Κόσμος
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2007 19:25

Ν. Μπερνς: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν εδώ και χρόνια την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Μπερνς συμπλήρωσε ότι είναι καλύτερο «να αφήσουμε το Πατριαρχείο και τις τουρκικές αρχές να συζητήσουν μεταξύ τους τα συγκεκριμένα στοιχεία του θέματος, γιατί πιστεύουμε ότι με την καλή πίστη θα υπάρχει κάποια εξέλιξη».

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις πολιτικές σχέσεις, εξήρε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Βρισκόμαστε εδώ για να μεταφέρουμε τα σέβη μας προς το Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη», την παραμονή της συναντήσεώς του με τον Τούρκο πρωθυπουργό στην ¶γκυρα.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι σεβαστός στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης μετά τη συνάντηση και θύμισε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο τον έχει βραβεύσει το 1997 για τις οικολογικές δραστηριότητές του.

«Ελπίζω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η περί αυτό κοινότητα που επιβιώνει στην Πόλη εδώ και 17 αιώνες θα ακμάσει και πάλι εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Είμαστε ευγνώμονες στην τουρκική κυβέρνηση για τη φιλική της στάση απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο Νίκολας Μπερνς επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός φίλος των ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν πάντα την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τέλος, τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και του PΚΚ.

Πηγή ΑΠΕ