Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι η ενδεχομένως η ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη υγιεινομική κρίση στην ιστορία, αν αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στις κοινωνίες και τις επιστήμες συγκριτικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν σε περιόδους εκδήλωσης πανδημιών στον πλανήτη, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι η ενδεχομένως η ανθρωπότητα να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη υγιεινομική κρίση στην ιστορία, αν αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στις κοινωνίες και τις επιστήμες συγκριτικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν σε περιόδους εκδήλωσης πανδημιών στον πλανήτη, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων.
Την Τετάρτη 22 Ιουλίου ήταν πλέον θέμα ωρών τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στον πλανήτη από την πρώτη εμφάνιση του νέου κορωνοϊου SARS - Covid 2 πανδημίας στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου στην Κίνα, θα έχουν υπερβεί τα 15 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και τα θύματα τον αριθμό των 620.000, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Tην ίδια ωρα πολλές χώρες τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες μ΄ ένα δεύτερο κύμα του θανατηφόρου ιού.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες στην Ινδία, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα "The Guardian" οι μολύνσεις κατοίκων στη χώρα να αντιστοιχούν με περίπου το 1/4 του συνολικού πληθυσμού, που ανέρχεται στο 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Παράλληλα στις ΗΠΑ, όπου μετρούν τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους στον πλανήτη ( περίπου 3,9 εκατομμύρια ασθενείς και 144.000 θάνατοι), ο Πρόεδρος Τραμπ ο οποίος κατηγορείται από την πλειοψηφία των Αμερικάνων στην εντελώς λανθασμένη αντιμετώπιση της πανδημίας στο ξεκίνημα της, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη χώρα του θα εξελιχθεί σε ακόμα χειρότερη προτού αρχίσει να επανακάπτει.
Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε επίσης, μετά από μήνες αντίθεσης άποψης, ότι η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη για την προστασία από τον ιό.
Tην ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού στη Νότια Ευρώπη και κυρίως τα Βαλκάνια.
«Οι ανησυχητικές τάσεις μόλυνσης από κοροναϊούς εμφανίζονται στη νότια Ευρώπη και στην περιοχή των Βαλκανίων», δήλωσε ο Mike Ryan, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Newstalk", στην Ιρλανδία.
«Προφανώς, η Αμερική εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο καυτό σημείο, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά έχουμε ασθένειες που αρχίζουν να επιταχύνονται στην Αφρική», πρόσθεσε ο κ.Ryan .
Στην Αυστραλία, η πολιτεία της Βικτώριας ανέφερε το υψηλότερο σύνολο μιας ημέρας για μια αυστραλιανή πολιτεία, με 484 σε μία μέρα. Η άνοδος είναι υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ μιας ημέρας της Αυστραλίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Τετάρτη σημείωσε επίσης τα υψηλότερα κρούσματα της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι στιγμής.
Στην Αφρική, όπου επίσης εκφράζονται φόβοι από την επιστημονική κοινότητα ότι ο αριθμός των μολύνσεων πλέον ξεφεύγει από τον έλεγχο των υγειονομικών αρχών, ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa επέβαλε την Τρίτη απαγόρευση κυκλοφορίας και επανέφερε αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού μετά από αύξηση των περιπτώσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη χώρα της Νότιας Αφρικής, του οποίου το σύστημα υγείας πλήττεται από χρόνια παραμέλησης, αυξήθηκε κατά σχεδόν το ένα τρίτο την τελευταία εβδομάδα σε 1.713 συνολικά. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε από 18 σε 26.
Τέλος, η Κίνα ανέφερε 14 νέα περιστατικά ιών κοροναϊού στην ηπειρωτική χώρα, από 11 περιπτώσεις την προηγούμενη ημέρα, δήλωσε η επιτροπή υγείας την Τετάρτη.
Από τις νέες λοιμώξεις, εννέα ήταν στη βορειοδυτική περιοχή του Σινγιάνγκ, σύμφωνα με δήλωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Οι άλλες πέντε ήταν εισαγόμενες θήκες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον www.guardian.co.uk