Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις δεν περιορίζει, αντίθετα θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Αυτό υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στηρίζεται όπως εξήγησε στην αρχή της αναλογικότητας. « Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους κανόνες, που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στο δημόσιο χώρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπερισχύει σε μία Δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».
Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις δεν περιορίζει, αντίθετα θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Αυτό υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νομοσχέδιο στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας εξήγησε, σημειώνοντας πως στην Δημοκρατία δεν υπερισχύει το ένα δικαίωμα έναντι των άλλων.
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας, μεταξύ των οποόιων και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin. «Τα λόγια περιττεύουν. Είναι μίσος, άκριτη έχθρα για την Δημοκρατία. Είναι φασισμός» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται συχνά στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από τον σφετερισμό του δικαιώματος από όσους δεν θέλουν την ομαλότητα».
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα κατοχυρωμένο από τα Συντάγματα εδώ και 1,5 αιώνα, σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις.
Η Δημοκρατία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει, ούτε αναγνωρίζει ένα δικαίωμα σε λίγους για να το ασκούν εις βάρος των πολλών. «Εσείς κύριοι στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο, χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις επί διακυβέρνησής σας» υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
« Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους κανόνες, που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στο δημόσιο χώρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπερισχύει σε μία Δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά θέτει ένα πλάισιο για το πώς θα γίνονται οι μικρές. Όπως είπε προσδιορίζει τι σημαίνει δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση, προβλέπει κανόνες προστασίας και στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας. «Πώς αλλιώς θα βρούμε μία χρυσή τομή ανάμεσα στο δικαίωμα της συνάθροισης και το δικαίωμα να συνεχίζεται κανονικά η ζωή στην πόλη;» είπε; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι γνωστή σε όλους.
Επεσήμανε ότι «η διάλυση μιας συγκέντρωσης είναι πάντα το έσχατο μέτρο και θα αποφασίζεται μόνο εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις ή απειλείται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα κάποιου». «Και πάλι όμως οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώριο για την οικειοθελή αποχώρηση των διαδηλωτών" πρόσθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι «δεν υπάρχει δικαίωμα χωρίς ανάληψη ευθύνης και ο οργανωτής της συγκέντρωσης θα είναι ο κύριος εκπρόσωπος των διαδηλωτών και ο κύριος συνομιλητής του ειδικού διαμεσολαβητή από την πλευρά της πολιτείας. Προβλέπεται παντού στην Ευρώπη. Αυτός θα μέριμνα για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης».
Η κυβέρνηση αυτή τόλμησε, είπε ο πρωθυπουργός, να αντιταχθεί στη θεοποιημένη πρωτοκαθεδρία του δικαιώματος της συνάθροισης, όπου κάθε ομάδα διαδήλωνε, παρεμποδίζοντας την ταυτόχρονη άσκηση των δικαιωμάτων των άλλων, όπως της ελεύθερης μετακίνησης, της εργασίας κτλ.
Ορισμένοι, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, αρνούνται να αποδεχθεί ότι έχουμε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της. Χαρακτήρισε θρασύτατη την κριτική της αντιπολίτευσης για αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τόνισε πως αυτό έρχεται να ρυθμίσει μία αναγκαιότητα που ανέδειξε η πραγματικότητα. «Κανέναν δεν αιφνιδιάζουμε φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο» υπογράμμισε.
Κάλεσε δε τους αυτόκλητους υπερασπιστές των συνταγματικών ελευθεριών να σταματήσουν να τις καταχρώνται έναντι των άλλων. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Ευκλείδης Τσκαλώτος και ακολούθησε σύντομη αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η επί της αρχής απόρριψη του νομοσχεδίου συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, γιατί όπως είπε η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να φέρνει τον εφαρμοστικό νόμο, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει.
naftemporiki.gr