Σημαντικά προβλήματα στον τομέα των αστικών δικαιωμάτων προκαλεί μια σειρά από «λυπηρές» αποφάσεις από πλευράς του Facebook, σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου που είχε ζητήσει η ίδια η εταιρεία πριν από δύο χρόνια.
Σημαντικά προβλήματα στον τομέα των αστικών δικαιωμάτων προκαλεί μια σειρά από «λυπηρές» αποφάσεις από πλευράς του Facebook, σύμφωνα με το πόρισμα ελέγχου που είχε ζητήσει η ίδια η εταιρεία πριν από δύο χρόνια.
Όπως αναφέρει το BBC, η διετής έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι ενέργειες του κοινωνικού δικτύου έχουν αφήσει πολλούς ακτιβιστές «αποκαρδιωμένους και οργισμένους». Το Facebook έχει ήδη αναγγείλει πως θα προβεί σε κάποιες από τις αλλαγές που ζητούνται στην 100 σελίδων αναφορά.
Οι διαφημιστές που μποϊκοτάρουν το Facebook λόγω της πολιτικής του στα αστικά δικαιώματα είναι πλέον γύρω στους 1.000.
Το Facebook είχε ζητήσει τον έλεγχο αυτό τον Μάιο του 2018, έναν μήνα μετά την εμφάνιση του ιδρυτή του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου. «Με κάθε επιτυχία, οι ελεγκτές αποκτούσαν περισσότερες ελπίδες πως το Facebook θα ανέπτυσσε ένα πιο συνεπές και θετικό σχέδιο δράσης που θα υποδείκνυε...την αφοσίωση της εταιρείας στα αστικά δικαιώματα» αναφέρεται σχετικά. «Δυστυχώς κατά την άποψή μας η προσέγγιση του Facebook στα αστικά δικαιώματα παραμένει αποσπασματική και έρχεται υπό τη μορφή αντιδράσεων. Πολλοί στην κοινότητα των αστικών δικαιωμάτων είναι αποκαρδιωμένοι, νιώθουν σύγχυση και οργή μετά από χρόνια προσπαθειών, όπου εκλιπαρούσαν την εταιρεία να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ισότητα και να αγωνιστεί κατά των διακρίσεων, ενώ παράλληλα διαφυλάττει την ελεύθερη έκφραση».
Παρόλα αυτά το Facebook επαινείται για πρόοδο σε κάποιους τομείς, όπως τις βελτιωμένες επαφές με οργανώσεις δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η αναφορά αυτή είναι «η αρχή του ταξιδιού, όχι το τέλος».
«Αυτό που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο είναι πως έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά. Όσο δύσκολο να είναι να εκτίθενται τα μειονεκτήματά μας από ειδικούς, αναμφίβολα είναι μια πραγματικά σημαντική διαδικασία για την εταιρεία μας».
Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές αναφέρθηκαν στην απόφαση του Facebook να μην κατεβάσει αμφιλεγόμενη ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ: «Όταν αυτό σημαίνει πως ισχυροί πολιτικοί δεν χρειάζεται να τηρούν τους ίδιους κανόνες με τους άλλους, δημιουργείται μια ιεραρχία λόγου που ευνοεί συγκεκριμένες φωνές έναντι λιγότερο ισχυρών» σημειώνεται σχετικά- και ζητείται μια αποτελεσματικότερη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού που χαρακτηρίζει ως «καταστολή ψηφοφόρων» (voter suppression), η οποία θα απαγορεύει περιεχόμενο όπως οι αναρτήσεις Τραμπ για την ψηφοφορία, και πιο συνεπή επιβολή εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. Επίσης ζητείται τα αστικά δικαιώματα να είναι «πιο ορατά» και να καταστούν προτεραιότητα ως προς τη λήψη αποφάσεων του Facebook. Ακόμη, ζητείται το Facebook να επενδύσει περισσότερο όσον αφορά σε αυτό που χαρακτηρίζεται «οργανωμένο μίσος» κατά μουσουλμάνων, Εβραίων κ.α. και να απαγορεύσει την επιδοκιμασία και την υποστήριξη ιδεών περί ανωτερότητας των λευκών. Επίσης, ζητούνται ενέργειες όσον αφορά στους προβληματισμούς περί προκαταλήψεων στους αλγορίθμους της εταιρείας.