Τον «κώδωνα του κινδύνου» για αυξημένη επαγρύπνηση και τήρηση των υγειονομικών κανόνων πρόληψης από την πανδημία του κορωνοϊού έθεσαν ως προτεραιότητες ώστε η Κύπρος να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «δεύτερο κύμα» της πανδημίας, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής της κυπριακής Δημοκρατίας
«Δεν μπαίνουμε σε έναν αγώνα δρόμου που θα τελειώσει σε 2-3 εβδομάδες ή έναν μήνα, αλλά είμαστε σε ένα μαραθώνιο και ο τερματισμός θα είναι όταν έχουμε το εμβόλιο», δήλωσαν σήμερα χαρακτηριστικά τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) για τον κορωνοϊό δρ Ζωή Δωροθέα Πανά και Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν σήμερα, η δρ Πανά και ο κ. Κωστρίκης, αναφερόμενοι στη σύσκεψη της ΣΕΕ με τον Υπουργό Υγείας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, ανέδειξαν τη σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης από όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.
Σε αναφορά του στους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, ο κ. Κωστρίκης εξήγησε ότι καταγράφονται τις τελευταίες μέρες κρούσματα που αφορούν νεαρά ασυμπτωματικά άτομα, μέχρι τα 40 χρόνια. Τ
«Τα άτομα αυτά», είπε, «συναναστρέφονται με άλλα άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά» . Αυτό ακριβώς καθιστά δύσκολη την κατάσταση για αυτό καλούμε αυτήν την κατηγορία ειδικά των συμπολιτών μας να δείξει μεγάλη προσοχή, διότι είναι θέμα χρόνου τα άτομα αυτά να μεταφέρουν τον ιό σε πιο μεγάλους ή ασθενείς και να αρχίσουμε να έχουμε συμπτωματικούς και σοβαρά ασθενείς», υπογράμμισε ο κ. Κωστρίκης.
Μιλώντας, επίσης, για το ίδιο θέμα, η δρ Πανά είπε πως σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών ανθρώπων που είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας «με μια συμπεριφορά που σαφώς έχει να κάνει με το καλοκαίρι και έχει οδηγήσει στο να έχουμε αυξημένη μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας μεταξύ άλλων παραγόντων. Κατανοούμε ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος, αντιλαμβανόμαστε ότι διανύουμε το καλοκαίρι που είναι περίοδος χαλάρωσης, όμως φέτος δεν μας επιτρέπεται να το κάνουμε. Αν πραγματικά θέλουμε να ελέγξουμε το επόμενο διάστημα την εξάπλωση θερμή παράκλησή μας να τηρούμε τα μέτρα διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μας στοιχίσει το επόμενο διάστημα και ανθρώπινες ζωές».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εισαγόμενα κρούσματα και τα μέτρα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια, η δρ Πανά υπογράμμισε ότι τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες έχουμε σαφή εγχώρια μετάδοση του ιού. Δηλαδή το 70,6% των κρουσμάτων αφορούν εγχώριες λοιμώξεις και μόλις το 20,6% αφορούν λοιμώξεις, οι οποίες είτε εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου είτε είχαν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.
Σημείωσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο 10,000 ατόμων και το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί το μέγεθος τους προβλήματος.
«Μέχρι τότε πρέπει όλοι μας οριζόντια και με ευλάβεια να τηρούμε τα μέτρα αποστασιοποίησης. Επιπρόσθετα υπάρχουν περί τα 90 πρωτόκολλα, τα οποία επίσης πρέπει οριζόντια να τηρούμε. Αυτά είναι τα όπλα μας και τα πυρομαχικά μας για τώρα και μπορεί και για πιο μετά», εξήγησε η δρ Πανά.
naftemporiki.gr