Χάκερ παραβίαζαν κανονικές ιστοσελίδες και ανέβαζαν fake news, ενισχύοντας το αντινατοϊκό συναίσθημα, σύμφωνα με εταιρεία κυβερνοασφαλείας.
Χάκερ παραβίαζαν κανονικές ιστοσελίδες και ανέβαζαν fake news, ενισχύοντας το αντινατοϊκό συναίσθημα, σύμφωνα με εταιρεία κυβερνοασφαλείας.
Όπως αναφέρει το BBC, η εκστρατεία παραπληροφόρησης, στην οποία δόθηκε το όνομα «ghostwriter», ήταν σε εξέλιξη από το 2017, σύμφωνα με τους ερευνητές της FireEye. Σκοπός της, όπως υποστήριξαν, ήταν να φθείρει την υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ σε Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία.
Αν και οι ψεύτικες ειδήσεις «ευθυγραμμίζονται με τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας», δεν είναι γνωστό ποιοι ήταν πίσω από την επίθεση.
Σύμφωνα με τη FireEye, η εκστρατεία παραπληροφόρησης χρησιμοποιεί πλαστά «ειδησεογραφικά» κείμενα, δηλώσεις, ανταποκρίσεις και άλλα έγγραφα τα οποία είναι σχεδιασμένα να φαίνονται σαν να προέρχονται από στρατιωτικούς αξιωματούχους και πολιτικά στελέχη στις χώρες- στόχους. Σε κάποιες περιπτώσεις, ψευδείς ειδήσεις αναρτήθηκαν σε κανονικές ενημερωτικές ιστοσελίδες χωρίς άδεια.
Οι χάκερ φέρονται να απέκτησαν πρόσβαση στα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) και να αντικαθιστούσαν παλιά άρθρα με δικό τους υλικό- ή να ανέβαζαν νέες ψευδείς ειδήσεις. Πριν κατεβούν οι αναρτήσεις, επιχειρούσαν να διασπείρουν τα fake news στα social media.
Σε ένα περσινό παράδειγμα, λιθουανική ενημερωτική ιστοσελίδα δημοσίευσε ένα ψευδές άρθρο όπου υποστηριζόταν πως Γερμανοί στρατιώτες βεβήλωσαν ένα εβραϊκό νεκροταφείο. Σε ένα άλλο, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Πολωνικής Ακαδημίας Μελετών Πολέμου ένα ψεύτικο μήνυμα που υποτίθεται πως προερχόταν από τον επικεφαλής του οργανισμού, και καλούσε τους στρατιώτες να αγωνιστούν κατά της «αμερικανικής κατοχής».
Οι επιθέσεις αυτές συμπληρώνονταν από άλλες μεθόδους, όπως άρθρα άποψης και blogposts γραμμένα από ανύπαρκτους «δημοσιογράφους» και ψεύτικα emails σχεδιασμένα να μοιάζουν σαν να είχαν προέλθει από κυβερνητικούς αξιωματούχους, στρατιωτικούς ή δημοσιογράφους.
Κάποιες από τις επιθέσεις είχαν στο παρελθόν αναφερθεί από εθνικές αρχές, αλλά η FireEye θεωρεί πως εντάσσονταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας άσκησης επιρροής.