόπο του στο να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πατρίδας του. Το πιστεύω ότι θα το κάνει.

Τι θα είναι το πρώτο που θα του πείτε, όταν έρθει ξανά στη Βολισσό;

Θα τον σφίξουμε στην αγκαλιά μας, θα τον συγχαρούμε και από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο φέρει η κουβέντα. Ευχόμαστε όλοι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτή η δύσκολη περίοδος για όλους μας και να έρθει και εκείνος στο χωριό, αλλά και όλοι όσοι δεν τα κατάφεραν λόγω του κορωνοϊού.