Πολιτική
Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2007 23:00

Eντονος προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ

Με σκεπτικισμό και προβληματισμό δέχθηκαν την εκλογική ήττα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας την ανάγκη ανασυγκρότησης του Κινήματος.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Πάγκαλος συνέστησαν ψυχραιμία και υπομονή για τα πρώτα πραγματικά αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου παρατήρησε πως ο αρχηγός κάθε κόμματος έχει την ευθύνη της αναμέτρησης. Ωστόσο όπως σημείωσε, η αντικατάσταση ενός προσώπου έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι δεν είναι η καλύτερη λύση.

Η επόμενη μέρα απαιτεί τεράστιες μεταρρυθμίσεις, είπε η κ. Διαμαντοπούλου και χαρακτήρισε αρνητικό το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχουν ευθύνες και συλλογικές και ατομικές. Ειναι δύσκολη στιγμή για την παράταξη»,υπογράμμισε.

«Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές, είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα αίτια της ήττας», δήλωσε λακωνικά ο Κώστας Σκανδαλίδης

Ο Μίμης Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε έγκαιρα να έχει αλλάξει περισσότερο. Όπως είπε, υπάρχει μία εκκρεμότητα στην ανασυγκρότητηση (ιδεολογική και όχι μόνο) του ΠΑΣΟΚ «και την καθυστέρηση αυτή την πληρώνουμε ακριβά στις εκλογές», τόνισε.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τις αιτίες του αποτελέσματος, Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να προβάλει περισσότερο τη διαφορετικότητά του, έπρεπε να υπάρχει ένα καθαρό μήνυμα, ένα πιο σαφές στίγμα», παρατήρησε από την πλευρά της η Μαρία Δαμανάκη.

Σε μια προσπάθεια να δώσει μία νότα αισιοδοξίας, παρά την οδυνηρή κατά πολλούς ήττα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε πως «η παράταξη υπάρχει και θα βρει το δρόμο της». «Υπάρχει μπροστά μας λαμπρό πεδίο», συμπλήρωσε.

Σε μία έκφανση βρετανικής ευγένειας ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου έδωσε συγχαρητήρια στη ΝΔ για την εκλογική νίκη, για να σημειώσει πως «το ΠΑΣΟΚ αύριο θα είναι αποδυναμωμένο αλλά όχι έξω από τις εξελίξεις».

«Η ΝΔ είναι μειοψηφία», υποστήριξε ο ¶κης Τσοχατζόπουλος, λέγοντας πως ο λαός στράφηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όσο για τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει απώλειες γιατί δεν φρόντισε έγκαιρα να πάρει πρωτοβουλίες».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως προτιμά να μιλήσει επί πραγματικού αποτελέσματος.

Τέλος ο αποπεμφθείς από τον Γιώργο Παπανδρέου, Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για πολύ σοβαρή πολιτική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως είπε, δεν κατάφερε να πείσει και μίλησε για έλλειψη αξιόπιστου προγραμματικού λόγου. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτείνει στο λαό του νέες ιδέες, χρειάζεται νέο προγραμμα», πρόσθεσε.