Κόσμος
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007 13:15

Κυπριακό - Συνάντηση Τ. Παπαδόπουλου με τον γ.γ. του ΟΗΕ την Κυριακή

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα έχει την Κυριακή 23/9 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, όπως ανέφερε στενότατος συνεργάτης του, έχει αποφασίσει στο Κυπριακό να συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής και να κινηθεί αφού πρώτα έχει επαρκή στοιχεία που να του δείχνουν ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος.

Στην καθιερωμένη ετήσια έκθεσή του για το έργο του ΟΗΕ κατά το έτος που πέρασε, προς τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η 62η σύνοδος της οποίας ξεκίνησε επίσημα χθες, ο κ. Μπαν Κι Μουν έκανε λακωνική αναφορά στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, στο 3ο κεφάλαιο της έκθεσης, για την «ειρήνη και ασφάλεια», ο κ. Μπαν αναφέρει πως «στο Κυπριακό, παρά τις πολυάριθμες συναντήσεις των απεσταλμένων του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 δεν έχει ακόμα εφαρμοσθεί».

Σύμφωνα εξάλλου, με τον ίδιο συνεργάτη του γενικού γραμματέα, παρά τις υποδείξεις εκ μέρους των Αμερικανών -όπως πρόσφατα έπραξε δημόσια ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς- για διορισμό προσωπικού του απεσταλμένου, «τα καθήκοντα θα συνεχίσει για την ώρα να εκτελεί ο Μάικλ Μόλερ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, φτάνει στη Νέα Υόρκη το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 27 του μηνός. Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύει η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, που θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρις τις 29/9.

Την Πέμπτη ο κ. Παπαδόπουλος πρόκειται να παραθέσει γεύμα εργασίας στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το Κυπριακό δεν πρέπει να γίνει θρησκευτική διαφορά»

Σημερα εξάλλου, ο βρετανός ύπατος αρμοστής στη Λευκωσία, Πίτερ Μίλετ, απέρριψε τη θέση του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, περί ύπαρξης στο νησί «δύο κρατών και δύο θρησκειών».

«Για εμάς το Κυπριακό είναι πολιτικό θέμα, δεν θέλουμε να γίνει θρησκευτική διαφορά», δήλωσε ο κ. Μίλετ, μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Κάρογιαν.

Ο βρετανός διπλωμάτης τόνισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διχοτόμηση του νησιού και στηρίζει τις προσπάθειες εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006. Χαρακτήρισε επίσης, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου ως «ένα ευέλικτο πλαίσιο προς την κατεύθυνση του στόχου που είναι η λύση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν παρατήρησε ότι οι δηλώσεις Γκιούλ καταδικάζονται απερίφραστα και από εμάς και από τον κ. Μίλετ, γιατί ακριβώς για πρώτη φορά θέτει και θρησκευτικά ζητήματα στο Κυπριακό.

«Δεν πρέπει να αναδεικνύονται πτυχές που δεν έχουν να κάνουν με την ουσία του Κυπριακού», κατέληξε ο κ. Κάρογιαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ