Κοινωνία
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 16:57

Απολογούνται πανεπιστημιακοί και άλλοι εμπλεκόμενοι σε υπόθεση αγοράς ακινήτου από το ΑΠΘ

Στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς άρχισαν οι απολογίες κατηγορουμένων για υπόθεση αγοράς ακινήτου από το ΑΠΘ, με δαπάνη 11,9 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση κατά 85% από ευρωπαϊκούς πόρους. Σε βάρος των εμπλεκόμενων είχαν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις, που στηρίχθηκαν στο πόρισμα έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο το κτηριακό συγκρότημα που τελικώς επελέγη φέρεται να είχε πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η εμπορική του αξία εκτιμήθηκε αρχικώς τέσσερις φορές κάτω από την προϋπολογιζόμενη δαπάνη.

Στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς άρχισαν οι απολογίες κατηγορουμένων για υπόθεση αγοράς ακινήτου από το ΑΠΘ, με δαπάνη 11,9 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση κατά 85% από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων είχαν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις, που στηρίχθηκαν στο πόρισμα έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο το κτηριακό συγκρότημα που τελικώς επελέγη φέρεται να είχε πολεοδομικές αυθαιρεσίες και η εμπορική του αξία εκτιμήθηκε αρχικώς τέσσερις φορές κάτω από την προϋπολογιζόμενη δαπάνη.

Η δικογραφία περιλαμβάνει περίπου δέκα άτομα, μεταξύ αυτών μέλη παλαιότερων πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ, υπηρεσιακά στελέχη του Ιδρύματος κ.ά. Ανάμεσα σε όσους απολογήθηκαν μέχρι στιγμής είναι πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες για την αγορά ξεκίνησαν πριν αναλάβει εκείνος καθήκοντα πρύτανη. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να απολογηθούν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης ύστερα από μήνυση που υπέβαλαν ιδιοκτήτες τριών άλλων κτηρίων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι παραβιάστηκαν οι όροι του διαγωνισμού. Η προκήρυξη του ΑΠΘ αφορούσε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά κτηρίου προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στέγασης των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, αναζητούνταν κτήριο ή κτήρια στη νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας κατ' ελάχιστον 6.601 τ.μ., ενώ η δαπάνη του καθορίστηκε στα 12 εκατ. ευρώ (με την αξία του ΦΠΑ). Η αγορά εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007-13, που επιδοτούνταν κατά 85% από το ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 15% από το Δημόσιο.

Υπό αυτές τις συνθήκες - όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο - συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές, μία για τον διαγωνισμό και μία δεύτερη για την εκτίμηση του ακινήτου, αποτελούμενες στο σύνολό τους από πανεπιστημιακούς, μηχανικούς, υπαλλήλους, ελεγκτές εφορίας και τράπεζας. Έπειτα από πολύμηνη διαδικασία (και δύο άγονους διαγωνισμούς που μεσολάβησαν), η επιτροπή διαγωνισμού, μελετώντας όλες τις προσφορές προέκρινε ως επικρατέστερο κτηριακό συγκρότημα στη Θέρμη, παρότι, σύμφωνα με τους μηνυτές, για το συγκεκριμένο ακίνητο η επιτροπή εκτιμητών είχαν επισημάνει παραβιάσεις των όρων προκήρυξης, αλλά και πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο επίμαχο ακίνητο, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για οικονομικές υποχρεώσεις που θα επιβάρυναν στο μέλλον το Ίδρυμα. Επιπλέον, οι ίδιοι φαίνεται ότι εκτίμησαν την εμπορική του αξία στα 3 εκατ. ευρώ, τιμή υποτετραπλάσια από την δαπάνη που προϋπολογίστηκε.

Η κατακύρωση της αγοράς του ακινήτου και η επικύρωση του διαγωνισμού από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου δρομολογήθηκε με τη βεβαίωση οικονομικού συμβούλου ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις πληρούν τις προδιαγραφές, ενώ η αγοραία αξία του εκτιμήθηκε τελικά στα 11,9 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ