Κόσμος
Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 12:47

Αδιάκοπη η επέλαση της πανδημίας ανά την υφήλιο

Με αδιάκοπο ρυθμό συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού ανά την υφήλιο. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ως το βράδυ χθες Παρασκευή η πανδημία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 715.000 ανθρώπους επί συνόλου 19 εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο αφότου το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε την εμφάνιση του ιού, στα τέλη του Δεκεμβρίου. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική θρηνούν τουλάχιστον 213.120 νεκρούς, περισσότερους από την Ευρώπη (212.660), με βάση τα δεδομένα που καταγράφονταν ως χθες Παρασκευή. Τις τελευταίες επτά ημέρες, σχεδόν ο ένας στους δύο θανάτους εξαιτίας της πανδημίας καταγράφηκε στη Λατινική Αμερική. Την ίδια ώρα οι αρχές στη Ρωσία ανακοίνωσαν σήμερα 5.212 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό τους στη χώρα να ανέρχεται σε 882.347. 

Με αδιάκοπο ρυθμό συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού ανά την υφήλιο. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ως το βράδυ χθες Παρασκευή η πανδημία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 715.000 ανθρώπους επί συνόλου 19 εκατομμυρίων που έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο αφότου το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε την εμφάνιση του ιού, στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική θρηνούν τουλάχιστον 213.120 νεκρούς, περισσότερους από την Ευρώπη (212.660), με βάση τα δεδομένα που καταγράφονταν ως χθες Παρασκευή. Τις τελευταίες επτά ημέρες, σχεδόν ο ένας στους δύο θανάτους (το 44%) εξαιτίας της πανδημίας καταγράφηκε στη Λατινική Αμερική. Η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι επίσης αυτή όπου έχουν επιβεβαιωθεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στον κόσμο (5,3 εκατ.), με τα περισσότερα στη Βραζιλία, που άγγιξε χθες τις 100.000 θανάτους και τα 3 εκατομμύρια μολύνσεις.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, εξακολουθεί να υποβαθμίζει την πανδημία, επαναλαμβάνοντας χθες ότι έχει «ήσυχη» τη συνείδησή του ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο Μεξικό ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 50.000 (51.311 νεκροί, 469.407 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης). Ο απολογισμός αυτός είναι πολύ βαρύτερος από ό,τι προέβλεπε η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις.

Η Κολομβία ξεπέρασε την Παρασκευή το όριο των 12.000 νεκρών, ενώ στην Κούβα, που ανακοίνωσε χθες τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τους τελευταίους τρεις μήνες (54 κρούσματα), οι αρχές επέβαλαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, ειδικά στις μετακινήσεις των οχημάτων και των προσώπων στην Αβάνα.

Οι ΗΠΑ, που είναι αντιμέτωπες με αναζωπύρωση της πανδημίας από τα τέλη του Ιουνίου, παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, με πάνω από 160.000 νεκρούς. Χθες Παρασκευή, κατέγραψαν 1.062 επιπλέον θανάτους και πάνω από 52.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας), με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Τα παραπάνω στοιχεία είδαν το φως την ώρα που άρχισε η επιστροφή στα σχολεία σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων όπου ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ακόμη με ταχείς ρυθμούς. Ήδη σε πολλούς μαθητές δόθηκαν εντολές να τεθούν σε καραντίνα, διότι εντοπίστηκαν κρούσματα μόλυνσης μεταξύ συμμαθητών τους. Σε μια κομητεία του Μισισιπή, όπου διενεργήθηκαν μαζικές εξετάσεις σε λύκειο αφού εντοπίστηκε κρούσμα, τα τεστ επέστρεψαν θετικά στο 25% του συνόλου.

Οι αρχές στη Ρωσία ανακοίνωσαν σήμερα 5.212 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό τους στη χώρα να ανέρχεται σε 882.347. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 14.854 καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 129 άνθρωποι έχασαν τη ζώη τους σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.

Στην Κίνα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τον εντοπισμό 31 νέων κρουσμάτων, ενώ στο Χονγκ Κονγκ καταγράφηκαν σήμερα 69 νέα περιστατικά μόλυνσης.

Η Ινδία, μόλις τρεις εβδομάδες αφότου κατέγραφε ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα, ξεπέρασε χθες τα δύο εκατομμύρια καταγεγραμμένων μολύνσεων, ενώ το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα 4.226 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 41 νέους θανάτους.

Η Ινδονησία ανακοίνωσε σήμερα 2.277 νέα περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό και 65 νέους θανάτους.

Στην Ισπανία, όπου έχουν επιβληθεί τοπικές καραντίνες στη Χώρα των Βάσκων, στην Καταλονία και στην Αραγονία, μέτρα ανακοινώθηκαν χθες και στην πόλη Αράντα δε Δουέρο (32.000 κάτοικοι), 150 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης. Η αστυνομία έστησε σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης, που θα παραμένει αποκλεισμένη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Στη Γερμανία, δύο σχολεία στον βορρά αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων μόλυνσης, μόλις μερικές ημέρες αφότου ξανάρχισαν τα μαθήματα. Το Βερολίνο επιβάλλει από σήμερα να κάνουν τεστ υποχρεωτικά όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν από περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Στην Αγγλία, η πόλη Πρέστον, στο Λάνκασιρ στα βορειοδυτικά, θα τεθεί υπό αυστηρό περιορισμό, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων. Παρόμοια περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν στο Γιόρκσιρ και στο Λέστερ, περιοχές που βρίσκονται επίσης στη βορειοδυτική Αγγλία.

Στην Ιρλανδία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επανέφεραν από τα μεσάνυχτα σε τοπικό επίπεδο ορισμένους από τους περιορισμούς που είχαν αρθεί, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να η εξάπλωση του κορωνοϊού σε τρεις από τις 26 κομητείες της χώρας (368.000 κάτοικοι), μια εκ των οποίων συνορεύει με το Δουβλίνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ