Κόσμος
Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 09:17

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Οι μέχρι στιγμής αναπάντητες διευκρινίσεις της Δαμασκού προς τη Λευκωσία σε σχέση με τη διενέργεια δρομολογίου μεταξύ του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λαττάκειας το περασμένο Σάββατο, οι νέες αναλύσεις που έγιναν για λογαριασμό της εφημερίδας ''Πολίτης'' σε σάντουιτς σε καντίνες σχολείων της Λάρνακας και της Λεμεσού, οι πληροφορίες που φέρουν τον Μακάριο να δέχθηκε τη διζωνική ομοσπονδία μετά από πιέσεις του τότε Ελληνα Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, το ενδεχόμενο να χαθούν 10 εκατομμύρια λίρες ανείσπρακτων οφειλών στο ΦΠΑ, οι υποδείξεις της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή και οι θέσεις του ΑΚΕΛ για προστασία των πολιτών ενόψει νέου κύματος αυξήσεων καταναλωτικών αγαθών, είναι τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Δεν προλαβαίνουμε τις νότες'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι δεν προλαβαίνει να καταγράφει διαβήματα η κυπριακή Κυβέρνηση και προσθέτει ότι προτού πάρει απάντηση στη νότα προς τη Συρία για την έναρξη δρομολογίου Αμμοχώστου - Λαττάκεια και την αναγνώριση τ/κ ''διαβατηρίων'', χρειάστηκε να απευθύνει διάβημα και προς την Ιταλία, στη οποία σήμερα ο λεγόμενος υπεξ σε τελετή στην ιταλική Βουλή θα παραδώσει σε δύο εξέχοντες Ιταλούς πολιτικούς δύο τ/κ ''διαβατήρια''. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση ''λέει ψέματα'' αναφορικά με τα ξένα αγήματα στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.

''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Το παίζουν 'Κινέζοι' στη Δαμασκό'', αναφέρεται στο κύριο της θέμα στο ταξίδι πορθμείου από το λιμάνι της κατεχόμενη Αμμοχώστου στη Λαττάκεια το Σάββατο και στις διευκρινίσεις που ζήτησε η Λευκωσία και σχολιάζει πως ''Αν η στάση των διπλωματικών υπηρεσιών της Συρίας από το περασμένο Σάββατο δεν είναι ένοχη, τι άλλο μπορεί να είναι τότε; τρία 24ωρα μετά και ουδείς επίσημος από πλευράς Δαμασκού είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει τι έγινε''. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η επαναβεβαίωση της σημασίας της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου από τον ΟΗΕ δεν αποτελεί εξέλιξη.

Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αναλύσεις σάντουιτς σε Λεμεσό - Λάρνακα'' αναφέρεται σε εργαστηριακές αναλύσεις του διαπιστευμένου στην ΕΕ χημείου ''Foodlab'' επί των 10 νέων δειγμάτων, που λήφθηκαν από καντίνες σχολείων της Λάρνακας και της Λεμεσού, που κατέδειξαν ότι τέσσερα από τα δείγματα κατατάχθηκαν στα υποβαθμισμένα, δηλαδή εκτός αποδεκτών ορίων σε μια από τις τρεις παραμέτρους που ελέχθησαν. Αλλού γράφει ότι φωτιά στις τσέπες του καταναλωτή, αλλά περισσότερα χρήματα στα ταμεία του κράτους βάζουν οι αυξήσεις στις τιμές πετρελαιοειδών, καθώς για κάθε λίρα που πληρώνει ο καταναλωτής τα 45 σεντ καταλήγουν στο κράτος.

''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Με το πιστόλι στον κρόταφο, χάριν της διζωνικής'', γράφει ότι Βρετανός αξιωματούχος επικαλείται εμπιστευτικές πληροφορίες, που του μετέφερε ο Λέανδρος Ζαχαριάδης, και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η αποδοχή, από μέρους του Μακαρίου, της διζωνικής ομοσπονδίας ήταν προϊόν πιέσεων από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με τις ψήφους των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ απέρριψε την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Χάθηκαν 10 εκατομμύρια του ΦΠΑ'', γράφει ότι κούρσα για είσπραξη καθυστερημένων οφειλών ΦΠΑ πραγματοποιεί από τον Οκτώβριο του 2004 η αρμόδια Αρχή και προσθέτει ότι από το ποσό των 33,5 εκ. που εκκρεμούσε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο εισπράχθηκαν περίπου 20 εκ., έγινε διευθέτηση για άλλα τρία και χάθηκαν οριστικά τα υπόλοιπα 10 εκ. Αλλού γράφει ότι η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανοικοδόμηση της κοινότητας Αρτέμιδας άρχισε να υλοποιείται.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Προστατεύσετε τους πολίτες'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι με ολοκληρωμένες εισηγήσεις το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων ενόψει και νέου κύματος αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διεκδικήσει πρώτα απ' όλα την προστασία των πολιτών της μέσα στην ίδια την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε χθες ο Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Ζακ Μπαρό, τονίζοντας ότι η απαγόρευση του ελλιμενισμού των υπό κυπριακή σημαία πλοίων στα τουρκικά λιμάνια δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κύπρου και της ΕΕ, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''ΕΕ: Ενισχύστε (τον έλεγχο) στην Πράσινη Γραμμή '', ότι η ΕΕ προειδοποίησε χθες πως η Κύπρος θα πρέπει να δράσει άμεσα για να περιόρισει την παράνομη μετανάστευση διά μέσου της νεκρής ζώνης, ασχέτως από το κατά πόσον η Κυβέρνηση θεωρεί την διαχωριστική γραμμή ως εξωτερικό σύνορο ή όχι. Αλλού γράφει ότι η Λευκωσία εξετάζει τα δημοσιεύματα του Τύπου ότι δύο Ιταλοί πολιτικοί πρόκειται να αποκτήσουν την λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)