Πολιτική
Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2007 23:10

43,55% συγκεντρώνει η Ν.Δ.

Ποσοστό 43,55% συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία καταλαμβάνει 156 έδρες, με καταμετρημένο το 55,7% των ψήφων. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 38,43% και 103 έδρες, το ΚΚΕ με 7,4% και 20 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,43% και 12 έδρες και ο ΛΑΟΣ με 3,46% και εννέα έδρες. Η Δημοκρατική Αναγέννηση συγκεντρώνει 0,72%. Ικανοποίηση στη Νέα Δημοκρατία, έντονος προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ. «Το τοπίο αλλάζει», δηλώνει ο Αλέκος Αλαβάνος. Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ. Συγχαρητήρια ξένων ηγετών στον Κ. Καραμανλή.

Ποσοστό 43,55% συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία καταλαμβάνει 156 έδρες, με καταμετρημένο το 55,7% των ψήφων. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 38,43% και 103 έδρες, το ΚΚΕ με 7,4% και 20 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,43% και 12 έδρες και ο ΛΑΟΣ με 3,46% και εννέα έδρες. Η Δημοκρατική Αναγέννηση συγκεντρώνει 0,72%.

Ικανοποίηση στη Νέα Δημοκρατία...

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της κάλπης εξέφρασαν στελέχη της ΝΔ εκτιμώντας πως, όπως όλα δείχνουν, η παράταξή τους θα έχει τελικά αυτοδυναμία και πως θα μπορέσει να προχωρήσει στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.

Βέβαιος για την αυτοδυναμία εμφανίστηκε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ, ενώ τη βεβαιότητά της ότι η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ακόμη και με 151 έδρες εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Απόστολου Σταύρου, ο οποίος εκτίμησε ότι η ΝΔ θα έχει συμπαγή και ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για ψήφο καθαρής εμπιστοσύνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ψηφοφόροι εκτίμησαν τις αξιόπιστες εξαγγελίες του πρωθυπουργού και το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα.

Για κριτική εντολή του λαού έκανε λόγο ο ¶ρης Σπηλιωτόπουλος.

«Σήμερα είναι η ωραιότερη μέρα της δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Όλοι ενωμένοι πρέπει να είμαστε μαζί με την κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή», δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, με αφορμή τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.

Πρόσθεσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε και τα στελέχη του αρνούνται να το παραδεχθούν.

Στην εκτίμηση ότι ο δικομματισμός δεν ηττήθηκε προέβησαν η Φάνη Πάλλη Πετραλιά και ο Μιχάλης Λιάπης, ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το ότι έπαιξε το προεκλογικό του παιχνίδι πάνω σε αποκαΐδια και πτώματα.

... προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ

Με σκεπτικισμό και προβληματισμό δέχθηκαν την εκλογική ήττα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας την ανάγκη ανασυγκρότησης του Κινήματος.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Πάγκαλος συνέστησαν ψυχραιμία και υπομονή για τα πρώτα πραγματικά αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου παρατήρησε πως ο αρχηγός κάθε κόμματος έχει την ευθύνη της αναμέτρησης. Ωστόσο όπως σημείωσε, η αντικατάσταση ενός προσώπου έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι δεν είναι η καλύτερη λύση.

Η επόμενη μέρα απαιτεί τεράστιες μεταρρυθμίσεις, είπε η κ. Διαμαντοπούλου και χαρακτήρισε αρνητικό το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχουν ευθύνες και συλλογικές και ατομικές. Ειναι δύσκολη στιγμή για την παράταξη»,υπογράμμισε.

«Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές, είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα αίτια της ήττας», δήλωσε λακωνικά ο Κώστας Σκανδαλίδης

Ο Μίμης Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε έγκαιρα να έχει αλλάξει περισσότερο. Όπως είπε, υπάρχει μία εκκρεμότητα στην ανασυγκρότητηση (ιδεολογική και όχι μόνο) του ΠΑΣΟΚ «και την καθυστέρηση αυτή την πληρώνουμε ακριβά στις εκλογές», τόνισε.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τις αιτίες του αποτελέσματος, Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να προβάλει περισσότερο τη διαφορετικότητά του, έπρεπε να υπάρχει ένα καθαρό μήνυμα, ένα πιο σαφές στίγμα», παρατήρησε από την πλευρά της η Μαρία Δαμανάκη.

Σε μια προσπάθεια να δώσει μία νότα αισιοδοξίας, παρά την οδυνηρή κατά πολλούς ήττα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε πως «η παράταξη υπάρχει και θα βρει το δρόμο της». «Υπάρχει μπροστά μας λαμπρό πεδίο», συμπλήρωσε.

Σε μία έκφανση βρετανικής ευγένειας ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου έδωσε συγχαρητήρια στη ΝΔ για την εκλογική νίκη, για να σημειώσει πως «το ΠΑΣΟΚ αύριο θα είναι αποδυναμωμένο αλλά όχι έξω από τις εξελίξεις».

«Η ΝΔ είναι μειοψηφία», υποστήριξε ο ¶κης Τσοχατζόπουλος, λέγοντας πως ο λαός στράφηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όσο για τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει απώλειες γιατί δεν φρόντισε έγκαιρα να πάρει πρωτοβουλίες».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως προτιμά να μιλήσει επί πραγματικού αποτελέσματος.

Τέλος ο αποπεμφθείς από τον Γιώργο Παπανδρέου, Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για πολύ σοβαρή πολιτική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως είπε, δεν κατάφερε να πείσει και μίλησε για έλλειψη αξιόπιστου προγραμματικού λόγου. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτείνει στο λαό του νέες ιδέες, χρειάζεται νέο προγραμμα», πρόσθεσε.

Αλέκος Αλαβάνος: «Το τοπίο αλλάζει»

«Η άνοδος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει σημασία κυρίως γιατί αποτελεί στοιχείο ενός νέου πολιτικού τοπίου: Mε ένα ισχυρό μήνυμα για αριστερή στροφή, με μία ιδιαίτερα χαμηλή δύναμη των δύο κομμάτων εξουσία, με μία κυβέρνηση αυτοδύναμη μεν, εύθραυστη δε απέναντι σε ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα, με την απόρριψη της πολιτικής συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ».

Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος προσθέτοντας ότι η «ριζοσπαστική αριστερά έχει ήδη μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της από την μεταπολίτευση του 1974»

«Είναι σημαντικό ότι το τοπίο αλλάζει. Η αλήθεια είναι όχι στο βαθμό κι όχι πάντα προς την κατεύθυνση που επιδιώκουμε εμείς. Ο αγώνας συνεχίζεται, υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος.

Γ. Καρατζαφέρης: «Στιγμές χαράς, ώρες ευθύνης»

«Στιγμές χαράς, ώρες ευθύνης», δήλωσε λακωνικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εμφανώς ικανοποιημένος από το έως τώρα εκλογικό αποτέλεσμα.

Δηλώσεις Στ. Παπαθεμελή

Τα κόμματα που εισέρχονται στη Βουλή,σύμφωνα με το ως τώρα (ώρα 22:00) εκλογικό αποτέλεσμα,συνεχάρη με δήλωσή του ο Πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης"Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την "αφάνεια" στην οποία κηρύχθηκε το κόμμα του.

"Ουσιαστικά είμαστε κόμμα των τριών τελευταίων μηνών.Παλέψαμε τρεις μήνες,εκ των οποίων τους δύο πρώτους μας κήρυξαν σε αφάνεια.Τον τελευταίο μήνα βγήκαμε κάπως στην επιφάνεια και καταφέραμε να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε υποψήφιοι,με σοβαρότητα και θέσεις σαφείς.Συγχαίρουμε όσους μπήκαν στη Βουλή και τους ευχόμαστε να επιτελέσουν έργο",τόνισε ο Στ. Παπαθεμελής.

Συγχαρητήρια ξένων ηγετών στον Κ. Καραμανλή

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ,τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς είχε απόψε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Οι ξένοι ηγέτες συνεχάρησαν τον Κώστα Καραμανλή για την εκλογική του νίκη.

Τα ξένα ΜΜΕ

Στη διαφαινόμενη νίκη του κυβερνώντος κόμματος και την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων αναφέρονται τα ξένα ΜΜΕ στις μεταδόσεις τους για τις ελληνικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία, μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που στιγματίστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα οικονομικά σκάνδαλα, φαίνεται ότι αναδεικνύεται νικήτρια των εκλογών, με ποσοστό που αναμένεται ότι θα κυμανθεί γύρω από το 41,9%, εξασφαλίζοντας έτσι οριακή αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ιδιαίτερα την ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων, με την αύξηση των ποσοστών των κομμάτων της Αριστεράς και την είσοδο στη Βουλή του ΛΑ.Ο.Σ..

Τo Reuters μεταδίδει σχόλια πολιτικών αναλυτών σύμφωνα με τα οποία το ΠΑΣΟΚ δείχνει αδυναμία να κεφαλοποιήσει τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ όπως υπογραμμίζεται, τα μικρότερα κόμματα λαμβάνουν σημαντική ώθηση, με τον ΛΑ.Ο.Σ. να μπαίνει στη Βουλή για πρώτη φορά.

Το BBC από την πλευρά του εστιάζει στο ζήτημα της αυτοδυναμίας, μεταδίδοντας ότι η ΝΔ φαίνεται να προηγείται με 42% έναντι 38% του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης. Αναφορά γίνεται από το BBC και στα μικρότερα κόμματα που όπως σημειώνεται, δείχνουν να ενισχύονται.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει στο διαδικτυακό της τόπο ότι η ΝΔ φαίνεται να αναδεικνύεται νικήτρια των βουλευτικών εκλογών παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στη χώρα οι φονικές πυρκαγιές. Ο συντάκτης της ιταλικής εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γεγονός ότι το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. αναμένεται να εξασφαλίσει έδρα στη βουλή, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια που «ακροδεξιό κόμμα» -όπως χαρακτηρίζεται- θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή.

Επίσης, η μεγάλης κυκλοφορίας σουηδική εφημερίδα Ντάνγκενς Νι Χέτε αναφέρει ότι το κυβερνών κόμμα της ΝΔ φαίνεται ότι εξασφαλίζει τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές και συγχρόνως εισέρχεται στη βουλή το «εχθρικό προς τους μετανάστες κόμμα», ΛΑ.Ο.Σ.. Η εφημερίδα δεν παραλείπει να κάνει αναφορά «στα θέματα των πυρκαγιών και των οικονομικών σκανδάλων που στιγμάτισαν την προεκλογική εκστρατεία».

«Και πάλι στην εξουσία η Δεξιά στην Ελλάδα«, γράφει στο σχετικό άρθρο της η γαλλική Le Monde. Όπως αναφέρει, η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ήρθε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα με ποσοστό 41,9%, εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες έδρες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Η κυβερνώσα παράταξη διατηρεί την εξουσία», μεταδίδει το Associated Press, αναφερόμενο στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή.