Πολιτική
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 07:05

Κρίση στο Κίνημα Αλλαγής

Εισηγήσεις για να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Χάρη Καστανίδη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, δέχεται η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά. Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης απείχαν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που βάζει νέο πλαίσιο για τις διαδηλώσεις, «σπάζοντας» την κομματική γραμμή.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Εισηγήσεις για να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Χάρη Καστανίδη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, δέχεται η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά.

Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης απείχαν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που βάζει νέο πλαίσιο για τις διαδηλώσεις, «σπάζοντας» την κομματική γραμμή.

Κατά τις τοποθετήσεις τους είχαν εκφράσει ανοικτά τις αντιρρήσεις τους και είχαν ζητήσει την απόσυρσή του, παρά το γεγονός ότι υπήρξε κεντρική απόφαση στο Κίνημα Αλλαγής το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί επί της αρχής, καθώς με τις παρεμβάσεις του το Κίνημα Αλλαγής πέτυχε αλλαγές και βελτιώσεις.

Η κ. Γεννηματά συγκάλεσε εκτάκτως την κοινοβουλευτική ομάδα για σήμερα το μεσημέρι στις 2 και το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα κάνει δέκτες τις εισηγήσεις για αποπομπή του πρώην προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου και του βουλευτή Χάρη Καστανίδη.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους να μη διαγραφούν οι Γ. Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης. Υποστηρίζουν ακόμα ότι προηγήθηκε αναλυτική συζήτηση στα όργανα του κόμματος όπου ούτε ο κ. Παπανδρέου, ούτε ο κ. Καστανίδης είχαν κάνει γνωστή την απόφασή τους να «σπάσουν» την κομματική γραμμή και να απέχουν από την ψηφοφορία, όπου το νομοσχέδιο πέρασε με 187 ψήφους υπέρ.

Οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες, αλλά η πίεση που δέχεται η κ. Γεννηματά να προχωρήσει σε διαγραφές – προκειμένου να μη χάσει τον έλεγχο του κόμματος – είναι ισχυρές. Άλλοι πάλι λένε ότι αν η κ. Γεννηματά προχωρήσει σε διαγραφή Παπανδρέου, τότε θα ανοίξει το δρόμο για αποχώρηση του ιδίου και των στελεχών που τον υποστηρίζουν από το Κίνημα Αλλαγής, εξέλιξη που περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αυξήσει τη δική του πίεση για προσέγγιση των δύο κομμάτων, θέμα που είναι γνωστό ότι διχάζει τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στον προοδευτικό χώρο και στον χώρο της κεντροαριστεράς και ότι ευκαιριακά τον προσεγγίζει με σκοπό να τον καταλάβει, χωρίς να έχει σχέση ούτε με τις αρχές, ούτε με τις ιδέες και τις θέσεις της κεντροαριστεράς. Και πως, σε τελική ανάλυση, η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής με τους σημερινούς συσχετισμούς, είναι συνταγή που θα οδηγήσει στην «εξαΰλωση» του Κινήματος Αλλαγής.

Οι διαφωνούντες ωστόσο θεωρούν ότι η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ- Κινήματος Αλλαγής είναι μονόδρομος, για να ενισχυθεί ο προοδευτικός – όπως λένε - χώρος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, αλλιώς το πολιτικό σύστημα θα πάει σε έναν «κουτσό» δικομματισμό με ένα ισχυρό κόμμα, κοντά στο 40%, τη Ν.Δ., ένα μόνιμα δεύτερο κοντά στο 20%-με 25%, τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα μόνιμα τρίτο, το Κίνημα Αλλαγής, που το ποσοστό του θα κυμαίνεται ανάμεσα στο 5% και στο 10%.