Πολιτική
Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 11:36

Νέες βολές Αχτσιόγλου κατά Μητσοτάκη για τα αναδρομικά

Νέα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά για την απόφασή της σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων εξαπέλυσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. «Αυτό που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θίγει απλώς τα δικαιώματα των συνταξιούχων αλλά ενέχει αυταρχισμό και αλαζονεία» δήλωσε στο MEGA. 

Νέα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά για την απόφασή της σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων εξαπέλυσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. «Αυτό που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θίγει απλώς τα δικαιώματα των συνταξιούχων αλλά ενέχει αυταρχισμό και αλαζονεία» δήλωσε στο MEGA. 

«Ουσιαστικά λέει στους συνταξιούχους ότι ενώ σας οφείλω 4, σας δίνω 1 και τα υπόλοιπα διαγράφονται. Η δε νομοθετική ρύθμιση που έφεραν λέει ότι όσοι πρόκειται να λάβουν αυτά τα κουρεμένα αναδρομικά, θα πρέπει να μην έχουν άλλο δικαίωμα και καμία άλλη αξίωση, παρότι το ΣτΕ ήταν πολύ σαφές στο ότι οφείλονται αναδρομικά για το σύνολο των περικοπών. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να δοθούν αναδρομικά ύψους 3,9 δις, και η κυβέρνηση νομοθέτησε για 900 εκ. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη περικοπή».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα αλλά «είπε ότι οι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται τίποτα άλλο. Η κυβέρνηση παραβίασε την απόφαση του ΣτΕ και προέβλεψε μάλιστα όρο μέσα στο νόμο της ότι οι συνταξιούχοι και δεν θα δικαιούνται τίποτα άλλο, ομολογώντας ουσιαστικά ότι γνωρίζει ότι οφείλονται και άλλα ποσά, αλλά τα διαγράφει».

Σχετικά με την συζήτηση ότι υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί στη χώρα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «το σύμφωνο σταθερότητας έχει ανασταλεί για το 2020, άρα η χώρα μπορεί να δαπανήσει, χωρίς να υπάρχει κάποιο ανώτατο πλαφόν που απαγορεύεται να ξεπεράσει, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει στο παρελθόν και πιθανόν να μην μπορεί να γίνει στο μέλλον. Φέτος έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Το ερώτημα δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά  διαθεσίμων και ρευστότητας. Κι εδώ η απάντηση είναι πολύ σαφής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα μαξιλάρι ασφαλείας 37 δις. Ο κ. Σταϊκούρας πριν από λίγες μέρες είπε ότι αυτό το μαξιλάρι δεν έχει θιγεί, επιβεβαιώνοντας ότι αποθεματικά υπάρχουν. Το ερώτημα είναι γιατί δεν τα δαπανά. Εκτός αν δεν υπάρχουν, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει τι έχουν γίνει με αυτά». Συγκεκριμένα η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα γιατί αν έχει αρχίσει η κυβέρνηση και τρώει σιγά σιγά το μαξιλάρι χωρίς αυτό να δίνεται για στήριξη των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -γνωρίζεται ότι η αγορά δεν έχει στηριχτεί από το κράτος- τότε υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα».

Επισήμανε, ειδικότερα, ότι «αν είχε γίνει εμπροσθοβαρής πολιτική, κάτι που είχαμε πει ως ΣΥΡΙΖΑ από πολύ νωρίς, δεν θα είχαμε αυτή την στιγμή τόσο σοβαρό πρόβλημα στα δημόσια έσοδα. Έχουμε ραγδαία πτώση στα έσοδα γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κινηθούν, δεν μπορούν να καταναλώσουν, τα μαγαζιά δεν μπορούν να δουλέψουν. Είμαστε μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα βαθιάς ύφεσης γιατί η κυβέρνηση κάνει μια εξαιρετικά εσφαλμένη πολιτική επιλογή».

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε σχετικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης ότι «υπάρχει μια παράλογη αντίληψη τόσο καιρό ότι δεν υποστηρίζω τους μισθούς, την κίνηση στην αγορά, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -οι οποίες έχουν αρχίσει και βάζουν λουκέτα- για να κρατήσω χρήματα για μια δύσκολη στιγμή. Μα δεν είναι τώρα η δύσκολη στιγμή; Διότι με αυτή τη λογική που ακολουθεί η δύσκολη στιγμή δεν είναι απλώς προδιαγεγραμμένη αλλά γίνεται και χειρότερη. Ενώ σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν υφεσιακές τάσεις, η Ελλάδα βρίσκεται αυτή την στιγμή στις χειρότερες προβλέψεις. Αυτό γιατί οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλο που και αυτές έχουν πληγεί από τον ιό και αυτές έχουν υπερφιλελεύθερες κυβερνήσεις, αποφάσισαν να δαπανήσουν χρήματα στο εσωτερικό τους. Με τις επιλογές της κυβέρνησης φαίνεται ότι στην Ελλάδα θα έχουμε μια παρατεταμένη ύφεση και πια η συζήτηση δεν είναι τι ύφεση θα έχουμε το 2020 και τι ανάκαμψη θα έχουμε το 2021, αλλά πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ύφεση».