Κόσμος
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007 09:49

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, το θέμα της ανταλλαγής της περιουσίας του Ε/Κ Μάικ Τύμβιου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με αντίστοιχης αξίας περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, το κατά πόσον υπάρχει ή όχι συμφωνία Συρίας και κατεχομένων για απευθείας τακτικά ναυτιλιακά δρομολόγια, η απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών για διαδικασία νέων προσφορών για εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης και οι προειδοποιήσεις των ιδιοκτητών σχολικών κυλικείων για απεργιακά μέτρα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Μετά το μπαϊράμι'' γράφει ότι παρά τη συσκότιση που εφάρμοσε για την Κύπρο, η κατά τα άλλα φιλική χώρα, Συρία, για τις σχέσεις της με τους Τ/Κ, οι τελευταίοι, είτε λόγω ενθουσιασμού είτε λόγω της κυπριακής τους νοοτροπίας, φρόντιζαν να ενημερώνουν το τι λέγεται στις συναντήσεις τους με Σύρους αξιωματούχους σε σχέση με το δρομολόγιο Λατάκειας - Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι 1.200.000 δολάρια σε μετρητά και έκταση τ/κ γης αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών προνοεί ο διακανονισμός του Ε/Κ Μάικ Τύμβιου και της ''επιτροπής αποζημιώσεων'', που αναμένεται να επικυρωθεί από το ΕΔΑΔ.

''Το Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Αυξάνονται οι αιτήσεις προς την 'επιτροπή' αποζημιώσεων'' γράφει στο βασικό του θέμα ότι εκτός από τον ''φιλικό διακανονισμό'' του Μάικ Τύμβιου με την παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων που αναμένεται σύντομα να επικυρωθεί από το ΕΔΑΔ, ο πρόσφυγας Θωμάς Καούλλα δημοσίευσε χθες στον Τύπο επιστολή προς την κυπριακή κυβέρνηση στην οποία πληροφορεί ότι αποτάθηκε στην παράνομη επιτροπή για επιστροφή της περιουσίας του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αλλού γράφει ότι οι κοινοί στόχοι, προσπάθειες και τακτική που ακολουθείται στο Κυπριακό διαπιστώθηκαν χθες στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με την ΥΠΕΞ Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο ''Πολίτης'' στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Πιέζουν οι ΗΠΑ, απρόθυμος ο Μουν'' γράφει ότι μόλις 20 λεπτά διήρκεσε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να έχει αποσπάσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ την υποστήριξη των ΗΕ στη διαδικασία Γκαμπάρι. Αλλού γράφει ότι σε διαδικασία νέων προσφορών για εγκατάσταση συστήματος φωτοεπισήμανσης θα προχωρήσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών καθώς κόπηκε κάθε γέφυρα συνεννόησης με την εταιρεία που εγκατέστησε το σύστημα που λειτούργησε πιλοτικά.

''Η Σημερινή'' στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Μουν στηρίζει την εφαρμογή της 8ης Ιουλίου'' αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη βοήθεια του ΓΓ του ΟΗΕ θα καταστεί δυνατή η συνέχιση της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε καλή ενέργεια την πρόσφατη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ. Αλλού γράφει ότι οι καθηγητές αναμένουν σήμερα την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας για να προχωρήσουν σε αναστολή της εξαγγελθείσας δίωρης στάσης εργασίας.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Χέρι βοηθείας από ΟΗΕ'' γράφει στην κύρια του είδηση ότι το συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν πως τα Ηνωμένα Εθνη επιμένουν στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Αλλού αναφέρεται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία ΓΝΩΡΑ/RAI για λογαριασμό του ''Φ'' και γράφει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος κρατά τα σκήπτρα και έχει σαφή αυξητική τάση στην παράσταση νίκης, ενώ περνά το μέσο όρο βαθμολογίας στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Ανοδική πορεία'' γράφει ότι η απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ για προβολή της υποψηφιότητας Δημήτρη Χριστόφια έχει δημιουργήσει κλίμα ενθουσιασμού στα μέλη, φίλους και ψηφοφόρους του κόμματος και ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που στέλλει ευρύτερα η κυπριακή κοινωνία. Αλλού γράφει ότι με απεργιακά μέτρα προειδοποιούν οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων, αν δεν αποκατασταθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, το όνομα τους.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)