Κόσμος
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2007 11:19

Ιράκ: «Εκδίκηση» για τη δολοφονία του Αμπού Ρίσα

Τον θάνατο του ηγέτη τους Σέϊχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα, σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών που σκοτώθηκε σε επίθεση χθες, υπόσχονται ότι θα εκδικηθούν οι σουνίτες φύλαρχοι της επαρχίας αλ-Ανμπαρ στο δυτικό Ιράκ.

«Κατηγορούμε την Αλ-Κάϊντα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα πάρουμε εκδίκηση», δήλωσε στο Ραμάντι ο αδελφός του Σέιχ Αχμαντ Αμπού Ρίσα, ο οποίος ορίσθηκε τη νύκτα από τους σουνίτες φυλάρχους αντικαταστάτης του Σέϊχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα στην ηγεσία της «Εγερσης του αλ Ανμπαρ», ενός συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 40 φυλές, οι οποίες έχουν κινητοποιηθεί κατά της Αλ- Κάϊντα στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι κατηγόρησε την Αλ Κάϊντα για τη δολοφονία του Σέιχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η δολοφονία θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ιρακινού λαού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο Ιρακινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής η οποία θα ερευνήσει τις συνθήκες της επίθεσης και δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως οι εγκληματίες θα συλληφθούν.

Ο Σέϊχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα σκοτώθηκε χθες το απόγευμα μαζί με τρεις σωματοφύλακές του από έκρηξη βόμβας κοντά στην κατοικία του στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας αλ Ανμπαρ.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «αποτρόπαια πράξη» τη δολοφονία, ενώ το Πεντάγωνο έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «τραγική απώλεια».

Ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί χαρακτήρισε τον Σέϊχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα «ιστορική φυσιογνωμία», του μεγέθους εκείνων που ηγήθηκαν της επανάστασης κατά των βρετανών αποικιοκρατών το 1920 ή του πραξικοπήματος κατά της μοναρχίας το 1958.

«Τα έργα του Σέιχ Αμπού Ρίσα μας ωθούν να ξεχάσουμε τις διχόνοιες και να εργασθούμε χέρι-χέρι εναντίον των δυνάμεων της άγνοιας και της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιρακινού προέδρου.