Κόσμος
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 21:16

Ερντογάν: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία

Σε δυο βδομάδες, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είπε νωρίτερα σε ομιλία του, συμπληρώνοντας πως το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους. Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο το μνημείο θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων). Νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε ανακοινώσει πως ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο.

Σε δυο βδομάδες, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είπε νωρίτερα σε ομιλία του.

Όπως σημείωσε, το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Anadolu