Κόσμος
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 09:03

Κορωνοϊός: Είναι η Ινδία το νέο hot spot της πανδημίας; 

Ο κορωνοϊός ξεκίνησε ήπια στην Ινδία. Σήμερα όμως, έξι μήνες μετά τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, η Ινδία έχει ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων τη Ρωσία, πράγμα που την καθιστά την τρίτη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα κρούσματα. Στην πρώτη βρίσκονται οι ΗΠΑ και στη δεύτερη η Βραζιλία, που έχει ακόμα «φρέσκια» την είδηση ότι ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό.  

Ο κορωνοϊός ξεκίνησε ήπια στην Ινδία. Σήμερα όμως, έξι μήνες μετά τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα,η Ινδία έχει ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων τη Ρωσία, πράγμα που την καθιστά την τρίτη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα κρούσματα. Στην πρώτη βρίσκονται οι ΗΠΑ και στη δεύτερη η Βραζιλία, που έχει ακόμα «φρέσκια» την είδηση ότι ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό.  

Συνολικά τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Ινδία ανέρχονται πλέον σε 767.296, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο αριθμός τους είναι οκταπλάσιος από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως στην Κίνα, χώρα με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού, όπου ο SARS-CoV-2 προσέβαλε για πρώτη φορά τον άνθρωπο στα τέλη της περασμένης χρονιάς. 

Η πορεία της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο, με την πλειονότητα των Ινδών να ζει πυκνοκατοικημένα και σε μεγάλες πόλεις, ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη.  

Αναλύοντας, ωστόσο, την κατάσταση στη χώρα υπάρχει ένα εντυπωσιακό στοιχείο. Η Ινδία αν και καταγράφει πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων Covid-19, καταγράφει ένα ασυνήθιστα μικρό αριθμό θανάτων (με τον στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων στην Ινδία να θεωρούνται αμφιλεγόμενα καθώς η χώρα δεν πραγματοποιεί αρκετά τεστ).  

Τι γνωρίζουμε όμως για την κατάσταση στην Ινδία; 

1.Τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα  

Η Ινδία αντιμετωπίζει μια έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, καταγράφοντας 10.000 κρούσματα ημερησίως. Τα περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν τον Ιούνιο, βδομάδες μετά την άρση του αυστηρού lockdown.  

«Το κενό μεταξύ πραγματικών και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπάρχει σε κάθε χώρα. Διαφέρει, ωστόσο, ο βαθμός. Τα τεστ είναι ο μόνος τρόπος για να το γεφυρώσουμε. Όσα περισσότερα τεστ κάνεις, τόσα περισσότερα θα μάθεις.  Αυτό συνέβη στην Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες. Η κυβέρνηση εντατικοποίησε τα τεστ και τα κρούσματα ξαφνικά εκτοξεύτηκαν» εξηγεί ο ιολόγος Σαχίντ Τζέιμελ.  

Η Ινδία έχει κάνει περισσότερα από 10 εκατομμύρια τεστ από τις 13 Μαρτίου, αλλά πάνω από τα μισά έγιναν μετά την 1η Ιουνίου. 

2. Η χώρα δεν κάνει αρκετά τεστ 

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, ότι δηλαδή η χώρα δεν πραγματοποιεί αρκετά τεστ, αλλά και ποιοτικό, με ερωτηματικά για τις ομάδες στις οποίες πραγματοποιούνται τα τεστ. Η Ινδία εστιάζει σε μια στρατηγική κάνοντας τεστ και ιχνηλάτηση σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, υποστηρίζει ο Σαχίντ Τζέιμελ. Τα τεστ και η ιχνηλάτηση όμως δεν είναι αποτελεσματικά όταν ο ιός έχει εξαπλωθεί ευρέως στον πληθυσμό, υποστηρίζουν οι μαθηματικοί Χιμανσου Τιαγκι και Αντιτια Γκοπαλαν που μελετούν στρατηγικές για τα τεστ. Αυτή η τακτική μπορεί να βοηθάει στον έλεγχο, δεν ανακαλύπτει όμως νέε περιπτώσεις, προσθέτουν.  Η Ινδία πρέπει να ανοίξει τον κύκλο των ανθρώπων που υποβάλλει σε τεστ. Και να ελέγχει αυτούς τους ανθρώπους.  

Αναφορικά με τα τεστ, η σύγκριση μεταξύ των κρατών μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση καθώς άλλα κράτη μετρούν πόσους άτομα εξετάζουν και άλλα πόσα τεστ πραγματοποιούν. Η Ινδία ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, η οποία μπορεί εύκολα να δημιουργήσει παραπλανητική εικόνα καθώς πολλοί άνθρωποι εξετάζονται πάνω από μία φορά.  Γι΄αυτό οι επιστήμονες προτιμούν να υπολογίζουν πόσες δοκιμές χρειάζονται για να βρουν ένα μόνο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Κι όσες περισσότερες δοκιμές χρειάζεται, τόσο επεκτείνεται η έρευνα.  

3. Τα στοιχεία για την ανάρρωση είναι ελπιδοφόρα 

Οι αριθμοί υποδεικνύουν πως στην Ινδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού αναρρώνουν πιο γρήγορα από το ρυθμό θανάτου.

Αυτό είναι σημαντικό διότι καθορίζει την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας, υπογραμμίζει ο Σαχίντ Τζέιμελ. Μέχρι τώρα ο αριθμός των θανάτων αυξανόταν πιο αργά από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ή των αριθμών των ατόμων που ανάρρωσαν , ωστόσο, αν ο αριθμός αυτός αυξηθεί, θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία, προσθέτει.

Η καμπύλη ανάρρωσης στην Ινδία είναι απότομη, που σημαίνει ότι οι ασθενείς αναρρώνουν πολύ γρήγορα και σίγουρα πιο σύντομα συγκριτικά με τις ΗΠΑ ή τη Βραζιλία, Παρόλο που ο ορισμός της ανάρρωσης διαφέρει από χώρα σε χώρα, και παρά τον μικρό αριθμό των τεστ που πραγματοποιεί σαν χώρα, αυτό που μένει είναι ο υψηλός αιρθμός ασθενών που αναρρώνει και άρα ο χαμηλός αριθμός θανάτων.

4. Η χώρα χαρακτηρίζεται από χαμηλό ποσοστό θανάτων 

Η Ινδία μέχρι στιγμής έχει καταγράψει, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς,  21.604 θανάτους από κορωνοϊό, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση στην κατάταξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο σε θανάτους παγκοσμίως. Αν λάβουμε υπόψη όμως τον πληθυσμό της, τότε δεν πρόκειται για τόσο μεγάλο αριθμό. Η Ινδία διαθέτει πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων.

Υπάρχουν, ωστόσο, αμφιβολίες από τους ειδικούς για το κατά πόσο η Ινδία αναφέρει όλους τους θανάτους από τον Covid-19, πράγμα που και πάλι δεν εξηγεί τη μεγάλη διακύμανση στα ποσοστά θανάτων μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης, εξηγεί η οικονομολόγος Σαμικα Ραβι. Χώρες της περιοχής, όπως το Πακιστάν και η Ινδονησία εμφανίζουν παρόμοια χαμηλά ποσοστά θανάτων, επομένως υπάρχουν θεωρίες, όπως ότι στην ο μεγαλύτερος επιπολασμός ή ότι στην περιοχή κυκλοφορεί διαφορετικό στέλεχος του ιού και λιγότερο μολυσματικό, που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτά τα ποσοστά.

5. Κάθε πολιτεία είναι πολύ διαφορετική περίπτωση 

 Όπως οι αριθμοί διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή της Ευρώπης και των ΗΠΑ, το ίδιο ισχύει και στις περιοχές της Ινδίας. Τρεις περιοχές, το Δελχί, η  Μαχαράστρα και η Ταμίλ Ναντού, συγκεντρώνουν το 60% των κρουσμάτων.

Η μέχρι τώρα τακτική της Ινδίας ήταν οριζόντια, είχε μία γραμμή για όλη την χώρα. Αυτό πρέπει να αλλάξει, λένε οι ειδικοί προτείνοντας να «σπάσει» η χώρα σε περιοχές με διαφορετικές προσεγγίσεις.   

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC