Κόσμος
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007 10:25

Σήμερα η συνάντηση Κοντολίζα Ράϊς - Μπερνάρ Κουσνέρ

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς, θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον Γάλλο ομόλογό της Μπερνάρ Κουσνέρ. Το Ιράν, που εξακολουθεί να αρνείται να σταματήσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, και οι εξελίξεις στο Λίβανο μετά και τη νέα δολοφονία αντι-Σύρου βουλευτή, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών τους.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών στην αμερικανική πρωτεύουσα και όπως δήλωσε εκπρόσωπος του State Department, οι δύο υπουργοί «θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το Ιράν και τις κοινές προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αναχαιτιστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης». Επίσης θα συζητήσουν τις εξελίξεις στον Λίβανο, τη Μέση Ανατολή, το Νταρφούρ και το Κόσοβο.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόκειται επίσης να συναντηθούν σήμερα σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών για να συζητήσουν την επιβολή ενός τρίτου πακέτου κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι αμφιβάλουν πάντως για το εάν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να αποδεχτούν την επιβολή σοβαρών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης στο πλαίσιο μιας τρίτης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξετάζουν το ενδεχόμενο για τη λήψη μέτρων εκτός του ΟΗΕ, εάν χρειαστεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε πάντως χθες ότι επιθυμεί την επίλυση της κρίσης με το Ιράν διά της διπλωματικής οδού, ενώ και ο γάλλος ομόλογός του, Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι «δεν θέλει πόλεμο με την Τεχεράνη».