Περίπου 500 ένοπλοι εξαπέλυσαν αιματηρή επίθεση εναντίον χωριού αγροτών που ανήκουν σε αφρικανικές φυλές, σκοτώνοντας πάνω από 60 εξ αυτών στο Νταρφούρ, όπου η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει στρατεύματα για να αποτρέψει νέα ξεσπάσματα της ενδημικής βίας.
Περίπου 500 ένοπλοι εξαπέλυσαν αιματηρή επίθεση εναντίον χωριού αγροτών που ανήκουν σε αφρικανικές φυλές, σκοτώνοντας πάνω από 60 εξ αυτών στο Νταρφούρ, όπου η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει στρατεύματα για να αποτρέψει νέα ξεσπάσματα της ενδημικής βίας.
Επρόκειτο για το πιο αιματηρό επεισόδιο από τη σειρά παρόμοιων συμβάντων που καταγράφηκαν την περασμένη σε διάφορες περιοχές του Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα του Σουδάν, όπου ξεσπούν εδώ και χρόνια συγκρούσεις με αιτία το ευαίσθητο ζήτημα των δικαιωμάτων στη γη και στο νερό ανάμεσα σε αραβικές νομαδικές φυλές και αγρότες που ανήκουν σε αφρικανικές φυλές.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι 500 ένοπλοι επιτέθηκαν το Σάββατο την κοινότητα Μαστέρι, 48 χιλιόμετρα από την Ελ Τζενέινα, στο Δυτικό Νταρφούρ, σκότωσαν πάνω από 60 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μέλη της φυλής Μασαλίτ, και τραυμάτισαν άλλους περίπου εξήντα.
Πολλά σπίτια στο χωριό λεηλατήθηκαν, όπως και περίπου η μισή αγορά του χωριού, ανέφερε χθες Κυριακή το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στο Χαρτούμ.
«Πρόκειται για το πιο πρόσφατο μιας σειράς 7 βίαιων επεισοδίων μεταξύ της 19ης και της 26ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς, πυρπόληση χωριών και σπιτιών, καθώς και πρόκληση ζημιών σε αγορές και καταστήματα» στην πολιτεία, διευκρίνισε ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, «αυτή η κλιμάκωση της βίας σε διάφορα τμήματα του Νταρφούρ προκαλεί εκτοπισμό του πληθυσμού και θέτει σε κίνδυνο την αγροτική σεζόν», που συμπίπτει με την περίοδο των βροχών.
Στα πέντε τμήματα του Νταρφούρ, 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπομένουν την πείνα, εκ των οποίων 545.000 μόνο στο Δυτικό Νταρφούρ.
Στο Νότιο Νταρφούρ, τουλάχιστον 20 χωρικοί δολοφονήθηκαν την Παρασκευή από ένοπλους, καθώς επέστρεφαν στα χωράφια τους έπειτα από δεκαπέντε χρόνια απουσίας, σύμφωνα με τοπικό φύλαρχο.
Οι χωρικοί που δολοφονήθηκαν την Παρασκευή είχαν λάβει άδεια να επιστρέψουν δυνάμει συμφωνίας που συνήφθη πριν από δύο μήνες, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, με αυτούς που είχαν εγκατασταθεί στα εδάφη τους κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στο Νταρφούρ.
Χθες Κυριακή τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους μια γυναίκα, σκοτώθηκαν εξαιτίας της αναζωπύρωσης των διενέξεων μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων στην περιοχή Αλ Τζαρφ στο Βόρειο Νταρφούρ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA, το οποίο διευκρίνισε ότι επενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας και χώρισαν τις δύο αντίπαλες πλευρές.
Η μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα αναπτύξει αστυνομικούς και στρατιωτικούς και στις πέντε περιφέρειες του Νταρφούρ «για να προστατεύσουν τους πολίτες και να ασφαλίσουν την αγροτική περίοδο», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ.
Ο πόλεμος στο Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003 ανάμεσα στην κυβέρνηση του δικτάτορα Όμαρ Ελ Μπασίρ και αφρικανικών φυλών που απαιτούσαν την προστασία των δικαιωμάτων τους και μεγαλύτερη συμμετοχή στην πολιτική ζωή, άφησε πίσω του κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ 300.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αραβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις Τζαντζαουίντ, που εξοπλίστηκαν από το καθεστώς, επιδόθηκαν σε βάρβαρη καταστολή των εξεγερμένων.
Ο Μπασίρ, ο οποίος ανατράπηκε πέρυσι από τον στρατό έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία, αφού ο λαός ξεσηκώθηκε εναντίον του, καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η μεταβατική κυβέρνηση έχει αρχίσει από πέρυσι διαπραγματεύσεις με διάφορες οργανώσεις ανταρτών στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιτευχθεί διαρκής ειρήνευση.
Αλλά τα ξεσπάσματα της βίας συνεχίζονται, εξαιτίας των διενέξεων για τα δικαιώματα στη γη και στο νερό.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP-Reuters-dpa