Πολιτική
Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2007 12:15

Ομαλά εξελίσσεται η ψηφοφορία

ΚΑΝΟΝΙΚΑ από τις 7 το πρωΐ διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στα 20.000 εκλογικά τμήματα ολόκληρης της χώρας, ενώ μικρά προβλήματα που προκλήθηκαν νωρίτερα σε κάποια τμήματα με την έλλειψη λευκών ψηφοδελτίων ή την απουσία δικαστικών αντιπροσώπων, αντιμετωπίστηκαν.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ από τις 7 το πρωΐ διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στα 20.000 εκλογικά τμήματα ολόκληρης της χώρας, ενώ μικρά προβλήματα που προκλήθηκαν νωρίτερα σε κάποια τμήματα με την έλλειψη λευκών ψηφοδελτίων ή την απουσία δικαστικών αντιπροσώπων, αντιμετωπίστηκαν.

Ομαλά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η εκλογική διαδικασία. Οπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Σπύρος Φλογαΐτης, όλα τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν το πρωΐ έχουν διευθετηθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Φλογαΐτη, επί συνόλου 20.000 εκλογικών τμημάτων, ήταν πολύ λίγα αυτά στα οποία διαπιστώθηκε πρόβλημα, όπως η έλλειψη λευκών ψηφοδελτίων.

Σημειώνεται ότι στους Λειψούς οι κάτοικοι ψηφίζουν στο κτίριο που προορίζεται για Κέντρο Υγείας, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε να διαθέσει δημοτικά κτίρια και σχολεία. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει 19 άτομα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι όσοι θέλουν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα μπορούν να το πράξουν και κάποιοι άλλοι όχι. Ωστόσο, επισήμανε ότι παρ΄όλο που κανείς δεν έχει τιμωρηθεί για αποχή, η εκλογική διαδικασία είναι δικαίωμα και καθήκον του κάθε πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι του νησιού έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν από τις εκλογές, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν

Στις κάλπες, οι οποίες θα κλείσουν στις 7 η ώρα το απόγευμα, προσέρχονται σήμερα 9.824.223 ψηφοφόροι σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους. Σήμερα ψηφίζουν 29.629 περισσότεροι εκλογείς σε σχέση με το 2004. Από αυτούς οι 4.746.516 είναι άνδρες και 5.077.707 είναι γυναίκες. Οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 123.010, ενώ το 2004 ήταν 148.405 και οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 6.562, ενώ το 2004 ήταν 48.137.

Οι εκλογείς καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 3.941 υποψήφιους, 21 συνδυασμών κομμάτων, καθώς και ανεξάρτητων ή μεμονωμένων. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, απαραίτητη είναι η ταυτότητα,ακόμη και η κομμένη ή το διαβατήριο (όχι το δίπλωμα οδήγησης), ενώ πληροφορίες για το πού ψηφίζουν μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης www.ypes.gr στον τετραψήφιο αριθμό τηλεφώνου 1564 καθώς και στα 1.050 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία στις εκλογές είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 51 του Συντάγματος και την παρ. 2 του άρθρου 6 της εκλογικής νομοθεσίας.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι εκλογείς:

1. Που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους. Οι εκλογείς της περίπτωσης αυτής, αν δεν ψηφίσουν, δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια.

2. Που θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό. Εδώ αρκεί η προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στην αρμόδια δικαστική αρχή (στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών), π.χ. εισιτηρίου.

Πυρόπληκτες περιοχές

Με αποφάσεις των οικείων Νομαρχών έχουν ορισθεί τα εκλογικά τμήματα. Δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα στα τμήματα αυτά ούτε έχει ζητηθεί αντικατάστασή τους.

Έχει παραληφθεί από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όλο το αποσταλέν εκλογικό υλικό (βιβλία, πίνακες, εγκύκλιοι κ.λ.π.). Επίσης δεν έχει αναφερθεί έλλειψη σε κάλπες και παραβάν σε αυτές τις περιοχές.

Η ταυτοποίηση των εκλογέων των εν λόγω περιοχών, που δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα γίνεται, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τις τοπικές Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι οποίες εκδίδουν άμεσα δελτία ταυτότητας στους ενδιαφερόμενους, χωρίς παράβολο και μέχρι τις βραδινές ώρες.

Τα γραφεία των ΟΤΑ είναι ανοικτά και σήμερα για να εκδίδουν τα αναγκαία πιστοποιητικά. Επίσης ενημερώνουν, με κάθε πρόσφορο μέσο (τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ κ.λ.π.), τους δημότες τους για τη δυνατότητα αυτή.

Οι ανήμποροι πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών, οι οποίοι στερούνται δελτίου ταυτότητος έχουν τη συνδρομή υπηρεσιακών οχημάτων των υπηρεσιών των οικείων Αστυνομικών Διευθύνσεων, προκειμένου να μεταβούν στις αρχές έκδοσης δελτίων ταυτότητας του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους.

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

Μέχρι τις 11 το πρωΐ είχαν ψηφίσει οι πολιτικοί αρχηγοί των έξι πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι μετά την άσκηση του εκογικού τους δικαιώματος, δήλωσαν τα ακόλουθα.

Κώστας Καραμανλής-Ν.Δ.: «Γιορτή της δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στις 9 το πρωΐ προσήλθε στο 431 εκλογικό τμήμα στον ¶γιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Αμέσως μετά ο κ.Καραμανλής δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Σήμερα μιλούν οι πολίτες. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες με τη ψήφο τους επιλέγουν την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μας στα επόμενα χρόνια. Σεβόμαστε, εμπιστευόμαστε, όλους τους πολίτες και συμμετέχουμε στη μεγάλη αυτή γιορτή της δημοκρατίας, όπως αρμόζει σε μία γιορτή. Με χαμόγελο και με αισιοδοξία».

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραμανλής μετέβη αεροπορικώς το πρωΐ στη Θεσσαλονίκη και μετά τη ψηφοφορία επέστρεψε στην Αθήνα.

Γιώργος Παπανδρέου-ΠΑΣΟΚ: «Μια νέα ημέρα για την Ελλάδα ξημερώνει. Μία νέα σελίδα ξημερώνει. Ξαναφέρνουμε στην Ελληνίδα και στον Ελληνα την αξιοπρέπεια.Είναι μια ημέρα αισιοδοξίας,αισιοδοξίας για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την άσκηκη του εκλογικού του δικαιώματος στη Θεσσαλονίκη.

Αλέκα Παπαρήγα-ΚΚΕ: «Δεσμευόμαστε απέναντι στο λαό. Δεσμευόμαστε στους τολμηρούς που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.Ξέρετε πού θα μας βρείτε: Στο χωράφι, στο γραφείο,στους δρόμους.Σε ένα μέρος δεν θα μας βρείτε μόνο.Εκει που υπάρχουν τα εκλογικά μαγειρεία»,δήλωσε η γενικής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο Περιστέρι.

Αλέκος Αλαβάνος-ΣΥΡΙΖΑ: «Καλωσορίζω τους ταραξίες στην εκλογική διαδικασία, τους νέους και τις νέες των 400 €, του διαδίκτυου και του άρθρου 16. Πιστεύω από το Ηράκλειο μέχρι τις Σέρρες, από το Νότο μέχρι το Βορρά, οι πολίτες με την ψήφο τους θα γεννήσουν κάτι καινούργιο. Και πιστεύω ότι ο στόχος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ότι σήμερα το βράδυ αλλάζουμε το τοπίο, θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Γιώργος Καρατζαφέρης-ΛΑ.Ο.Σ.: Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Αύριο ξημερώνει μια άλλη ημέρα, η δημοκρατία νίκησε την αλαζονεία».

Στέλιος Παπαθεμελής-Δημοκρατική Αναγέννηση: Στο 771ο εκλογικό τμήμα, που βρίσκεται στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, ψήφισε στις 10:30' το πρωΐ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής.

Στη δήλωση του προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε: «Στείλαμε όλες αυτές τις μέρες ένα μήνυμα σοβαρότητας, υπευθυνότητας και ελπίδας στο λαό μας. Αυτό το μήνυμα εμείς και οι οπαδοί μας καταθέτουμε στην κάλπη».

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή όχι ο κ. Παπαθεμελής απάντησε: «Αφήστε τον κυρίαρχο ελληνικό λαό, σε λίγο θα μας το πει».

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Στις 10:30 το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των εκλογικών τμημάτων, οπότε και θα υπάρξει σαφής εικόνα για το ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Στις 11:30 μ.μ. αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εάν το πρώτο κόμμα θα έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Η εταιρεία SingularLogic θα εξασφαλίσει και αυτήν τη φορά τη διαδικασία μετάδοσης των αποτελεσμάτων απόψε το βράδυ. Η εταιρεία για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, θα επεξεργαστεί και θα μεταδώσει τα εκλογικά αποτελέσματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.