Η Παρασκευή ήταν μία ημέρα θλίψης και οδύνης για τον Χριστιανισμό, καθώς μετά από 86 ολόκληρα χρόνια τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.
Η Παρασκευή ήταν μία ημέρα θλίψης και οδύνης για τον Χριστιανισμό, καθώς μετά από 86 ολόκληρα χρόνια τελέστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.
Προεξέχοντος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμάμης της Κωνσταντίνουπολης έδωσε το σύνθημα προκειμένου χιλιάδες μουσουλμάνοι να κατακλύσουν το εσωτερικό καθώς και τον περιβάλλοντα χώρα του ιστορικού μνημείου, σε μια επίδειξη δύναμης από τη γειτονική χώρα.
Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, αντέδρασε έντονα στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο και παγκόσμιο μνημείο της UNESCO σε μουσουλμανικό τέμενος.
Χθες, μάλιστα, στη Μητρόπολη Αθηνών, καθώς και σ' άλλες εκκλησίες ανά την Ελλάδα, εψάλη η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, με την χριστιανική κοινότητα να εκφράζει την οδύνη της. Παράλληλα, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις της τουρκικής ηγεσίας.
Ωστόσο, αντιδράσεις προκλήθηκαν σ' όλο τον Δυτικό Κόσμο.
Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναρωτιέται γιατί ο πρόερος Ερντογάν δεν αξιοποιεί τον χρόνο του, προκειμένου να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα της Τουρκίας.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κάλεσε την Άγκυρα να αποφασίσει ποια θα είναι επιτέλους η γεωπολιτική της στόχευση, ενώ δήλωσε πικραμένος και θυμωμένος από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας.
Δυσφορία εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απόφαση του Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως μουσείο από το 1934, με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες, η τουρκική ηγεσία αποφάσισε να επαναφέρει το μουσουλμανικό καθεστώς του μνημείου, μετατρέποντάς το σε ισλαμικό τζαμί, όπως ακριβώς συνέβαινε από το 1453 έως το 1934.
naftemporiki.gr