Αφιερώματα
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 10:35

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας οδήγησε πολλές χώρες παραγωγούς φαρμάκων να αναστείλουν τις εξαγωγές φαρμάκων και υγειονομικών υλικών ή να κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους για να καλύψουν πρώτα τις δικές τους ανάγκες. Έτσι αρκετές χώρες στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπέφεραν από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.

Του Θεόδωρου Τρύφων*

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας οδήγησε πολλές χώρες παραγωγούς φαρμάκων να αναστείλουν τις εξαγωγές φαρμάκων και υγειονομικών υλικών ή να κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους για να καλύψουν πρώτα τις δικές τους ανάγκες. Έτσι αρκετές χώρες στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπέφεραν από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. H Ελλάδα δεν αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα λόγω της ύπαρξης εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων που εξασφάλισε την αυτάρκεια και επάρκεια. Τα ελληνικά εργοστάσια επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά, και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ ενίσχυσαν τις βάρδιες των εργαζομένων στην παραγωγή, διασφαλίζοντας ότι κανένας ασθενής δεν θα στερηθεί τα απαραίτητα φάρμακά του. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασθενείς και ασφαλισμένοι είχαν απρόσκοπτη πρόσβαση σε φάρμακα που παράγονται εδώ, από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Η επόμενη μέρα επιβάλλει μια ισχυρή βιομηχανία

Η πανδημία απέδειξε ότι ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών, παρά την αναμφισβήτητη αξία του, είναι ευεπηρέαστος σε μια ενδεχόμενη κρίση. Η βιομηχανία και οι τομείς της μεταποίησης παραμένουν τα ισχυρά θεμέλια για την εθνική οικονομία. Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης, η επόμενη μέρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα επιβάλλει μια βιομηχανία ισχυρή. Πρέπει να ενισχυθούν οι κλάδοι που μπορούν να στηρίξουν την εθνική πολιτική αυτάρκειας και επάρκειας. Γι’ αυτό άλλωστε τόσο η επίτροπος της Ε.Ε. για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πίτερ Αλτμάιερ έχουν υπογραμμίσει τη σημασία χάραξης ευρωπαϊκής πολιτικής που θα επιτρέψει στις φαρμακοβιομηχανίες να επαναπατρίσουν την παραγωγή φαρμάκων σε ευρωπαϊκό έδαφος, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων στην Ευρώπη.

Δημιουργούμε υψηλή προστιθέμενη αξία για τη χώρα

Για την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης είναι κρίσιμο να ενισχυθούν οι κλάδοι που παράγουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία που μένει και επανεπενδύεται στην χώρα. Χωρίς αμφιβολία το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης που θα δοθεί στην Ελλάδα πρέπει να κατανεμηθεί στοχευμένα και να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα σε αυτούς τους κλάδους. Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας ελπιδοφόρος κλάδος με πολλαπλασιαστική αξία. Αναπτύσσει και παράγει  διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Δημιουργεί νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και λειτουργεί έτσι ως ανάχωμα στο brain drain. Επενδύει σε παραγωγικές υποδομές, νέες τεχνολογίες και σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης. 

Ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει

Για την ELPEN η παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας ήταν πάντα το κίνητρο στις επιχειρηματικές μας αποφάσεις. Γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με τις επενδύσεις, γι’ αυτό και επενδύουμε διαχρονικά στηρίζοντας την οικονομία, την παραγωγή, την έρευνα, τις θέσεις εργασίας. Στο επόμενο διάστημα προχωρούμε στην υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με στόχο την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή νέων φαρμάκων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Η στρατηγική μας επένδυση θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής και αφορά ένα εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων με εξαγωγικό προσανατολισμό στην Κερατέα και σε ένα Κέντρο Εφαρμοσμένης Βιοϊατρικής Έρευνας στα Σπάτα. Και οι δύο επενδύσεις θα ενισχύσουν την απασχόληση με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν πολλές νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για την ανάπτυξη και τη στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Η πολιτεία πρέπει να άρει τα αντικίνητρα που υπονομεύουν τις επενδύσεις

Στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης που μας δίνονται. Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας δυναμικός κλάδος και η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την προστιθέμενη αξία του. Η υπερφορολόγηση μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων που φτάνει το 70% του κύκλου εργασιών των φαρμακοβιομηχανιών αποδυναμώνει τον κλάδο και υπονομεύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Λειτουργεί ως τροχοπέδη στην υλοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής, μπλοκάροντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία η κυβέρνηση πρέπει να άρει αυτή τη στρέβλωση που οδηγεί σε αναστολή επενδύσεων, υποχώρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, απώλεια αξιοποίησης των αναπτυξιακών ευκαιριών. 

Η φαρμακοβιομηχανιά συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία -το έχει αποδείξει- είναι ένας σημαντικός κλάδος με πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Στην ELPEN πιστεύουμε στην αξία και στη δυναμική του ελληνικού φαρμακευτικού κλάδου. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην παραγωγή, στην έρευνα, στις θέσεις εργασίας, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.