Απόψεις
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 07:00

Αδρανής βόμβα το ασφαλιστικό

Μια «βόμβα», που παραμένει απενεργοποιημένη σε αυτή τη φάση αλλά μπορεί να πυροδοτηθεί σε επόμενο στάδιο, είναι το ασφαλιστικό. Μια σειρά παρεμβάσεων όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο και μάλιστα τον Φεβρουάριο να ψηφιστούν από τη Βουλή στοχευμένες αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μια «βόμβα», που παραμένει απενεργοποιημένη σε αυτή τη φάση αλλά μπορεί να πυροδοτηθεί σε επόμενο στάδιο, είναι το ασφαλιστικό. Μια σειρά παρεμβάσεων όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο και μάλιστα τον Φεβρουάριο να ψηφιστούν από τη Βουλή στοχευμένες αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. 

Ωστόσο, η έλευση της πανδημίας απειλεί με οικονομική αιμορραγία τα Ταμεία, που έχουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση των εσόδων. Οι αναστολές συμβάσεων, η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και η αύξηση της ανεργίας απειλούν να βγάλουν το ασφαλιστικό σύστημα από τον... ίσιο δρόμο. Σε περίπτωση που το 2021 δεν είναι χρονιά επανόδου σε μια «κανονικότητα» όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις -με πτώση της ανεργίας και αποκλιμάκωση της ευελιξίας-, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. 

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας το σύστημα καταγράφει απώλεια εισφορών 280 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, καθώς «χάνονται» περί τους 50.000 ασφαλισμένους. Αν προστεθούν και τα έξτρα κονδύλια για επιδόματα ανεργίας -που υπολογίζονται κοντά στα 150 εκατομμύρια-, τότε η συνολική επιβάρυνση για κάθε μονάδα αύξησης της ανεργίας κυμαίνεται στα 440 εκατομμύρια ευρώ.

Τα... φώτα τώρα πέφτουν στην απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται να βγει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Σε περίπτωση θετικής έκβασης για το κρίσιμο 11μηνο (δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) ο «λογαριασμός» μπορεί να φτάσει τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υιοθετηθεί η γνωστή συνταγή των... δόσεων, ώστε να φτάσουν τα χρήματα σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, που είχαν υποστεί μειώσεις στα μνημονιακά χρόνια. 

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και από την πορεία των εσόδων θα κριθεί το κατά πόσον το κράτος θα πρέπει να καταφύγει στη στήριξη των ασφαλιστικών φορέων με έξτρα χρηματοδότηση. Ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις για να μην υπάρξουν απρόοπτα.