Όλες οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτιστεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.
«Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία», λέει ένα αγαπημένο τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου, που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την αυγουστιάτικη πανσελήνο που θα απολαύσουμε απόψε, το δημοφιλέστερο φεγγάρι του χρόνου. Η αυγουστιάτικη πανσέληνος, ή αλλιώς Φεγγάρι του Οξύρρυγχου θα είναι μία για το 2020 καθώς η επόμενη θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου.
Όλες οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτιστεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει, για μία ακόμη χρονιά, τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Για το 2020, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες -και συγκεκριμένα, ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος. Απόψε, με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για τους επισκέπτες.
Ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και Μουσεία σε όλη την επικράτεια. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.
Για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας, χρονιά, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους, συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου, προσφέροντας στους Έλληνες πολίτες και στους ξένους επισκέπτες, αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού.
Επιλογές
Αττική
Στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, στις 21.00, με τη συμμετοχή του μουσικού συνόλου Jazz Sextet της Στρατιωτικής Μουσικής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 20.00.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20.00 έως τις 24.00 ενώ στον Αρχαιολογικό χώρο του «Τύμβου του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη του Δήμου Αχαρνών, ο χώρος θα ανοίξει ειδικά για τον εορτασμό της Πανσελήνου από τις 21.00 έως τις 24.00, και θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγο της Εφορείας.
Στον Αρχαιολογικό χώρο Αφαίας στην Αίγινα, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί χοροθεατρικό δρώμενο με τίτλο «Place in the ancient earth», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Silvia Macchi και με τη συμμετοχή δύο καλλιτεχνών (Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Malvina Lorida) και τριών μουσικών (Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Joe Tonabene, Stavros Parigino).
Μακεδονία
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υπό το φως του φεγγαριού, θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις των είκοσι ατόμων στις υπαίθριες εκθέσεις «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» και «Μνήμη και… Λίθοι» μεταξύ 20:00-21:00. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις εν λόγω εκθέσεις έως τις 23:00.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας προσκαλούν το κοινό στη συναυλία της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με τη Μαριάννα Ζάχου και τον Σπύρο Καβαλλιεράτο, στις 21:30, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας. Το πρόγραμμα θα περιέχει έντεχνα ελληνικά τραγούδια των Αττίκ, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Λεοντή και επιλογές από την έντεχνη μουσική άλλων χωρών. Μουσική από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή θα αναπαράγεται δημιουργώντας ένα αισθητικό πλαίσιο, όπου θα σμίγουν τα χρώματα και οι μυρωδιές του τόπου μας, κάτω από το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας προσκαλεί το κοινό στην γιορτή της πανσελήνου, στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, αύλειος χώρος στις 21:00 για «Μουσική χωρίς σύνορα». Μία διαδρομή μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Συναυλία με το ΤΡΙΟ Χάικ Γιατζιτζιάν (ούτι). Σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας.
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα παρουσιάσει στο αίθριό του, στις 21:00, συναυλία με ντουέτο εγχόρδων (ηλεκτρικά βιολιά) σε κλασικές αγαπημένες μελωδίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου και πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές με τους Γιώργο και Αλέξανδρο Kiou (Κιουρντζιάδη).