Πολιτική
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2007 13:27

Στο προσκήνιο και πάλι το όνομα της πΓΔΜ

Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τον Καναδά με το όνομα «Μακεδονία», αλλά και εν όψει της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Το ΥΠΕΞ διαψεύδει πάντως πληροφορίες περί υποβολής νέας συμβιβαστικής πρότασης από την ελληνική πλευρά.

Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά και την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τον Καναδά με το όνομα «Μακεδονία» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/21/1414860.htm , αλλά και εν όψει της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ. Η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονόματος με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, διέψευσε σήμερα δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα προτίθεται να υποβάλει συμβιβαστική πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/21/1415064.htm (σ.σ. φέρεται ότι θα προταθεί το όνομα Ρεπούμπλικα Μακεντόντσκα - Σκόπια).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «τα περί δήθεν επικείμενης ελληνικής πρότασης για το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι ανυπόστατα».

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές το δημοσίευμα, κάνει λόγο για νέες προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών προς εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μετά και τη νέα αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία από χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ (τον Καναδά).

Στόχος των νέων -ύστατων κατά πολλούς- προσπαθειών είναι η Αθήνα να μην περιέλθει στη δυσάρεστη θέση να προβάλει βέτο για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κίνηση που θα έφερνε τη χώρα μας σε σύγκρουση με συμμάχους και κυρίως την Ουάσιγκτον.

Στις εξελίξεις με το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε και ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος συμπεριέλαβε το Σκοπιανό στα τρία σημαντικότερα προς αντιμετώπιση θέματα (τα άλλα δύο, σύμφωνα με το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι η προετοιμασία του σχεδίου προϋπολογισμού και το ζήτημα της διαχείρισης της Πολιτικής Προστασίας) και υπογράμμισε τη σημασία τόσο της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τον Καναδά, όσο και της επικείμενης επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ.