Πολιτική
Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2007 21:32

Σειρά επαφών Μπακογιάννη στον ΟΗΕ για ΠΓΔΜ, Κυπριακό, Κόσοβο, Μεσανατολικό

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, με έμφαση στην ΠΓΔΜ και το Κόσοβο, το Κυπριακό, καθώς και το Μεσανατολικό βρίσκονται στο επίκεντρο σειράς διμερών επαφών της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στο περιθώριο της 62ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το ζήτημα της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό θα τεθούν επί τάπητος και στη συνάντηση που θα έχει στις 22:00 ώρα Ελλάδος η κ. Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για βαλκανικά θέματα Ντάνιελ Φριντ.

Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών θα εκφωνήσει ομιλία στο πλαίσιο της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνει ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι Μουν και στο περιθώριο αυτού του φόρουμ θα μετάσχει σε γεύμα - κοινή πρωτοβουλία της Δανίας, της Πολωνίας, της Ινδονησίας και της Κένυας - με ομιλητή τον Αλ Γκορ.

Η κ. Μπακογιάννη στην παρέμβασή της παρουσιάζει το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ελλάδα με τις πρόσφατες πυρκαγιές και ευχαριστεί τη διεθνή κοινότητα για την άμεση προσφορά της. Αναφέρεται στην ανάγκη συντονισμένης δράσης της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη που δεν έχουν τις δυνατότητες προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και καλεί τους πληθυσμούς των αναπτυγμένων χωρών να βάλουν φρένο στον υπερκαταναλωτισμό. Η κ. Μπακογιάννη στην ίδια παρέμβαση παρουσιάζει τις θέσεις και την ευαισθησία της Ελλάδας, η οποία αποδεικνύεται με την ισχυρή παρουσία της ως χώρας-χορηγού αναπτυξιακής βοήθειας καθώς με την ανάληψη φέτος της προεδρίας του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας.

Αργά το βράδυ, η υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί σε εκδήλωση για τη δημιουργία Κυπριακής Έδρας Σπουδών στην Ιστορία και τη Θεωρία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος.