Πολιτική
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 13:21

«Έμπρακτη συνέχεια» της τουρκικής παραβατικότητας η νέα Navtex και το «Μπαρμπαρός»

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ιδίως σε περιόδους έντασης. Πάγια εθνική θέση της είναι ότι θέλει τον διάλογο για τη διευθέτηση της μίας και μόνης ελληνο-τουρκικής εκκρεμότητας, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. «Θέλουμε, όπως έγινε και με την Ιταλία, να υπάρξει οριοθέτησή τους», είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας. Όπως σημείωσε, η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα, με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. «Απαιτείται, όμως, συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας, στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό. Ωστόσο, επισήμανε πως η νέα τουρκική Navtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και η άφιξη του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο είναι κάτι «απαράδεκτο, είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς» της γειτονικής χώρας.

Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ιδίως σε περιόδους έντασης. Πάγια εθνική θέση της είναι ότι θέλει τον διάλογο για τη διευθέτηση της μίας και μόνης ελληνο-τουρκικής εκκρεμότητας, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. «Θέλουμε, όπως έγινε και με την Ιταλία, να υπάρξει οριοθέτησή τους», είπε σήμερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως σημείωσε, η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα, με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. «Απαιτείται, όμως, συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας, στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, επισήμανε πως η νέα τουρκική Navtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και η άφιξη του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην Κύπρο είναι κάτι «απαράδεκτο, είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς» της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό και να αντιμετωπιστεί η τουρκική αυτή παραβατικότητα.

Ήδη, σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφέρθηκε και στην παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, απέναντι στην οποία «αντιπαραθέσαμε το Διεθνές Δίκαιο, που είναι με το μέρος μας. Κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας. Και αναδείξαμε τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό.τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε πως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών ενεργειών της.

Παράλληλα, με οδηγίες του πρωθυπουργού, έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε, τέλος, και επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας,  της Αιγύπτου και της Κύπρου.