Σε αναβάθμιση δύο υφυπουργών σε αναπληρωτές και τοποθέτηση τριών νέων προσώπων ως υφυπουργών προχώρησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, το κυβερνητικό σχήμα παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση. Με τις σημερινές αλλαγές επέρχονται, όπως είπε, λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.
Σε αναβάθμιση δύο υφυπουργών σε αναπληρωτές και τοποθέτηση τριών νέων προσώπων ως υφυπουργών προχώρησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, το κυβερνητικό σχήμα παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση. Με τις σημερινές αλλαγές επέρχονται, όπως είπε, λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε:
- Την αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
- Την αναβάθμιση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
- Την τοποθέτηση του Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Την τοποθέτηση της Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.
- Την τοποθέτηση του Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, με τις αλλαγές αυτές επιδιώκεται «η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων, η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος, η οργανωτική ενίσχυση του υπουργείου Υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές. Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών» ανέφερε ο υφυπουργός.
Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Γενικοί και ειδικοί γραμματείς
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, τοποθετούνται ή αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες οι εξής γενικοί και ειδικοί γραμματείς:
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων:
Ειδική γραμματέας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου: Νίκη Δανδόλου
Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας: Ιωάννης Κυριακού
Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης: Γεώργιος Ζερβός
Υπουργείο Εξωτερικών:
Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού: Ιωάννης Χρυσουλάκης
Υπουργείο Υγείας:
Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: Μάριος Θεμιστοκλέους
Υπουργείο Τουρισμού:
Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης: Βίκυ Λοΐζου
Προεδρία της Κυβέρνησης:
Γενικός Γραμματέας Συντονισμού: Αθανάσιος Κοντογεώργης.
«Λειτουργικές βελτιώσεις» τώρα, γιατί...
Με αφορμή τις σημερινές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, πηγές της επισημαίνουν πως έπειτα από έναν χρόνο «έντονης και αποδοτικής λειτουργίας - διάστημα μεστό από κρίσιμα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες εθνικές επιτυχίες -», ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς να αλλάζει ο αριθμός των στελεχών και η πολιτική του κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν πως με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της συγκυρίας, η κυβέρνηση τονίζει - και σε επίπεδο διάταξης - το ειδικό ενδιαφέρον της σε τομείς που αφορούν το παρόν και το μέλλον: Οικονομία, Ανάπτυξη, Υγεία, Εργασία και Περιβάλλον, εκεί ακριβώς εντοπίζονται οι λειτουργικές βελτιώσεις που αποφασίστηκαν.
Όπως συμπληρώνουν, έκφραση των παραπάνω επιλογών αποτελούν:
- Η αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης σε αναπληρωτές υπουργούς.
- Η κάλυψη των κενών θέσεων υφυπουργού στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας.
- Η ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με έναν ακόμη υφυπουργό.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι λόγοι των νέων αυτών πρωτοβουλιών είναι προφανείς: Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης. Όπως και η υγειονομική κρίση, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να μην συμπληρωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα αυτών των βελτιωτικών κινήσεων, σύμφωνα με τις εν λόγω κυβερνητικές πηγές, είναι σαφές ότι και σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνεται η πάγια αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη: Επιλογές προσώπων από τη Βουλή και από την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Και με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.
Κατά την κυβέρνηση, οι δυνάμεις της αναδιατάσσονται, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Τέτοιου τύπου οργανωτικές αναδιατάξεις έγιναν και κατά το παρελθόν, είτε με τη συγκρότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είτε με τον ορισμό υφυπουργού Άμυνας με ειδικές αρμοδιότητες.
Πρόκειται για «βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος», για «έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό, που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.