Κόσμος
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2007 21:55

ΗΠΑ-Δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις για τις εκλογές στην Ελλάδα

Τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης προβάλλουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και την επανεκλογή του Κώστα Καραμανλή στην πρωθυπουργία της χώρας.

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, η μείωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, ο νέος εκλογικός νόμος που αύξησε τη δύναμη των μικρών κομμάτων, είναι τα κύρια θέματα αναλύσεων και ανταποκρίσεων.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», με ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι «ο πολύπλοκος εκλογικός νόμος ευνόησε τα μικρά κόμματα τα οποία ενισχύθηκαν με αρκετές βουλευτικές έδρες».

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «μια ισχυρή εντολή για ένα νέο πιο δυναμικό ξεκίνημα».

Η ανταποκρίτρια της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, Ανθή Καρασσάβα, σημειώνει ότι «επί δεκαετίες στην ηγεσία της Ελλάδας εναλλάσσονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς τα ευρωπαϊκά και δυτικά ενδιαφέροντα της χώρας έχουν καταστήσει πλέον δύσκολη την διαφοροποίηση της πολιτικής των δυο κομμάτων». Η γράφουσα, αναφερόμενη στο κόμμα «ΛΑ.Ο.Σ», τονίζει ότι «για πρώτη φορά από την πτώση της δικτατορίας το 1974, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα εισέλθει ακροδεξιό κόμμα, υπό το Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις εξτρεμιστικές δηλώσεις του».

¶λλες εφημερίδες της περιοχής δημοσιεύουν ανταποκρίσεις πρακτορείων ειδήσεων, σημειώνοντας την χθεσινοβραδινή δήλωση του πρωθυπουργού.

Πηγή ΑΠΕ