Παρόλο που ο Μπερνάρ Κουσνέρ (φωτογραφία) είναι γνωστός για τις αυθόρμητες αντιδράσεις του, η φράση που ξεστόμισε την περασμένη Κυριακή για έναν πιθανό πόλεμο με το Ιράν δεν ήταν ασφαλώς τυχαία. Η αντιπαράθεση με το Ιράν επιβάλλει να προετοιμαστούμε «για το χειρότερο», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη «Φιγκαρό», για να προσπαθήσει στη συνέχεια να επανορθώσει, δηλώνοντας πως ένας πόλεμος «δεν είναι για αύριο».
Από την άποψη της μορφής, είναι σαφές ότι δίνεται ένας δραματικός τόνος. Ηδη, από τα τέλη του περασμένου μήνα, ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ενώπιον ευρωπαίων πρεσβευτών ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τις δύο καταστροφικές εναλλακτικές λύσεις: «είτε μια ιρανική βόμβα είτε ένα βομβαρδισμό του Ιράν».
Στην Ουάσινγκτον επανήλθε στο προσκήνιο το σενάριο των μαζικών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον ιρανικών πυρηνικών στόχων. Το κανάλι Fox News, που ανήκει στον Ρούπερτ Μέρντοκ, μετέδωσε πρόσφατα ότι οι υπεύθυνοι της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων διαμήνυσαν στην Κοντολίζα Ράις ότι η διπλωματική προσέγγιση απέτυχε και ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με το Fox, η επιχείρηση σχεδιάζεται για μετά τις προκριματικές εκλογές, αλλά πριν από τις προεδρικές εκλογές.
«Δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί έχουν χάσει την υπομονή τους http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/20/1414704.htm », σημειώνει ένας διπλωμάτης. «Σε περίπτωση όμως που προσκρούσουν σε εμπόδια, η συμπεριφορά τους μπορεί να αλλάξει».
Σύμφωνα με τον Σαγέντ Λεϊλάζ, έναν ιρανό οικονομολόγο και αναλυτή που ζει στην Τεχεράνη, οι όποιες οικονομικές κυρώσεις δεν θα έχουν επιπτώσεις παρά σε μακροπρόθεσμη κλίμακα. «Οσο η τιμή του πετρελαίου παραμένει πάνω από τα 60 δολάρια και τα ετήσια έσοδα από το πετρέλαιο υπερβαίνουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, το καθεστώς δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Ετσι, όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές. Η Τεχεράνη αρνείται να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας που θα επιτρέψουν στο Ιράν να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής του προγράμματός του. Ο καθένας εμμένει στις θέσεις του. Σε αυτές τις συνθήκες, μια στρατιωτική σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη. Και όποια κι αν είναι η μορφή των πληγμάτων, θα οδηγήσει σε σκλήρυνση του καθεστώτος. Το είδαμε τους τελευταίους μήνες: οι εξωτερικές απειλές προκάλεσαν μεγαλύτερη καταστολή. Οσοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν πρέπει να αναστείλει προσωρινά το πρόγραμμά του για να καθησυχάσει τη Δύση έχουν περιθωριοποιηθεί».
Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ