Πολιτική
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 09:26

Πρώτη συνεδρίαση της Βουλής

Συγκαλείται στις 11.00 το πρωί, σε πρώτη συνεδρίαση, η Η’ Αναθεωρητική Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007.

Ο προσωρινός πρόεδρος του σώματος Γ. Σούρλας θα ανακοινώσει τον κατάλογο των εκλεχθέντων, και στη συνέχεια, οι βουλευτές θα δώσουν τον οριζόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο. Την ορκωμοσία θα τελέσει ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναμένεται να απόσχουν από την ορκωμοσία και να καταθέσουν γραπτή δήλωση αντίρρησης στο θρησκευτικό όρκο, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να ορκιστούν «στην τιμή και στη συνείδησή τους».

Αύριο, 27 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου της Βουλής, δηλαδή του προέδρου, 5 αντιπροέδρων, 3 κοσμητόρων και 6 γραμματέων. Ο κ. Δημήτρης Σιούφας έχει προταθεί από τη ΝΔ και αναμένεται να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της νέας Βουλής.

Από τα μέλη του προεδρείου ο 4ος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο 5ος αντιπρόεδρος και ένας ακόμη γραμματέας από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της Αντιπολίτευσης.

Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή θα γίνει την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου. Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα διεξαχθεί το Σάββατο και την Κυριακή, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Η ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής

Ανανεωμένη κατά το ένα τρίτο είναι η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2004. Ενενήντα πέντε από τους 300 δεν συμμετείχαν στις εργασίες της προηγούμενης Βουλής, ωστόσο, εννέα εξ αυτών είχαν διατελέσει βουλευτές στο παρελθόν. Επίσης, 15 μέλη της προηγούμενης Βουλής δεν κατήλθαν στις εκλογές της 16/9, είτε αποσυρόμενοι από την πολιτική είτε λόγω μη συμπερίληψής τους στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Από τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει πως ο μέσος όρος ηλικίας των βουλευτών είναι 52-53 ετών, ενώ ως προς την επαγγελματική τους ιδιότητα πλειοψηφούν οι δικηγόροι (65) και οι γιατροί (36), ενώ ισχυρές «ομάδες» αποτελούν οι οικονομολόγοι (32), οι δημοσιογράφοι (23) και οι πανεπιστημιακοί (19).

Η Βουλή κυριαρχείται από άνδρες κατά τα 5/6. Μόλις 49 γυναίκες εξελέγησαν στο κοινοβούλιο, ωστόσο εξελέγησαν περισσότερες από το 2004 (37) και ακόμα περισσότερες από το 2000 (24). Από τη ΝΔ εξελέγησαν 17 γυναίκες σε σύνολο 152 βουλευτών, από το ΠΑΣΟΚ 21 (Σ=102), από το ΚΚΕ επτά (Σ=22), από το ΣΥΡΙΖΑ δύο (Σ=14), και από το ΛΑΟΣ μία (Σ=10).

ΑΠΕ-ΜΠΕ