Την ώρα που αρκετές χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες εξάρσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, τα τελευταία στοιχεία από τη Σουηδία είναι αισιόδοξα και δείχνουν ότι η χώρα έχει θέσει υπό έλεγχο τον ιό.
Την ώρα που αρκετές χώρες στην Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες εξάρσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, τα τελευταία στοιχεία από τη Σουηδία είναι αισιόδοξα και δείχνουν ότι η χώρα έχει θέσει υπό έλεγχο τον ιό.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο επιδημιολόγος Αντερς Τένελ σε δηλώσεις του την Τρίτη στην Στοκχόλμη, σχολίασε πως «το γεγονός ότι η Σουηδία κατάφερε να πέσει σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ ελπιδοφόρο».
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας της Σουηδίας, αφού η πορεία του ιού στη χώρα έφτασε στην κορύφωσή της στα τέλη Ιουνίου το ποσοστό των λοιμώξεων έχει μειωθεί απότομα. Την ίδια στιγμή η καμπύλη του κορωνοϊού για τις σοβαρές λοιμώξεις προσεγγίζει το μηδέν, προσθέτει ο Τένελ.
Την Τρίτη η Σουηδία ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα σε 5.702. Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από μήνες αμφισβήτησης της πολιτικής της Σουηδίας σχετικά με τον κορωνοϊό και την απόφασή της να αποφύγει το πλήρες lockdown. Η ασυνήθιστη και αμφιλεγόμενη αυτή πολιτική της χώρας οδήγησε σε αισθητά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19, και το υψηλότερο από τις σκανδιναβικές χώρες.
Ο Τένελ σχολιάζοντας επίσης τη χρήση της μάσκας, τη χρήση της οποίας συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όταν δεν είναι εφικτό να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, υποστηρίζει πως δεν βλέπει τον λόγο να συνεχιστεί η χρήση της.
«Καθώς πέφτουν τα νούμερα πολύ γρήγορα στη Σουηδία, δεν βλέπουμε κανένα νόημα στη χρήση μάσκας, ούτε καν στις δημόσιες συγκοινωνίες» σχολίασε.
Ο επιδημιολόγος συνεπής στα όσα έχει υποστηρίξει από την αρχή της πανδημίας, θεωρεί πως η πολιτική της Σουηδίας είναι πιο αποδοτική από την ξαφνική επιβολή των lockdown, τακτική που υιοθέτησαν οι περισσότερες χώρες. «Έχοντας μπροστά μας τον κίνδυνο να συμπορευθούμε για χρόνια με τον κορωνοϊό, τα lockdown δεν μπορούν να αποτελέσουν μια μακροπρόθεσμη επιλογή», δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες που πίστευαν ότι είχαν θέσει υπό έλεγχο τον ιό, αντιμετωπίζουν τώρα ένα δεύτερο κύμα. Τέτοιες εξελίξεις ο επιδημιολόγος τις χαρακτηρίζει «ανησυχητικές». «Η θετική τάση αναιρείται μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ρουμανίας» κατέληξε.
naftemporiki.gr