Πολιτική
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2007 15:37

Μ. Λιάπης: Ο πολιτισμός μοχλός τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της χώρας

«Βασική επιδίωξή μου, πέρα από την διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι η διασύνδεση της κλασικής και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας με την καθημερινή ζωή των πολιτών», τόνισε ο νέος υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης κατά την παραλαβή του ΥΠΠΟ από τον Γιώργο Βουλγαράκη.

Όπως είπε ο κ. Λιάπης, στόχος είναι ο πολιτισμός να αποτελέσει βασικό μοχλό βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής της χώρας.

Από την πλευρά του ο απελθών υπουργός Πολιτισμού και νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Βουλγαράκης, χαρακτήρισε τον διάδοχό στο ΥΠΠΟ «εξαιρετικά πρακτικό άνθρωπο και πολύ σοβαρό πολιτικό, με σπουδαία θητεία στο υπουργείο Μεταφορών», ενώ για τον υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδια για θέματα Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, είπε πως είναι ένας «άνθρωπος του αθλητικού πολιτισμού».

Στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, ο κ. Βουλγαράκης παρουσίασε δύο αρχαιότητες, μια παιδική σαρκοφάγο και μια μαρμάρινη λεοντοκεφαλή, που επεστράφησαν στο ελληνικό δημόσιο (όμως εξ αιτίας της προεκλογικής περιόδου το γεγονός δεν δημοσιοποιήθηκε άμεσα). Πρόκειται για την ακέραιη μαρμάρινη οστεοθήκη με ανάγλυφη παράσταση μάχης στην κύρια όψη, την οποία παρέδωσε στην Ελλάδα στις 24/7/2007, το ζεύγος Τίμοθι και Κατερίνα Γκέιτς, το οποίο με επιστολή του πριν από δύο χρόνια, είχε εκφράσει την επιθυμία να την δωρίσει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας.

Η σαρκοφάγος είχε αγοραστεί από τους γονείς του ζεύγους, από αρχαιοπώλη της Μασαχουσέτης, πιθανόν λίγο μετά το 1938. Μαζί με την μαρμάρινη οστεοθήκη, στις 24/7/2007, επεστράφη στην Ελλάδα και μια μαρμάρινη λεοντοκεφαλή της ρωμαϊκής περιόδου, την οποία παρέδωσε στο ελληνικό προξενείο στην Βοστώνη ο κ. ¶τκινσον.

Επιπρόσθετα, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να μεταβούν στο Μόναχο δύο αρχαιολόγοι εκ μέρους του ΥΠΠΟ, προκειμένου να επιστραφούν από την Εισαγγελία της πόλεως του Μπάμπεργκ, 88 προϊστορικά ειδώλια και άλλα έργα τα οποία είχαν κλαπεί στις 10/5/1985, από τη Συλλογή Θεοδωρόπουλου, στη περιοχή της Λάρισας.